Poszukiwany preamp lampowy do tranzystorowej końcówki mocy.

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

templiers
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: templiers »

Tranzystorowo-lampowy wzmacniacz gitarowy.

Chciałbym poruszyć temat połączenia preampu/bufora/przedwzmacniacza lampowego ze wzmacniaczem tranzystorowym. Jakiś czas temu zakupiłem w sklepie avt wzmacniacz mogący pracować jako końcówka mocy ale także pracować jako subwoofer lub współpracować z instrumentami muzycznymi jako typowy wzmacniacz gitarowy.

http://www.sklep.avt.com.pl/p/pl/48887/ ... ntazu.html

Chciałem zlecić doświadczonemu elektronikowi połączenie tego wzmacniacza z jakimś preampem lub buforem lampowym np.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1546406.html akurat ten projekt zaprezentował użytkownik na forum elektrody

Na forum elektrody użytkownicy wypowiadają się sceptycznie w związku z pomysłem połączenia tranzystorowej końcówki mocy z przedwzmacniaczem lampowym.
Podobno chodzi o to że sygnał przekazywany z preampu lampowego ma zbyt duże lub zbyt rozszerzone pasmo którego z kolei nie powinien wyłapywać tranzystorowy układ mocy na który z kolei taki sygnał zostanie przekazany. Z kolei podobno lepiej jest sprzężyć lampowy preamp z lampową końcówką mocy bo podobno pasma są lepiej dopasowane. Nie wiem ile jest w tym prawdy dotyczącej problematyki zrobienia takiej hybrydy ale myślę że jest jakiś „consensus” połączenia takich dwóch układów. W końcu nasz rynek jest ostatnio przepełniony nowymi projektami comb gitarowych które są hybrydami tranzystorowo-lampowymi.

Takie układy wykorzystuje firma Vox, Kustom, Laney, Randall itd. Powstają przeważnie układy tranzystorowo-lampowe z wykorzystaniem lampy ECC83 w preampie, lub też układy hybrydowe działające w następujący sposób: jedna lub dwie lampy na końcówce mocy plus do tego tranzystorowy preamp z cyfrowym modelowaniem dzwięku. Na temat cyfrowego modelowania dzwięku i tranzystorowych preampów nie będę sie rozpisywał bo pewnie większość doświadczonych uzytkowników gitary ceni ponad wszystko przedwzmacniacze lampowe, a nie o tym oczywiście mowa na forum triody.

Proszę o pomoc doświadczonych elektroników i znawców tematu wzmacniaczy lampowych na forum o pomoc w sprawie połączenia, dostosowania jakiegoś przedwzmacniacza lampowego by mógł współpracować w powyżej wymienionym Kitem AVT K8060. Kiedyś pytałem doświadczonego elektronika z wieloletnim stażem pracującym w serwisie starego i nowego sprzętu – który odpowiedział mi że jest to możliwe. Może ktoś z was zna jakiś pomysł lub link do takiego przedwzmacniacza lampowego, który można by połączyć z tranzystorowym kitem K8060.

Podkreślam również że moje sugestie dotyczące niedopasowania pasm preampu lampowego i tranzystorowej końcówki to raczej wywód zbudowany na podstawie kilku przeczytanych postów na forum elektrody, więc sorry za to.

Pozdrawiam wszystkich i proszę o pomoc.
Marek
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Poszukiwany preamp lampowy do tranzystorowej końcówki mocy.

Post autor: Thereminator »

Czemu miałoby się nie dać? Kwestia dopasowania poziomów dźwięku.
Kilka lat temu w EdW 11/2003 w dziale "Forum czytelników" zamieszczono opis prostego wzmacniacza z lampowym preampem i końcówką na TDA7294.
Był również opisany wzmacniacz audio dużej mocy z inwerterem na ECC82. Warto rzucić okiem na tenartykuł i zobaczyć jak pożeniono lampy z "tadkami".
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Da się wszystko tylko trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie czy ma to sens, przynajmniej brzmieniowy...
templiers
125...249 postów
125...249 postów

Dzięki za artykuł Thereminator.

