Preampik

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Preampik

Post autor: popiol17 »

Hmm, jeżeli interesuje cię preampik do ostrego grania, to w grę wchodzą conajmniej 4 bloki wzmacniające. Jestem zdania że układ regulacji tonów powinien być na samym końcu, korekcję wstępną realizują odpowiednio dobrane elementy R i C... :D Do generowania mięska polecam architekturę przedwzmacniacza a'la Soldano i różniste jego mutacje - mesa DR, bogner i groove tubes - wszystkie schemaciki są na stronie Toma :D :D :D

http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/schematics.htm

Zajrzyj także pod Engla na wyżej wymienionej stronie - bardzo fajny i uniwersalny preamp na 2xECC83.
Uważam, że można sobie darować wtórnik napięciowy - wtedy cały przedwzmak mieści się w dwóch lampkach (Engl) - można ewentualnie dać wtórnik na mosfecie - układzik też jest na stronie toma :D irf jakiś i 2 rezystorki :D

aaa, i nie ma sensu trzymać się kurczowo wartości podanych na schematach - pewnie więcej czasu zajmie ci "dopieszczanie" wartości elementów po uruchomieniu, aby uzyskać to jedyne brzmienie, niż złożenie samego przedwzmacniacza - heh ale to jest najfajniejsze, że można sobie zrobić wzmacniaczyk pod konkretną muzykę, gitarę i brzmienie :D:D:D

Pozdrawiam i życzę powodzenia!!
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

UPS TO NIE MIAŁO BYĆ TUTAJ......

Post autor: popiol17 »

:oops:
zorba128
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: zorba128 »

ogolnie jestem nastawiony na eksperymenty - chce zrobic "nowy lepszy" wzmacniaczyk poniewaz moja pierwsza konstrukcja ma odrobine za male chasis co skutecznie zniecheca do robienia zmian. szukam przedwzmacniacza od ktorego moglbym zaczac...

a tak wogole to mam postanowienie "nie wlaczac" nowej konstrukcji do czasu az obudowa i wszystkie elementy nosne nie zostana zmontowane tak jak nalezy - poprzednik utknal z trafem glosnikowym lezacym obok, bez galek na potencjomentry i wogole. Jak juz ruszyl to amen - wole grac niz kombinowac z mocowaniem trafa :) tyle ze trochu niemobilny przez to jest :)

pozdrawiam
marcin

ps. prosze o podpiecie tego watku pod "high gainowy preamp do gitarki - co wybrac?"