Niewiem czy się mylę ale zauważyłem różnicę w schematach.
Jeden z naszej dobrze znanej strony; http://www.oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=557
drugi z archiwum Philipsa.
Ponieważ naprawiam radio jak w tytule a napotykam ponownie szaloną twórczość poprzedniego właściciela - proszę o pomoc!
Chodzi o to ,że w jednym schemacie jest bezpośrednie połączenie między katodami lampy AL4 i AB2 a w drugim niema!
Akurat w moim odbiorniku jest takie połączenie !
różnica w schematach Philips456A
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
różnica w schematach Philips456A
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
szukam ramki alumnium do Telefunken 813W,i T5Z,
wyłącznik zasilania Philips 103A /948A
-
- moderator
Re: różnica w schematach Philips456A
Na moim schemacie jest błąd, to połączenie też tam powinno być.jurek968 pisze:Niewiem czy się mylę ale zauważyłem różnicę w schematach.
Jeden z naszej dobrze znanej strony; http://www.oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=557
Ponieważ naprawiam radio jak w tytule a napotykam ponownie szaloną twórczość poprzedniego właściciela - proszę o pomoc!
Chodzi o to ,że w jednym schemacie jest bezpośrednie połączenie między katodami lampy AL4 i AB2 a w drugim niema!
BTW - Trudno byłoby chyba zrobić bardziej nieczytelny schemat niż ten Philipsowski.
-
- 250...374 postów
Dzięki ,uff no więc właśnie z nich niekorzystam bo są nieczytelne.tszczesn pisze:Na moim schemacie jest błąd, to połączenie też tam powinno być.jurek968 pisze:Niewiem czy się mylę ale zauważyłem różnicę w schematach.
BTW - Trudno byłoby chyba zrobić bardziej nieczytelny schemat niż ten Philipsowski.
Wiem,że Pan ma taki odbiornik - w moim wogóle niebyło kondensatora elektrolitycznego 50uF ( tego do lampy głośnikowej),
dziwne bo nawet niema śladów aby kiedykolwiek był.
Są natomiast 2 - jeden w jednej obudowie Tesla 2 x 16 uF , i drugi Philips pojedynczy 32 UF/taki niski/ - wszystkie podłączone razem do zasilacza,zresztą przed dławik

Moje pytanie..czy ten 50uF był schowany pod chassis?gdzie jego miejsce w oryginale? Te na chasiss ile ich powinno być i jakie ?
-
- moderator
Przy transformatorze głośnikowym nie ma 50µF, tam jest tylko 50nF wraz z potencjometrem do regulacji barwy tonu. 50µF jest w katodzie lampy AL4 i jest montowany pod chassis, to taki sporawy walec. Bez niego radio będzie grać, ale cicho.jurek968 pisze: Wiem,że Pan ma taki odbiornik - w moim wogóle niebyło kondensatora elektrolitycznego 50uF ( tego do lampy głośnikowej),
dziwne bo nawet niema śladów aby kiedykolwiek był.
Są natomiast 2 - jeden w jednej obudowie Tesla 2 x 16 uF , i drugi Philips pojedynczy 32 UF/taki niski/ - wszystkie podłączone razem do zasilacza,zresztą przed dławik.
Moje pytanie..czy ten 50uF był schowany pod chassis?gdzie jego miejsce w oryginale? Te na chasiss ile ich powinno być i jakie ?
-
- 250...374 postów
No cóż u mnie go niema ,pewnie ktoś dawno temu go zlikwidował ( tego 50uF)!
Czas zatarł nawet ślady po nim.Są chyba ślady po obejmach ale tam teraz są inne elementy...
Czas zatarł nawet ślady po nim.Są chyba ślady po obejmach ale tam teraz są inne elementy...
-
- 250...374 postów
A ja troszkę polobbuję za Philipsami...nawet taki 456A po odnowieniu wygląda nieżle.
W dodatku ten Królewiec na skali!
Trochę kłopotów było z mechaniką ,ale linka jubilerska 0,45 mm sprawdza sie bez pudła.
Na dziś dzień nieorginalna szmatka ( narazie na taśmie ,nieprzyklejona) może kiedyś.....
W dodatku ten Królewiec na skali!
Trochę kłopotów było z mechaniką ,ale linka jubilerska 0,45 mm sprawdza sie bez pudła.
Na dziś dzień nieorginalna szmatka ( narazie na taśmie ,nieprzyklejona) może kiedyś.....
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.