Próbnik lamp elektronowych typ P 512 Elpo
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
Próbnik lamp elektronowych typ P 512 Elpo
Witam.
Parę dni temu stałem się posiadaczem tego urządzenia,które udało mi się uratować przed młotkiem.Aktualnie suszy się, gdyż zimę spędziło na powietrzu.
Wydaje się ,że przeżyło w dobrej kondycji,nie widać śladów zalania,styki nie skorodowane ,miernik wychyla się podczas sprawdzania omomierzem.
Zamierzam go jeszcze co najmniej przez tydzień posuszyć na kaloryferze.
Niestety ,nie mam żadnej dokumentacji.W cyberprzestrzeni znalazłem tylko zdjęcie i kilka postów na ten temat.
A teraz najważniejsze pytanie:czy któryś z Kolegów ma taka zabawkę ,bądź dokumentację do niej.Za wszelką pomoc z góry dziękuję.
Pozdrawiam.
Andrzej
Parę dni temu stałem się posiadaczem tego urządzenia,które udało mi się uratować przed młotkiem.Aktualnie suszy się, gdyż zimę spędziło na powietrzu.
Wydaje się ,że przeżyło w dobrej kondycji,nie widać śladów zalania,styki nie skorodowane ,miernik wychyla się podczas sprawdzania omomierzem.
Zamierzam go jeszcze co najmniej przez tydzień posuszyć na kaloryferze.
Niestety ,nie mam żadnej dokumentacji.W cyberprzestrzeni znalazłem tylko zdjęcie i kilka postów na ten temat.
A teraz najważniejsze pytanie:czy któryś z Kolegów ma taka zabawkę ,bądź dokumentację do niej.Za wszelką pomoc z góry dziękuję.
Pozdrawiam.
Andrzej
-
- 500...624 posty
Re: Próbnik lamp elektronowych typ P 512 Elpo
Któryś z kolegów ma.
Pełna dokumentację, nawet rachunek zakupu i gwarancję
. Będzie trochę skanowania więc ciężko powiedzieć na kiedy jest to możliwe. 

-
- 250...374 postów
Witam.
Dziękuję za odpowiedź,to już jest jakiś trop,na początek.
Pozdrawiam.
Andrzej
Dziękuję za odpowiedź,to już jest jakiś trop,na początek.
Pozdrawiam.
Andrzej
-
- 625...1249 postów
Schemat i instrukcja.
-
- 250...374 postów
Witam.
Pięknie dziękuję za schemat i instrukcję.
WIELKIE DZIĘKI.
Pozdrowienia ze słonecznego Gdańska.
Andrzej
Pięknie dziękuję za schemat i instrukcję.
WIELKIE DZIĘKI.
Andrzej
-
- 250...374 postów
Witam.
Wszystko wskazuje na to,że pacjent przeżył.Po dwutygodniowym suszeniu na kaloryferze i krótkiej reanimacji dał się uruchomić.Pozostaje sprawić mu komplet kołków i zdobyć kilka kart ,żeby sprawdzić go w warunkach bojowych.
W związku z tym ,kolejna prośba:czy któryś z kolegów posiadających ten przyrząd mógłby zeskanować kilka kart do kilku najpopularniejszych lamp,np.EL84,EL34,ECL86,ECC83.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Andrzej
Wszystko wskazuje na to,że pacjent przeżył.Po dwutygodniowym suszeniu na kaloryferze i krótkiej reanimacji dał się uruchomić.Pozostaje sprawić mu komplet kołków i zdobyć kilka kart ,żeby sprawdzić go w warunkach bojowych.
W związku z tym ,kolejna prośba:czy któryś z kolegów posiadających ten przyrząd mógłby zeskanować kilka kart do kilku najpopularniejszych lamp,np.EL84,EL34,ECL86,ECC83.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Andrzej
-
- 125...249 postów
Witam.
Mamy taki miernik na serwisie. Ale z tego co wiem to chlopaki jak niema jakiejs karty.
To na bazie karty matki i danych danej lampy robia pomiary.
P.S Reszta na P.W.
Pozdrowienia
Laser99
Mamy taki miernik na serwisie. Ale z tego co wiem to chlopaki jak niema jakiejs karty.
P.S Reszta na P.W.
Pozdrowienia
Laser99
-
- 1875...2499 postów
Mam karty, postaram się jutro zeskanować najpopularniejsze lampy. Poza EL34,84,86 ECC81,82,83,85, EF80,86 ECF80, ECF82 co jeszcze mam wrzucić?
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 250...374 postów
Witam.
Bardzo dziękuję za oferowaną pomoc.W tej sytuacji proszę o karty lamp:UY1N,UCH21,UBL21,AZ1,ECH21,EBL21,EM801,1S5T'3S4T,EF95.Jak trochę lamp posprawdzam i "wyczuję" przyrząd to myślę,że poradzę sobie z innymi lampkami.
Jeszcze raz -WIELKIE DZIĘKI.
Andrzej
Bardzo dziękuję za oferowaną pomoc.W tej sytuacji proszę o karty lamp:UY1N,UCH21,UBL21,AZ1,ECH21,EBL21,EM801,1S5T'3S4T,EF95.Jak trochę lamp posprawdzam i "wyczuję" przyrząd to myślę,że poradzę sobie z innymi lampkami.
Jeszcze raz -WIELKIE DZIĘKI.
Andrzej
-
- 1875...2499 postów
pierwsza czesc
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
--
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 1875...2499 postów
druga
--
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 1875...2499 postów
trzecia, koniec na dziś.
nie ma karty emm801, ani innych ok magicznych. Nie ma również EL34. Jakaś inna lista życzeń?
nie ma karty emm801, ani innych ok magicznych. Nie ma również EL34. Jakaś inna lista życzeń?
--
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 1250...1874 posty
Przyjrzyj się dokładnie rezystorom nawiniętym najcieńszym konstantanem (na karkasikach bakelitowych) - jeden z nich przez 12 (słownie: DWANAŚCIE
) lat dawał mi zdrowo popalić: próbnik raz działał raz nie a ja wciaż nie wiedziałem czemu się tak dzieje, wg pomiarów wszystkie elementy były sprawne i miały wartości zgodne ze schematem
Po prostu: w drucie jednego z rezystorów pojawiła się korozja międzykrystaliczna (miernik był zalany przez powódź '97) i przy niskiej temperaturze otoczenia (miernik zawsze stoi w chłodnej - acz suchej i przewiewnej - piwnicy na regale i przynoszę go tylko w miarę potrzeby) następowały przerwy w drucie.
Po rozwinięciu uzwojenia okazało sie, że było dosłownie poszatkowane jak kapusta - niemniej owijka jedwabna w miarę stabilizowała pociachany korozją drut i zjawisko rozłączania się odcinków rezystora zależne było od temperatury (tak przy dłuższym postoju pracy miernika jak i otoczenia).
W chłodne dnie miernik szalał bardziej niż w upalne a w zdecydowanie zimne musiał być wręcz podgrzewany suszarką do włosów, żeby "odpalił" - co tez nie zawsze się udawało.
Próbowałem zrobić takową w oparciu o karty EL36 i 6L6 ale wychodza mi jakieś bzdury przy pomiarze. Chyba przyjąłem złe wartości napięć.

