różnica w schematach Philips456A

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

jurek968
250...374 postów
250...374 postów

różnica w schematach Philips456A

Post autor: jurek968 »

Niewiem czy się mylę ale zauważyłem różnicę w schematach.
Jeden z naszej dobrze znanej strony; http://www.oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=557
drugi z archiwum Philipsa.
Ponieważ naprawiam radio jak w tytule a napotykam ponownie szaloną twórczość poprzedniego właściciela - proszę o pomoc!
Chodzi o to ,że w jednym schemacie jest bezpośrednie połączenie między katodami lampy AL4 i AB2 a w drugim niema!
Akurat w moim odbiorniku jest takie połączenie !
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
szukam ramki alumnium do Telefunken 813W,i T5Z,
wyłącznik zasilania Philips 103A /948A
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: różnica w schematach Philips456A

Post autor: tszczesn »

jurek968 pisze:Niewiem czy się mylę ale zauważyłem różnicę w schematach.
Jeden z naszej dobrze znanej strony; http://www.oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=557
Ponieważ naprawiam radio jak w tytule a napotykam ponownie szaloną twórczość poprzedniego właściciela - proszę o pomoc!
Chodzi o to ,że w jednym schemacie jest bezpośrednie połączenie między katodami lampy AL4 i AB2 a w drugim niema!
Na moim schemacie jest błąd, to połączenie też tam powinno być.

BTW - Trudno byłoby chyba zrobić bardziej nieczytelny schemat niż ten Philipsowski.
jurek968
250...374 postów
250...374 postów

tszczesn pisze:
jurek968 pisze:Niewiem czy się mylę ale zauważyłem różnicę w schematach.
Na moim schemacie jest błąd, to połączenie też tam powinno być.

BTW - Trudno byłoby chyba zrobić bardziej nieczytelny schemat niż ten Philipsowski.
Dzięki ,uff no więc właśnie z nich niekorzystam bo są nieczytelne.
Wiem,że Pan ma taki odbiornik - w moim wogóle niebyło kondensatora elektrolitycznego 50uF ( tego do lampy głośnikowej),
dziwne bo nawet niema śladów aby kiedykolwiek był.
Są natomiast 2 - jeden w jednej obudowie Tesla 2 x 16 uF , i drugi Philips pojedynczy 32 UF/taki niski/ - wszystkie podłączone razem do zasilacza,zresztą przed dławik :roll: .
Moje pytanie..czy ten 50uF był schowany pod chassis?gdzie jego miejsce w oryginale? Te na chasiss ile ich powinno być i jakie ?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

jurek968 pisze: Wiem,że Pan ma taki odbiornik - w moim wogóle niebyło kondensatora elektrolitycznego 50uF ( tego do lampy głośnikowej),
dziwne bo nawet niema śladów aby kiedykolwiek był.
Są natomiast 2 - jeden w jednej obudowie Tesla 2 x 16 uF , i drugi Philips pojedynczy 32 UF/taki niski/ - wszystkie podłączone razem do zasilacza,zresztą przed dławik :roll: .
Moje pytanie..czy ten 50uF był schowany pod chassis?gdzie jego miejsce w oryginale? Te na chasiss ile ich powinno być i jakie ?
Przy transformatorze głośnikowym nie ma 50µF, tam jest tylko 50nF wraz z potencjometrem do regulacji barwy tonu. 50µF jest w katodzie lampy AL4 i jest montowany pod chassis, to taki sporawy walec. Bez niego radio będzie grać, ale cicho.
jurek968
250...374 postów
250...374 postów

No cóż u mnie go niema ,pewnie ktoś dawno temu go zlikwidował ( tego 50uF)!
Czas zatarł nawet ślady po nim.Są chyba ślady po obejmach ale tam teraz są inne elementy...
jurek968
250...374 postów
250...374 postów

A ja troszkę polobbuję za Philipsami...nawet taki 456A po odnowieniu wygląda nieżle.
W dodatku ten Królewiec na skali!
Trochę kłopotów było z mechaniką ,ale linka jubilerska 0,45 mm sprawdza sie bez pudła.
Na dziś dzień nieorginalna szmatka ( narazie na taśmie ,nieprzyklejona) może kiedyś.....
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.