Kiedy wyszukiwarka zacznie działać?

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Kiedy wyszukiwarka zacznie działać?

Post autor: jethrotull »

Chciałem dopisać coś do tematu o sklepie z blachą aluminiową. Pamiętałem, że ktoś podawał adres sklepu: ulica Skwerowa. Wpisałem więc "Skwerow*" w szukajkę no i niestety. "Wyszukiwarka nic nie znalazła". Jest to tylko jeden z wielu przykładów jakie mógłbym dać. Szukajka nie działa praktycznie w ogóle, znalezienie czegokolwiek graniczy z niemożliwością.

Co ciekawe, po znalezieniu tematu (metodą "reczną") dopisałem swój post również zaweirający nazwę wspomnanej ulicy. Ten nowy post wyszukiwarka znajduje. Wygląda mi na to, że żadna zawartość sprzed pewnego czasu (sprzed upgrade'u forum?) nie jest po prostu zaindeksowana. Może puszczenie indeksera na całej bazie by poprawiło sytuację?
Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Kiedy wyszukiwarka zacznie działać?

Post autor: megabit »

Do czasu naprawienia można użyć googla: szukana_fraza site:trioda.com
Paweł
pgrzesko@gmail.com

µ Ω ± ÷ Π φ Δ Θ Λ Σ Φ Ψ α β ½ ¼ ¾ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

Ja szukam googlem, jak wspomniał megabit. Na razie to najlepsza metoda.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Czy ktoś otrzaskany w komputerach wie dlaczego tak jest? I żeby nie wieszać psów na naszej triodzie - wyszukiwarki na innych forach, także opartych na innych silnikach, np. vBulletin są kompletnie do niczego.
Przed chwilą usiłowałem na innym forum wyszukać informację, która z całą pewnością tam jest (bo kiedyś czytałem), więcej, wiedziałem nawet w którym wątku się znajduje i zarówno szukanie ogólne jak i we wskazanym wątku nie przyniosło rezultatów.
Za to Google, znajdujące się na drugim końcu świata i urobione po łokcie, z użyciem "site:" znalazło bez problemów. Coś naprawdę jest nie tak z tymi forumowymi szukajkami... :roll:
_
Awatar użytkownika
qdlaczian
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: qdlaczian »

fugasi pisze:Czy ktoś otrzaskany w komputerach wie dlaczego tak jest? I żeby nie wieszać psów na naszej triodzie - wyszukiwarki na innych forach, także opartych na innych silnikach, np. vBulletin są kompletnie do niczego.
Przed chwilą usiłowałem na innym forum wyszukać informację, która z całą pewnością tam jest (bo kiedyś czytałem), więcej, wiedziałem nawet w którym wątku się znajduje i zarówno szukanie ogólne jak i we wskazanym wątku nie przyniosło rezultatów.
Za to Google, znajdujące się na drugim końcu świata i urobione po łokcie, z użyciem "site:" znalazło bez problemów. Coś naprawdę jest nie tak z tymi forumowymi szukajkami... :roll:
Jest tak dlatego ponieważ operacja wyszukiwania dla silnika bazy danych to katorga, stosuje się różne wspomagania tego procesu poprzez zakładanie indeksów i innych takich bazodanowych cudeniek, ale mimo to nadal taki "porządny sercz" to nie w kij dmuchał. Jest to moja zasłyszana opinia, i żeby nie było że się na tym znam. Moja branża komputerowa jest niejako "obok".
NOBODY expects the Spanish Inquisition!
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
_idu

Post autor: _idu »

fugasi pisze:Czy ktoś otrzaskany w komputerach wie dlaczego tak jest? I żeby nie wieszać psów na naszej triodzie - wyszukiwarki na innych forach, także opartych na innych silnikach, np. vBulletin są kompletnie do niczego.

Dlaczego?
Bo motor forum jest na bazie relacyjnej opartej na modelu - tabela, rekord, pola, referencja, klucz obcy itd...
W tym oprogramowaniu jest zdaje się tablica gdzie każe słowo z każdego postu staje się słowem kluczowym.
Ten mechanizm zawodzi.
Do indeksowania przeszukiwania tekstów, dokumentów stworzono inne narzędzia - bazy danych. To inny świat, inne zasady....
Bazy SQL są darmowe.... Te drugi niestety nie.

I jeszcze jedno trzeba uwzględniać jeszcze wszelkie kwestie językowe, odmiany, gramatykę itd. Dlatego takie dodatki jak szukaj w phpBB są nieudolną próbą naśladowania profesjoanlnych systemów indeksowania i wyszukiwania dokumentów.
To tylko tekst ale większy nacisk idzie na systemy automatycznie indeksujący zdjęcia by można było je znaleźć podają w odcieni niebieskozielonym, widok na jezioro z dwoma łódkami po prawej. I ma znaleźć bez zatrudniania milionów ludzi do mozolnego klepania słów kluczowych.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

:shock: :shock: :shock:
Brencik

Post autor: Brencik »

Działać działa, ale źle, wprowadza w błąd.

Szukam pewnego postu, wiem że jest (bo po godzinie znalazłem go przez google!!) ale wyszukiwarka nie wie o nim.
viewtopic.php?p=49024#p49024
Proszę wpiszcie w wyszukiwarkę słowo "magnat" .. i co? Nie. 10 wyników ale nie ten.
Nie mówię już o zawężeniu do wyszukiwania w obrębie postów danego użytkownika, np. Romekd w tym przypadku.
admin
administrator

Post autor: admin »

Pełna funkcjonalność wyszukiwarki zostanie przywrócona, gdy NetArt powiększy limit wielkości pojedynczej bazy danych na serwerze. Sygnalizowałem już, że baza Forum jest już bardzo duża i w pełni odbudowana tabela słów kluczowych powoduje przekroczenie tego limitu.
Od czasu do czasu NetArt zwiększa dopuszczalne limity związane z serwerem. Ostatnio dwukrotnie zwiększono przydzieloną powierzchnię dysku (nie ma obawy, że duże załączniki się nie zmieszczą, wolnego miejsca jest naprawdę mnóstwo), kilka dni temu zniesiony został całkowicie limit transferu. Pewnie przyjdzie czas na zwiększenie limitu na bazy danych.