"Radiofonia w okresie wczesnego PRL-u" - Towarzystwo Trioda

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

"Radiofonia w okresie wczesnego PRL-u" - Towarzystwo Trioda

Post autor: tetroda »

Towarzystwo Trioda organizuje 21 marca 2010 roku spotkanie dla kolekcjonerów i miłośników starych radioodbiorników (tym razem wczesny PRL) w PKiN w Warszawie, Muzeum Techniki /główne wejście do muzeum/, Pl. Defilad 1.
Wstęp wolny. Organizatorzy proszą o potwierdzenie chęci uczestnictwa telefonicznie tel. 602 749 445 lub e-mail mariusz.matejczyk@pl.oem.se
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: "Radiofonia w okresie wczesnego PRL-u" - Towarzystwo Trioda

Post autor: Michał_B »

No to fajnie.. Dopiero co tam byłem.
Szkoda, że zaproszenie nie ukazało się z większym wyprzedzeniem.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Awatar użytkownika
Valdi5
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Valdi5 »

Witam,

ja w kwestii formalnej:

"Radiofonia w okresie wczesnego PRL-u"

czyli od kiedy do kiedy ?? czyli z jakich lat eksponaty??

W świetle prawa międzynarodowego to Polska Rzeczpospolita Ludowa istniała od 1952 do 1989 roku.

miedzy 1945 a 1952 rokiem to była Rzeczpospolita Polska.

Waldemar B.
Poszukuję radia lub szczątki:
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

Od 1945 do... pozwolę sobie zacytować Pana H. Berezowskiego
Nie tworzymy jakiejś sztucznej i sztywnej granicy.
(w odpowiedzi na to czy przynieść radio "Rondo" /1961/)
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Super! Zapewne będę i zapewne zabiorę eksponaty (to już uzgodnię z organizatorem). Czy można zabrać żonę? 8) Nie ma co bidula robić w domu (a niech to!)...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Marcin K. pisze: Czy można zabrać żonę? 8) Nie ma co bidula robić w domu (a niech to!)...
Można, przy czym musisz się liczyć z tym, że może być podrywana przez jednego z organizatorów. 8) Standardowa "bajera" brzmi: "gdybym miał tak piękną kobietę, nie zajmowałbym się starymi radiami" .
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Marcin K. pisze:Super! Zapewne będę i zapewne zabiorę eksponaty (to już uzgodnię z organizatorem). Czy można zabrać żonę? 8) Nie ma co bidula robić w domu (a niech to!)...
Jeśli tak,to czy jest określony jakiś minimalny wiek dla żon?
Miłego dnia.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Podrywania nie będzie, ona nie z tych co się da poderwać :wink: Jeszcze pomoże mi eksponaty wnieść...
Wiek jaki by nie był to jak żona ładna to zawsze można próbować bajerować :P Nie zachęcam! Moja jest już przyzwyczajona i do "gratów" i do podrywaczy :wink:
Pozdrawiam nieżonatych :mrgreen:
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Jako żonaty(i stary) pozdrowienia przyjmuję .
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Chciałbym uporządkować nieco przywiezione eksponaty. Niech każdy z osób, które chcą przywieść jakiś eksponat napisze co, uniknie się w ten sposób powtórek.
Ja mam zamiar zabrać
- Stolicę: http://www.oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=231
- Szarotki 2 i 3 zakresową: http://www.oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=66 http://www.oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=70
- Pioniera U2 w bakelitowej skrzynce z pionowymi szczebelkami: http://www.oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=263
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

Ja mam zamiar zabrać
Noteć http://oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=982
I to wszystko.
Myślę jednak, że tym, aby nie było powtórek zajął się już P. Berezowski. Poza tym część uczestników spotkania nie jest zarejestrowanych na Triodzie.
Wszyscy, którzy chcą przynieść eksponaty muszą być pod MT już o 9.00!

