Parametry 6n1p vs 6n1p-ew

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

kasztan1983
100...124 posty
100...124 posty

Parametry 6n1p vs 6n1p-ew

Post autor: kasztan1983 »

Witam,
Jestem w trakcie mierzenia swojego zapasu 6n1p i mam podstawowe pytanie na temat ich parametrów pracy.
Wiele z tych lamp wygląda na nowe lub były w pudełkach...
Mam dwa typy tych lamp 6n1p(kilka) i 6n1p-ew(duża większość). Jako punkt pomiarowy przyjąłem Ua=250V; Us=-5V i Us=-6V.
Z tego co wyczytałem w internecie 6n1p powinna mieć prąd minimum 5,6mA, a 6n1p-ew 6mA.
Jednak niewiele znalazłem do tej pory 6n1p-ew które miałyby minimalny katalogowy prąd i nachylenie charakterystyki 4,5mA/V.
Większość z 6n1p-ew ma dla Us=-5V Ia=5,5mA i Ia=2,2mA dla Us=-6mA.

Może ktoś jest w stanie podzielić się doświadczeniami z pomiarów tych triodek (ew i nie ew).
Czy EW tak na prawdę często nie były mocniejsze? Czy po prostu mam kiepskie lampy?
Jakiego rozrzutu mogę się spodziewać po lampach rosyjskich? (6p14p, 6n2p, 6n1p...)
W sumie 6n1p-ew o parametrach zwykłej 6n1p by mi nie przeszkadzała jednak nachylenie jest ciut małe.
Dziękuje i pozdrawiam
Łukasz
Awatar użytkownika
fresostrowiec
250...374 postów
250...374 postów

Re: Parametry 6n1p vs 6n1p-ew

Post autor: fresostrowiec »

tu masz karty katalogowe
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... 6N1PEV.pdf
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... 6/6N1P.pdf
a rozrzut parametrów może być jak w ruskim czołgu - i tym też bardzo bym się nie przejmował :lol:
kasztan1983
100...124 posty
100...124 posty

Czyli wychodzi na to że pomiary i parametry są jakie są, a stan lampek trzeba oceniać wizualnie?
(wszystkie mają ładne jasne szkiełka i jednolity nieprzeźroczysty getter o ciemno srebrnym kolorze)
Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Waldemar D. »

Przemierzyłem w ciągu ostatniego ćwierćwiecza jakieś dwa i pół do trzech tysięcy lamp, chyba wszystkich firm. Lampy były i są produkowane z ogromnym rozrzutem parametrów. Czasem, ale bardzo rzadko, zdarzają się jakieś konkretne typy z określonego okresu czasu, które są w miarę powtarzalne i, co ciekawe, nie jest to związane z klasą firmy jaka je wyprodukowała. Czasem uśmiecham się jak czytam na aukcjach, że lampy są świetne, bo pochodzą z jednej serii produkcyjnej - to naprawdę nic nie gwarantuje... Kasztan, co rozumiesz przez wizualną ocenę przetestowanych wcześniej lamp?
Awatar użytkownika
fresostrowiec
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: fresostrowiec »

wizualnie nic nie ocenisz w szczególności przy lampach małej mocy, przy lampkach większej mocy często widać zaciemnienia na szkle jeżeli lampy były używane, jednak już się nadziałem na dwie EL84 które wyglądały jak nie używane a Ia miały na poziomie 10 - 15mA. (ciągle zastanawiam się czy koleś który mi to sprzedał po "promocyjnych" cenach wiedział że lampki do niczego się nie nadają)
Dlatego tylko pomiar parametrów i porównanie ich z katalogiem daje ci pewność, że lampa jeszcze do czegoś sie nadaje...
kasztan1983
100...124 posty
100...124 posty

Witam,
Rozumiem, że na podstawie wyglądu lampy nie jesteśmy w stanie określić jest faktycznego stanu.
Tak samo mając notę katalogową i pomiary nie określę żywotności lampy, ponieważ
tamta produkcja rządziła się chyba innymi prawami.

Może źle się wyraziłem w pierwszym poście.
Chodziło mi o uzyskanie informacji na temat waszych doświadczeń
z pomiarów lampek 6n1p (nawet ogólnie triod małej mocy).

Rosyjskie lampy ( i nie tylko ) mają jak wiadomo spory rozrzut.
Jednak jak daleko może się on posunąć, żeby i tak była
szansa że lampka trochę pochodzi?

Żeby to wiedzieć trzeba mieć doświadczenie, którego nie mam.
Dlatego pytam bardziej obeznanych kolegów.
Dziękuje i pozdrawiam
Łukasz
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Wszystko zależy od tego do czego dana lampa ma służyć. Np. jeśli ma być detektorem w radiu albo wtórnikiem katodowym, to jej parametry są w ogóle nie krytyczne i nawet prawie zupełnie zużyta lampa może pracować zupełnie poprawnie. Myślę że np. 6N2P wykazująca 50% katalogowej emisji dałaby jeszcze radę w stopniu napięciowym (gdzie, typowo, nie jest wykorzystywany maksymalny prąd lampy). Natomiast w końcówce mocy tolerancja jest znacznie niższa i powiedzmy samo obniżenie nachylenia jednej z lamp w stopniu przeciwsobnym powoduje (mimo zachowania innych parametrów) powstanie dodatkowych zniekształceń. Spadek emisji do 50% jest tu raczej niedopuszczalny i lampę która ma mniejszą emisję niż powiedzmy 70-80% uznaje się za nieczynną.
kasztan1983
100...124 posty
100...124 posty

Właśnie trafiłeś w sedno sprawy.
6n1/2p chciałbym używać w stopniach wejściowych wzmacniaczy audio.
Wychodzi na to że swoje lampki powinienem po prostu z głową po dobierać w pary.
Odrzucić tylko te z ekstremalnie niskimi parametrami.
Dziękuje i pozdrawiam
Łukasz

EDIT:
Przeglądając sieć natrafiłem na notę katalogową Svetlany dla 6n1p.
http://www.svetlana-tubes.com/pdf/6n1p.pdf
Wygląda na to że dla Us=-6V Ia<2mA a dla Us=-5V Ia~5mA
Co Ciekawe duża większość moich lamp (z 50szt.) ma
zbliżone parametry do powyższych.
ODPOWIEDZ