Radio Graetz Musika 517K
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 500...624 posty
Radio Graetz Musika 517K
Witam, może ktoś dysponuje schematem radia Graetz Musika 517K ? jestem w trakcie naprawy takiego radia i napotykam problemy, a nie mam schematu, który BARDZO by mi pomógł.Proszę o pomoc i z góry dziękuje.
Re: Radio Graetz Musika 517K
Schemat w załączniku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 500...624 posty
Wielkie dzięki za schemat, jest to nieoceniona pomoc przy reanimacji radia, mam jeszcze pytanie dotyczące tego radia , czy przy schemacie nie ma wykazu rezystorów i kondensatorów?często przy schematach np.przy radiach Nordmende są załączane takie tabelki.
Jeśli nie , to czy można uzyskać informacje o mocy rezystorów ? niestety nie jest napisana na nich , wiem,że stosowano dość często moc 0,33W , w takim razie 0,5 W wystarczy czy jednak lepiej 1 W?
Jeśli nie , to czy można uzyskać informacje o mocy rezystorów ? niestety nie jest napisana na nich , wiem,że stosowano dość często moc 0,33W , w takim razie 0,5 W wystarczy czy jednak lepiej 1 W?
Niestety nie ma wykazu mocy, wiec trzeba tę moc określić w zależności od miejsca w układzie. W kluczowych punktach układu są podane płynące prądy, więc moc traconą można obliczyć i zastosować rezystor o mocy nieco większej.jarecki_1966 pisze: Jeśli nie , to czy można uzyskać informacje o mocy rezystorów ? niestety nie jest napisana na nich , wiem,że stosowano dość często moc 0,33W , w takim razie 0,5 W wystarczy czy jednak lepiej 1 W?
-
- 500...624 posty
tak samo i ja pomyślałem . A jeśli chodzi o kondensatory , to czy można zastosować zamienniki na większe napięcie? Myślę,że nie ma to wpływu na prace układu. Muszą być to kondensatory foliowe (styrofleksowe), papierowe? czy też można zastosować też ceramiczne np.KCR ? Wydaje mi się ,że nie ma to znaczenia ,jeśli parametry będą zgodne, jedynie mam wątpliwości co do napięcia, dlatego chciałbym się upewnić w tej kwestii.
Mogą być na większe napięcia, najlepiej foliowe. Nie wszystkie jednak kondensatory są krytyczne i nie muszą być wymieniane. Najbardziej krytyczny jest kondensator 132 w siatce pierwszej lampy EL84.jarecki_1966 pisze:tak samo i ja pomyślałem . A jeśli chodzi o kondensatory , to czy można zastosować zamienniki na większe napięcie? Myślę,że nie ma to wpływu na prace układu.
-
- 500...624 posty
dziękuje za tę rade , czy ten kondensator w siatce EL84 może mieć znaczący wpływ na to ,że radio buczy? może jako wskazówkę dodam, że po wyłączeniu radia z sieci przez moment jest bardzo dobry odbiór bez buczenia. Co prawda podejrzewam o to większe elektrolity, ale różnie się zdarza, czasami coś nieoczekiwanego , potrafi denerwować , dlatego pytam, gdyż z doświadczenia wiem,że warto korzystać z rad tych , którzy rozwiązywali podobny problem, Czekam właśnie za zakupionymi kondensatorami .
Owszem, ten kondensator pewnie ma upływność i będzie powodował przeciążenie lampy EL84, zwiększony zaś pobór prądu wywołuje wzrost tętnień.jarecki_1966 pisze:dziękuje za tę rade , czy ten kondensator w siatce EL84 może mieć znaczący wpływ na to ,że radio buczy?.
-
- 500...624 posty
jeszcze jedno pytanie, jaka jest największa tolerancja pojemności kondensatorów foliowych ,żeby zachować właściwe parametry układu, w tym przypadku chodzi mi o ten kondensator 132 ma on 0,01Uf , może bym coś dopasował co posiadam już teraz i wymienił go i zobaczył rezultat
Pojemność tego kondensatora ma wpływ na dolną częstotliwość graniczną, może być więc dowolny o większej lub równej pojemności, np. z przedziału 10-100nF. Najlepiej w takiej sytuacji jest włączyć współczesny kondensator, np. 100nF szeregowo z tym oryginalnym. Tym sposobem zachowasz oryginał w radiu, a kiedyś np. go zregenerujesz.
-
- 500...624 posty
dziękuje za radę ,rozumiem ,że w większości przypadków , jeśli nie zawsze zamiana kondensatora na większa pojemność (oczywiście bez przesady) jest dopuszczalna i niczemu nie szkodzi, tak zrozumiałem przynajmniej . Jeśli nie sprawiłoby to aż tak dużego kłopotu to chciałbym uzyskać informacje ,może być ogólna , które z tego schematu można wymieniać na większe , lub inaczej , których nie można i trzeba się trzymać parametrów. zadaje pytanie, gdyż rożne są opinie w sprawie kondensatorów , które znam,także z a porada fachowca , no cóż -bezcenna.
-
- 500...624 posty
Tak zrobię i napisze o efektach co się zmieniło w odbiorze. , dzięki za wszystkie rady
-
- 500...624 posty
niestety , po wymianie tego kondensatora , buczenie jak było tak jest . Po wymianie na nowa lampę EL84 jest dożo większe, dlatego wcześniej używałem "zjechana" lampę EL84. Musi to byc wina kondensatora , ale nie bardzo wiem , którego
W takim razie należy sprawdzić kondensatory elektrolityczne 157, 158, 159 (zdaje się że jest to kondensator potrójny).