Ekravox

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

Ekravox

Post autor: tetroda »

Czy ktokolwiek o firmie może słyszał? Znalazłem tylko to
viewtopic.php?f=11&t=12465&start=0
I druga sprawa - zastanawiam się, które otwory w obudowie są oryginalne...? Jak widać na zdjęciach głośnik z hitlerka pasuje. Załączam także zdjęcia gałek - dwie pierwsze z VE301, reszta nie wiem z czego, może część oryginalna..? Ciekawe jaki był środek...? Dziwię się - jak napisane w reklamie "Działa bez anteny, do sieci i uziemienia" cena 55zł... Przecież Detefon kosztował 33zł, a najtańsze Echo (a patrząc na inne modele z oferty Ekravox rok coś ok. 1938-39) 160zł... Detektor z anteną świetlną na stację lokalną (lwowską)? Odbiornik jednolampowy z detektorem kryształkowym? Raczej pierwsze, ale jeśli mowa o sieci prądu stałego to może i drugie...?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Ekravox

Post autor: tszczesn »

tetroda pisze:Czy ktokolwiek o firmie może słyszał? Znalazłem tylko to
viewtopic.php?f=11&t=12465&start=0
I druga sprawa - zastanawiam się, które otwory w obudowie są oryginalne...? Jak widać na zdjęciach głośnik z hitlerka pasuje. Załączam także zdjęcia gałek - dwie pierwsze z VE301, reszta nie wiem z czego, może część oryginalna..? Ciekawe jaki był środek...? Dziwię się - jak napisane w reklamie "Działa bez anteny, do sieci i uziemienia" cena 55zł... Przecież Detefon kosztował 33zł, a najtańsze Echo (a patrząc na inne modele z oferty Ekravox rok coś ok. 1938-39) 160zł... Detektor z anteną świetlną na stację lokalną (lwowską)? Odbiornik jednolampowy z detektorem kryształkowym? Raczej pierwsze, ale jeśli mowa o sieci prądu stałego to może i drugie...?
Nie sądzę - w prospekcie była tylko jedna dziura. Tu ewidentnie ktoś wstawiał jakieś chassis. Co było w środku to tylko diabeł jeden wie, nie sądzę, żeby to był goły detektor, pewnie właśnie jakiś detektor + lampa (lampy) zabytkowego typu z resztek magazynowych jako wzmacniacz. Nie podają rodzaju sieci, ale przy prądzie stałym byłoby to realizowalne.
Awatar użytkownika
Valdi5
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Valdi5 »

Mam pytanie,

W jakiej technologii drewnianej były robione skrzynki przed wojną??

Listewki drewniane oklejane fornirem,??

Sklejka liściasta ??

Lite drewno ??

Jakby koledzy "rzucili okiem" na skrzynki odbiorników przedwojennych.
Poszukuję radia lub szczątki:
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Valdi5 pisze: W jakiej technologii drewnianej były robione skrzynki przed wojną??

Listewki drewniane oklejane fornirem,??

Sklejka liściasta ??

Lite drewno ??
Różnie, różniście. Na ogół fornirowana sklejka, ale skrzynki z litego drewna też widziałem, choć dość rzadko.