Pozdrawiam!
admin
administrator

Post autor: admin »

Szkoda, że informacja ukazała się tak późno, a ja dodatkowo przegapiłem ten post w momencie jego dodania :? . Mam nadzieuę, że tym razem raczej nie przegapię tego spotkania.
Na jeden dzień, który pozostał pozwalam sobie przykleić ten wątek, tak aby był widoczny we wszystkich działach.
Awatar użytkownika
anka
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: anka »

Witam .Wczorajsze ,kolejne spotkanie Towarzystwa Trioda,w którym miałem dużą przyjemność uczestniczyć,była kolejną okazją do prezentacji dziejów ,tym razem powojennych,polskiej "radiofonii" /historia,baza nadawcza,przemysł,losy ludzkie../.W programie spotkanie był również temat poświęcony renowacji "retrozdobyczy".Temat zaprezentowany /moim zdaniem/ w sposób wysoce profesjonalny i "był pełen konkretnych życiowych przypadków".Rejestracja Spotkania na CD /otrzymali uczestnicy/.Z tematów "poza technicznych",w spotkaniu uczestniczyli m.in. Pan Jan Zagozda,kultowa Osobowość Polskiego Radia oraz Pan P. Rotkiewicz jr. syn prof.W Rotkiewicza.Logistyka spotkania,jak zawsze, na złoty medal.Tą drogą ,korzystając z forumowej okazji przekazuję szacunek i podziękowanie dla Pana Mariusza Matejczyka
OTLamp

Post autor: OTLamp »

anka pisze:W programie spotkanie był również temat poświęcony renowacji "retrozdobyczy".Temat zaprezentowany /moim zdaniem/ w sposób wysoce profesjonalny i "był pełen konkretnych życiowych przypadków".
Niestety w tym względzie, mimo sympatii do Pana Laskowskiego, mam kilka zastrzeżeń. Szkoda że nie było akurat okazji do podzielenia się nimi na miejscu. Najlepiej jeśli je wypunktuję:
1. Kąpanie chassis w benzynie ekstrakcyjnej w zasadzie pozwala jedynie usunąć tłuste substancje, twardy brud nie będzie praktycznie ruszony. Ponadto benzyna ekstrakcyjna rozpuszcza masę bitumiczną, działa więc niekorzystnie na kondensatory, jak również na cewki, w których koniec uzwojenia jest często unieruchomiony właśnie taką masą.
2. Szlifowanie politury/lakieru szlifierką oscylacyjną jest dość ryzykowne. Przy nieumiejętnym posługiwaniu się nią, można łatwo przetrzeć fornir na krawędziach skrzynki.
3. Lakierowanie bakelizowanych płytek z gniazdkami, podstawek itp. w celu nadania im połysku jest zupełnie niepotrzebne. Przecież płytki te doskonale dają się polerować.
4. Tak samo niepotrzebne jest malowanie transformatorów jakimś plastikiem.
5. Metoda renowacji chassis polegająca na pomalowaniu go cynkiem w spreju, a potem jeszcze dodatkowym lakierowaniu w celu zabezpieczenia tej powłoki, jest moim zdaniem dość kiepskim pomysłem. Jest pracochłonna, jej koszty nie są znikome, a efekt wizualny dość kiepski.
6. Zupełnym nonsensem jest zmiana kolorystyki skal wg własnego uznania (przypadek Talismana) jak również dopisywanie jakich bądź stacji na skalach ( cyt: "przecież i tak nikt tych stacji nigdy nie pamięta") w przypadku częściowego wytarcia. Takie działanie jest fałszowaniem rzeczywistości. Za 20 lat taki Talisman z zieloną skalą może trafić w ręce jakiegoś kolekcjonera i zostanie zakwalifikowany jako jakiś unikat (unikatem w zasadzie będzie, ale niestety w cudzysłowie). Warto zwrócić uwagę, że skala jest w pewnym sensie wizytówką radia, elementem, z którego można wyciągnąć wiele informacji o danym odbiorniku. Dlatego jeśli odtwarzać, to tylko tak, jak jest w oryginale, nawet jeśli oryginał ma jakieś stacje błędnie napisane.

Jeśli chodzi o eksponaty, oczywiście najciekawszym egzemplarzem był Pionier B na lampach D21. Było też kilka odbiorników samochodowych, m.in model OS3 wyprodukowany przez Radiotechnikę Wrocław.
Ostatnio zmieniony pn, 22 marca 2010, 13:13 przez OTLamp, łącznie zmieniany 1 raz.
Wacek Z
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Wacek Z »

Serdecznie witam.
Właśnie czytam, że spotkanie zostało zarejestrowane na CD.
Jaka jest jej zawartość /tematy /i czy będzie możliwość zakupu tego CD.
Niestety, nie mogłem być na spotkaniu a przeglądnięcie tego zapisu zrekompensowało
by mi utratę możliwości uczestniczenia w ciekawej imprezie.
Pozdrawiam Wacek Z.