Radio Radione 540 W

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Radio Radione 540 W

Post autor: ed_net »

Uruchomiłem wczoraj radio Radione 540 W produkcji ING.NIKOLAUS ELTZ z Wiednia z 1940 r. Radio wymaga jeszcze dopieszczenia i będzie czekać na remont skrzynki , bo skrzynki remontuję latem. Ponieważ radio jest dostępne ze wszystkich stron to była okazja zrobić zdjęcia jak niżej :
- zdjęcie skali do zbioru "skalowego" - niestety nie dysponuję skanerem
-zdjecie schematu napędu skali - udało mi się odtworzyć i uruchomić napęd skali , który jest o tyle ciekawym rozwiązaniem konstrukcyjnym, że wskazówka jest zaczepiona w swoim górnym i dolnym punkcie i obydwa punkty mają równoczesny i równoległy kierunek ruchu.
Oprócz napędu skali w radiu jest jeszcze 2 linki - jedna do przesuwania wskażnika zakresów sprzężona z przełącznikiem zakresów , no a trzecia linka ........ i tutaj mam do kolegów zapytanie ?
-zdjęcie wnętrza radia jest bez kubka pierwszego filtra p.cz. Na zdjęciu można zauważyć w filtrze p.cz. sprężynę i linkę ,który to mechanizm przesuwa cewkę jedną w stosunku do drugiej. Nie spotkałem się dotychczas z takim rozwiązaniem i może ktoś mnie oświeci. Słuchowo wygląda to na rodzaj precyzera.
Przy okazji tego postu , może ktoś posiada znaczek firmowy na skrzynke , bo niestety hobbysta go zabrał i radio nabyłem bez znaczka , zresztą w dość marnym stanie.
Pozdrawiam ed_net
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.