radio Wirtuoz

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Wacek Z
125...249 postów
125...249 postów

radio Wirtuoz

Post autor: Wacek Z »

Serdecznie witam.
Oglądałem dziś w komisie /zewnętrznie/, radio j.w. Zastanawia mnie jak działa w nim głośnik wysoko tonowy,
ponieważ z frontu pod płótnem jest lita deska , poniżej skala a dopiero za nimi zamocowany głośnik,bez wyjściana na zewnątrrz.
Myślę o kupnie do kolekcji.Dzięki za podpowiedż.Pozdrawiam .
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: radio Wirtuoz

Post autor: chrzan49 »

Od cudów to ojciec Dyrektor.2 kabelki być muszą.
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: zagore1 »

Koledze chodzi o to, że wysokotonowy jest przykręcony do litej deski bez wyciętego otworu 8)
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Radio fajne, ładnie gra, ciekawy kształt, tylko schematu nigdzie nie ma :roll: Jest to coś jakby połączenie Światowida albo Arkony z Turandotem, Bierz jak tanio, można się klawo pobawić :)
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Zoppoter
3 posty
3 posty

Post autor: Zoppoter »

Dzień dobry,
Szukałem jakiegoś wątku do przedstawienia się i powitania, ale nie wiem...

Właśnie kilka dni temu dostałem Wirtuoza z czyjegoś strychu. W płycie przed głośnikiem wysokotonowym są wycięte wąskie szczeliny, ale są one na tyle wąskie a płótno na wierzchu na tyle grube i naprężone, ze faktycznie z zewnątrz nie da się ich wymacać.

Mój Wirtuoz zgubił gdzieś ten wielki głośnik niskotonowy... szukałem już trochę, ale nie znalazłem informacji jaki to powinien być głośnik. Ktoś może wie?

Pozdr.
whwp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: whwp »

O! To jest nas już dwóch sopociaków. :mrgreen:
Wojtek SQ2KRZ
Wacek Z
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Wacek Z »

Zoppoter pisze:Dzień dobry,
Szukałem jakiegoś wątku do przedstawienia się i powitania, ale nie wiem...

Właśnie kilka dni temu dostałem Wirtuoza z czyjegoś strychu. W płycie przed głośnikiem wysokotonowym są wycięte wąskie szczeliny, ale są one na tyle wąskie a płótno na wierzchu na tyle grube i naprężone, ze faktycznie z zewnątrz nie da się ich wymacać.

Mój Wirtuoz zgubił gdzieś ten wielki głośnik niskotonowy... szukałem już trochę, ale nie znalazłem informacji jaki to powinien być głośnik. Ktoś może wie?

Pozdr.
Przeedstawić się, to pewnie tu jak zbierasz stare radia.
Co to Wirtuoza,to jeszcze go nie mam,ale postaram się za kilka dni odczytać i podać Ci dane.
Witamy w gronie kolekcjonerów.
Wacek Z
Zoppoter
3 posty
3 posty

Post autor: Zoppoter »

Wacek Z pisze:
Zoppoter pisze:Przeedstawić się, to pewnie tu jak zbierasz stare radia.
Witamy w gronie kolekcjonerów.
Tu, czyli w tym wątku? Nie chciałbym bałaganić, ale gdyby co, to chyba będzie można skasować ten post?

Owóż jestem Krzysiek, na świat przyszedłem około roku po Orkiestrze Samotnych Serc Sierżanta Peppera. W czasach szczęśliwie dawno minionych skończyłem Technikum Łączności, ale... Tak naprawdę ani wtedy, ani później nie miałem zacięcia do elektroniki i poza najprostszymi naprawami nie mam doświadczenia. Oczywiście zostało we łbie trochę teorii... Ale od tak zwanego zawsze "siedziałem" w starej muzyce (tak od lat 50-ych począwszy) i w samochodach. Po skończeniu trzydziestki włączyła mi się nostalgiczna i coraz bardziej szukałem czasów minionych. Nie, nie mam najmniejszego sentymentu do PRL, ale mam sentyment do czasów skrzydlatych, garbatych i kanciastych samochodów, dymiących parowozów i obłych spalinowozów, napowietrznych linii telegraficznych na drewnianych słupach, no i odbiorników radiowych, które zdolne były nagrzać pomieszczenie i jasno świecących światłem żarówek schowanych za szklanymi skalami. Przed 8 laty rzuciłem się na głęboka wodę i nabyłem zabytkowy samochód z 1960 roku, który udało mi się uruchomić. Teraz stoję przygotowany do skoku na głęboką wodę dawnych radioodbiorników, magnetofonów, gramofonów...

Kolekcjonerem trudno mnie nazwać. W domu stoją teraz dwa radia lampowe (Relax 2 i tytułowy Wirtuoz), trzy radia "turystyczne" z lat 60-ych (Sylwia 2, Schaub Lorenz T60 i Südfunk K93838), gramofon Fonica (taki w walizeczce w stylu Bambino, bez własnego wzmacniacza), magnetofon szpulowy Philips EL3547A. W zabytkowym wozie jest radiomagnetofon (z możliwością nagrywania!) Orion z ok. 1970 roku, ale wkrótce zastąpi go radio z 1963 roku Philips N4W21T. Jak widac to wszystko moje ulubione lata 60-te, ale lampowe są tylko dwa eksponaty. Z czego Relax gra na srednich ;) Wirtuoz dopiero (mam nadzieję) będzie grać. Z pozostałego sprzętu nie grają Sylwia i Schaub Lorenz, a reszta działa.

Zaczynam się dopiero uczyć, wybaczcie mi moje naiwne pytania. Ale podobno na naukę nigdy nie jest za późno ;)
Ostatnio zmieniony wt, 30 marca 2010, 11:49 przez Zoppoter, łącznie zmieniany 1 raz.
JasiuSz
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: JasiuSz »

whwp pisze:O! To jest nas już dwóch sopociaków. :mrgreen:
Pozdrawiam J.Szatkowski
whwp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: whwp »