Po prostu: w drucie jednego z rezystorów pojawiła się korozja międzykrystaliczna (miernik był zalany przez powódź '97) i przy niskiej temperaturze otoczenia (miernik zawsze stoi w chłodnej - acz suchej i przewiewnej - piwnicy na regale i przynoszę go tylko w miarę potrzeby) następowały przerwy w drucie.
Po rozwinięciu uzwojenia okazało sie, że było dosłownie poszatkowane jak kapusta - niemniej owijka jedwabna w miarę stabilizowała pociachany korozją drut i zjawisko rozłączania się odcinków rezystora zależne było od temperatury (tak przy dłuższym postoju pracy miernika jak i otoczenia).
W chłodne dnie miernik szalał bardziej niż w upalne a w zdecydowanie zimne musiał być wręcz podgrzewany suszarką do włosów, żeby "odpalił" - co tez nie zawsze się udawało.
Mają prawidłowo sporządzona kartę dla EL34LASER 99 pisze:Ale z tego co wiem to chlopaki jak niema jakiejs karty.
Laser99

Próbowałem zrobić takową w oparciu o karty EL36 i 6L6 ale wychodza mi jakieś bzdury przy pomiarze. Chyba przyjąłem złe wartości napięć.
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
-
- 125...249 postów
Podam dokladne dane dla karty EL 34 /sami sobie zrobicie tak jak moje chlopaki/
Ale dopiero w srode bede w domu
Pozdrowienia
P.S Kaka wyslij zdjecie karty Matki niech sami pomysla.
Laser99
Pozdrowienia
Laser99
-
- 1250...1874 posty
Laserku, tu nie chodzi o paluszek w oku i dymiącą czachę ani też łapanie się na krzywy ryj na wcześniej wykonaną przez kogoś poprawną robotę - tu chodzi o niewyważanie otwartych drzwi czy ponowne odkrywanie Ameryki.LASER 99 pisze:Podam dokladne dane dla karty EL 34 /sami sobie zrobicie tak jak moje chlopaki/
Pozdrowienia
Laser99
Czyli o prawidłowe warunki pomiaru, które dla tego cudacznego przyrządu wcale nie muszą mieć ścisłego odniesienia do danych katalogowych mierzonej lampy - już parę takich odstępstw wyłapałem dla niektórych

Mimo, że na samej karcie wpisane były rzeczywiste dane katalogowe badanej lampy to faktyczne napięcia pomiarowe (przy których sprawdzałem lampę wg ustawień jej karty) po zmierzeniu okazały się inne. Z tego co pamiętam dotyczyło to jakiejś heksody czy pentody w.cz. ...
Niemniej - przy tych odbiegających napięciach - badane (jako wzorców użyłem kilku NOS) lampy "mieściły się" lub przekraczały "in plus" w czarnym polu testowym na karcie.
Czyli wg miernika były pełnosprawne

Inna sprawa, że gdyby ścisle trzymać się wskazań instrukcji to wybiegnięcie (zwłaszcza Ia) parametrów lampy "in plus" też ją dyskwalifikuje...

Moje kombinacje z adaptowaniem kart EL36 i 6L6 sprowadzały się do ustawienia innych napięć siatki dla EL34 no i połączenia jej elektrod (A i S3) "jak Bóg przykazał" a potem sprawdzeniu kilku NOS EL34 (wcale nie mieściły się w czarnych polach obydwu lamp, ale były w miarę powtarzalne

Ale to nie jest miarodajne bo w rzeczywistości lampa okazać się zupełnie inna niż wynikałoby to z "pomiaru"

Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/