Transformatory mikrofonowe i międzystopniowe
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 2500...3124 posty
Transformatory mikrofonowe i międzystopniowe
Skąd najlepiej zdobyć ww. trafa? Biorę się za robienie sobie aparatury studyjnej
i te maleństwa bardzo przydałyby mi się do symetryzacji na wejściach i wyjściach liniowych i do podnoszenia (przed wzmocnieniem) poziomu sygnału z mikrofonu. I mam tu gwarancję, że nie zrobi mi się z niczego pętla masy ani nie będzie uszkodzeń spowodowanych np. impulsami prądu stałego na wejściu...

Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- moderator
Re: Transformatory mikrofonowe i międzystopniowe
Konsbud-Audio takie posiada, nawet w dwóch wersjach. Jeden małutki, mieszczący się we wtyku XLR, do sygnałów o poziamach do AFAIR 0.7V, i drugi trochę większy do 6V. Tyle, że jak cały sprzęt profesjonaklny tanie nie są - pond 100zł/szt.Vault_Dweller pisze:Skąd najlepiej zdobyć ww. trafa? Biorę się za robienie sobie aparatury studyjnej :) i te maleństwa bardzo przydałyby mi się do symetryzacji na wejściach i wyjściach liniowych i do podnoszenia (przed wzmocnieniem) poziomu sygnału z mikrofonu. I mam tu gwarancję, że nie zrobi mi się z niczego pętla masy ani nie będzie uszkodzeń spowodowanych np. impulsami prądu stałego na wejściu...
-
- 2500...3124 posty
O Jezu... Nie pozostaje mi nic innego niż szukanie "zabytków" Tonsila i in.- tylko gdzie takie małe "pierdółki" dorwać? Na Schaberplatzu nie ma- i nie ma... A nawinąć samodzielnie to raczej się nie czuję na siłach, tym bardziej że potrzeba bardzo cienkiego drutu no i oczywiście małego (do 2x2cm) rdzenia i karkasu.
-
- 2500...3124 posty
-
- moderator
Posuzkaj ruin sprzętu profesjonalnego. Mogę też w pracy zobaczyć, czy jeszcze coś zostało, to dostaniesz sporo transformatorków, oczywiście 'czarnych skrzynek', bez żadnej dokumentacji.Vault_Dweller pisze:O Jezu... Nie pozostaje mi nic innego niż szukanie "zabytków" Tonsila i in.- tylko gdzie takie małe "pierdółki" dorwać? Na Schaberplatzu nie ma- i nie ma... A nawinąć samodzielnie to raczej się nie czuję na siłach, tym bardziej że potrzeba bardzo cienkiego drutu no i oczywiście małego (do 2x2cm) rdzenia i karkasu.
-
- 2500...3124 posty
tszczesn- z ciekawości zapytam: gdzie pracujesz, że masz dojście do takich rzeczy?
I w ogóle co to za ustrojstwa- aparatura studyjna jak np. konsolety, korektory graficzne itp.?

-
- moderator
W TVP SA. A leży/leżało do niedawna po magazynkach sporo różnych starych płytek, również ze sprzętu audio - np. wzmacniaczy symetryzujących lub rozdzielczych. Kiedyś tam wszędzie były traforki :)Vault_Dweller pisze:tszczesn- z ciekawości zapytam: gdzie pracujesz, że masz dojście do takich rzeczy? ;) I w ogóle co to za ustrojstwa- aparatura studyjna jak np. konsolety, korektory graficzne itp.?
-
- 625...1249 postów
Witam,
kiedyś takie transformatory produkowała łódzka "Fonia".
Standardowo na każdej płytce dowolnego wzmacniacza znajdowało się mnóstwo fajnych transformatorów - wejściowych, międzystopniowych i wyjściowych. Każdy stół mikserski zawierał kilka kilogramów takich transformatorów. Niestety aparatura lampowa poszła na złom w latach siedemdziesiątych a tranzystorowa poczatkiem lat 90-tych. Niedobitki takiego sprzętu mogły zachować się w pozostałościach po radiowęzłach zakładowych, studenckich i niektórych rozgłośniach radiowych (radia publicznego) telewizji i spółek związanych z telewizją.
Standardowo na każdej płytce dowolnego wzmacniacza znajdowało się mnóstwo fajnych transformatorów - wejściowych, międzystopniowych i wyjściowych. Każdy stół mikserski zawierał kilka kilogramów takich transformatorów. Niestety aparatura lampowa poszła na złom w latach siedemdziesiątych a tranzystorowa poczatkiem lat 90-tych. Niedobitki takiego sprzętu mogły zachować się w pozostałościach po radiowęzłach zakładowych, studenckich i niektórych rozgłośniach radiowych (radia publicznego) telewizji i spółek związanych z telewizją.
-
- moderator
No i już mam pięć sztuk, w trzech różnych rodzajach, właśnie 'Fonii'. Jeden we wzmacniaczyu korekcyjnym ma wielkość chyba 15 watowego sieciowca i oznaczenie TK05-106marekb pisze: kiedyś takie transformatory produkowała łódzka "Fonia".
Standardowo na każdej płytce dowolnego wzmacniacza znajdowało się mnóstwo fajnych transformatorów - wejściowych, międzystopniowych i wyjściowych. Każdy stół mikserski zawierał kilka kilogramów takich transformatorów.
-
- 2500...3124 posty
Fonia i Fonica (od gramofonów) to było to samo, czy dwie zupełnie różne rzeczy? Bo ja strasznie chciałbym się czegoś o Fonii dowiedziećmarekb pisze:Witam,

-
- 625...1249 postów
Witam,
"Fonia" o ile mnie pamięć nie myli to zakłady badawczo-rozwojowe radia i telewizji. Produkowano tam różne "dziwne" rzeczy np. w związku z tzw. podziałem pracy w krajach RWPG Polsce przypadły do produkcji stoły mikserskie używane w radiu i telewizji, Węgry produkowały magnetofony
studyjne tzw. STM itd. "Fonia" produkowała także aktywne głośniki do odsłuchu audycji w studiach radiowych, oparte o głośniki f-my Goodmans
oraz wzmacniacze lampowe PP na 2x EL34 a póżniej tranzystorowe z transformatorem wyjściowym. Były też magnetofony MS ale to inna historia.
Pozdrowienia
"Fonia" o ile mnie pamięć nie myli to zakłady badawczo-rozwojowe radia i telewizji. Produkowano tam różne "dziwne" rzeczy np. w związku z tzw. podziałem pracy w krajach RWPG Polsce przypadły do produkcji stoły mikserskie używane w radiu i telewizji, Węgry produkowały magnetofony
studyjne tzw. STM itd. "Fonia" produkowała także aktywne głośniki do odsłuchu audycji w studiach radiowych, oparte o głośniki f-my Goodmans
oraz wzmacniacze lampowe PP na 2x EL34 a póżniej tranzystorowe z transformatorem wyjściowym. Były też magnetofony MS ale to inna historia.
Pozdrowienia
-
- 2500...3124 posty
Gdzie oni mieli swoją siedzibę (adres)? Może po nich coś jeszcze tam zostało- a przynajmniej chciałbym się skontaktować z dawnymi pracownikami. Może u nich by się trochę niepotrzebnych traf znalazło jeżeli np. przenieśli się do serwisów RTV?