Słońce, a lampy elektronowe

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
biohack
500...624 posty
500...624 posty

Słońce, a lampy elektronowe

Post autor: biohack »

Tak sobie patrząc na moją kolekcje zauwarzyłem że w 3 lampach pojawiły się takie miejsca przyciemnione i przez nie widać środek czy na ubytek geteru ma wpływ światło słoneczne ? czy poprostu juz ich czas dobiega końca ?
Arek (defender)
50...74 posty
50...74 posty

Re: Słońce, a lampy elektronowe

Post autor: Arek (defender) »

Moje lampki 'walają' się latami pod oknem i na słońcu ale nie ma takich efektów, niestety czy to efekt ich zużycia tego nie wiem.
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Furman Zenobiusz »

Ja wiem jedynie, że słońce (i w ogóle światło) negatywnie wpływa na niektóre rodzaje luminoforów. Przekonałem się o tym na własnej skórze, gdy jeszcze starszy TV (jakiś Neptun) stał przez kilka lat tak, że słońce oświetlało maksymalnie połowę ekranu.
Po tych kilku latach dało się już zauważyć, że nie pozostało to bez wpływu. Lewa, oświetlana część miałą gorszy kontrast i jasność od prawej, przy czym przejście było łagodne - bo im bardziej w prawo, tym mniej czasu słońce tam świeciło.
Awatar użytkownika
tomasz6662
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: tomasz6662 »

Furman Zenobiusz pisze:Ja wiem jedynie, że słońce (i w ogóle światło) negatywnie wpływa na niektóre rodzaje luminoforów. Przekonałem się o tym na własnej skórze, gdy jeszcze starszy TV (jakiś Neptun) stał przez kilka lat tak, że słońce oświetlało maksymalnie połowę ekranu.
Po tych kilku latach dało się już zauważyć, że nie pozostało to bez wpływu. Lewa, oświetlana część miałą gorszy kontrast i jasność od prawej, przy czym przejście było łagodne - bo im bardziej w prawo, tym mniej czasu słońce tam świeciło.
Rozumiem, że z lampami oscyloskopowymi powinno być podobnie. Ale co się dzieje z luminoforem w takim przypadku jak w załączniku ? (kawałek instrukcji z Minini4)

pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
wszyscy jesteśmy nienormalni, tylko nie wszyscy zdiagnozowani
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Furman Zenobiusz »

A czort wie, pewnie wypalenie ujednolica się do jednakowego na całym ekranie :lol: