Słońce, a lampy elektronowe
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 500...624 posty
Słońce, a lampy elektronowe
Tak sobie patrząc na moją kolekcje zauwarzyłem że w 3 lampach pojawiły się takie miejsca przyciemnione i przez nie widać środek czy na ubytek geteru ma wpływ światło słoneczne ? czy poprostu juz ich czas dobiega końca ?
-
- 50...74 posty
Re: Słońce, a lampy elektronowe
Moje lampki 'walają' się latami pod oknem i na słońcu ale nie ma takich efektów, niestety czy to efekt ich zużycia tego nie wiem.
-
- 1250...1874 posty
Ja wiem jedynie, że słońce (i w ogóle światło) negatywnie wpływa na niektóre rodzaje luminoforów. Przekonałem się o tym na własnej skórze, gdy jeszcze starszy TV (jakiś Neptun) stał przez kilka lat tak, że słońce oświetlało maksymalnie połowę ekranu.
Po tych kilku latach dało się już zauważyć, że nie pozostało to bez wpływu. Lewa, oświetlana część miałą gorszy kontrast i jasność od prawej, przy czym przejście było łagodne - bo im bardziej w prawo, tym mniej czasu słońce tam świeciło.
Po tych kilku latach dało się już zauważyć, że nie pozostało to bez wpływu. Lewa, oświetlana część miałą gorszy kontrast i jasność od prawej, przy czym przejście było łagodne - bo im bardziej w prawo, tym mniej czasu słońce tam świeciło.
-
- 375...499 postów
Rozumiem, że z lampami oscyloskopowymi powinno być podobnie. Ale co się dzieje z luminoforem w takim przypadku jak w załączniku ? (kawałek instrukcji z Minini4)Furman Zenobiusz pisze:Ja wiem jedynie, że słońce (i w ogóle światło) negatywnie wpływa na niektóre rodzaje luminoforów. Przekonałem się o tym na własnej skórze, gdy jeszcze starszy TV (jakiś Neptun) stał przez kilka lat tak, że słońce oświetlało maksymalnie połowę ekranu.
pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
wszyscy jesteśmy nienormalni, tylko nie wszyscy zdiagnozowani
-
- 1250...1874 posty
A czort wie, pewnie wypalenie ujednolica się do jednakowego na całym ekranie