Tak się składa że chyba nawet mam gdzieś ten numer, więc zaraz poszukam i przeczytam.
Nie wiesz może czy można do tego kitu AVT K8060, zastosować jakiś gotowy projekt AVT bufor lampowy z wymienionych poniżej:

http://www.sklep.avt.com.pl/p/pl/484686 ... owana.html
http://www.sklep.avt.com.pl/p/pl/48198/ ... owana.html
http://www.sklep.avt.com.pl/p/pl/48142/ ... owana.html

lub też przeróbka kitu lampowego na sam preamp i zastsować do do tego tego:
http://www.sklep.avt.com.pl/p/pl/48283/ ... owana.html
Tu jest jego pełny opis:
http://www.audioton.republika.pl/gitarowiec.html

Czy może masz jakiś namiar na coś gotowego z internetu lub płytkę PCB.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

painlust pisze:Da się wszystko tylko trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie czy ma to sens, przynajmniej brzmieniowy...
Na to pytanie padła już wielokrotnie przekonująca odpowiedź...
templiers
125...249 postów
125...249 postów

Czy to ma sens brzmieniowy to chłopaki sami oceńcie,
ja ogrywałem kiedyś hybrydowego VOX'a i tranzystorowo-lampowego Randalla
i byłem pod niezłym wrażeniem (choć wiem że to nie lampa), ale oni podobno mają na to jakieś wyszukane triki i sposoby
że brzmi to dość dobrze.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Jak dotychczas jeździło się maluchem to i stary golf wydaje się rolsem... Wybacz, ale mam swoje zdanie o tego typu konstrukcjach...
templiers
125...249 postów
125...249 postów

"Jak dotychczas jeździło się maluchem to i stary golf wydaje się rolsem... " Tak rzeczesz przyjacielu...

"Ile sie ma kasy tyle sie wydaje, ile sie wydaje tak się je..."
O to tobie chodziło Painlust.

Zgadzam się masz rację lecz myślę że czasami warto poeksperymentować, mam czasami okazję testować
wzmacniacze lampowe amerykańskich, europejskich konstrukcji i innych oraz układy hybrydowe, ponieważ mam znajomych którzy mają swoje sklepy muzyczne,
z tymi hybrydami jest jak jest, wiadomo, nie wyciągnie się z tego co z typowego lampowca, ale przynajmniej chwalę
postęp i nowe rozwiązania. Przynajmniej jest to jakaś kilkuprocentowa namiastka brzmienia lampowego
w tanich konstrukcjach przeznaczonych dla klientów o mniej zasobnych portfelach, których nie stać na właśnie wymarzone"to".

Ogólnie dość rzadko zdarza się żeby jakaś nowa hybryda oferowała super brzmienie
zbliżone do lampowego ale czasami nawet byś się zdziwił.... chodzi mi np. o niektóre modele Vox'a, choć też zdarzają sie Vox'y które są kompletnym niewypałem...
Kończąc nigdy nie śmiałem równać hybrydy z lampowcem.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Powtórzę to po raz nie wiem który - większość hybryd to ściema i działanie na autosugestie (Marshalle Valvestate'y i pewnie nie tylko te). Prędzej uwierzę w cyfrową symulację w połączeniu z dobrze zaprojektowaną lampową końcówką + dobrany głośnik tak aby system był jak najbardziej liniowy aby symulacja była jak najbardziej wierna niż w jedną ECC83 w preampie. Wiesz jak są zaprojektowane głośniki w takich VS-ach? Tam głośniki symulują marszalowskie brzmienie tak bardzo, że każdy wzmacniacz podpięty do nich nabiera tak sugestywnego marszalowskiego brzmienia, że to jest szok. Kto by się spodziewał, że to właśnie głośnik w tych wzmacniaczach jest w stanie zapewnić tę marszalowską nutę, a nie lampa w preampie. Ideałem hybrydy jest wzmacniacz lampowy we wzmacniaczu tranzystorowym, ale nikt tego na świecie nie produkuje. Możesz być pierwszy (chociaż konstrukcje DIY widziałem, seryjnej za to nigdy). Sensem (tu także się powtórzę) może być preamp hi-gain wpięty w końcókę tranzystorową, ale tu też trzeba zrobić to z sensem bo wpięcie moich preampów hi-gain w return pętli VS-a nie pzynosi ciekawego brzmienia. Dopiero zastosowanie preampu jak przesteru wpinanego w kanał czysty zapewnia dość fajne brzmienie. Jeżeli ktoś wmówi ci że preamp z JCM800 zabrzmi tak samo lub podobnie z końcówką tranzystorową to musisz być bardzo naiwny... 50% brzmienia tego wzmacniacza to lampowa końcówka i nic jej nie zastąpi.
Krzysiek16
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Krzysiek16 »

Przerabiałem to. Tranzystorowa końcówka mocy + tranzystorowy przedwzmacniacz - kicha. Tranzystorowa końcówka mocy + przedwzmacniacz JCM800 - trochę lepiej, ale dalej kicha. A jak zrobiłem końcówkę na PCL82, to wreszcie zaczęło gadać. Niestety, większość brzmienia siedzi w trafie wyjściowym, nawet jak się go nie przesterowuje i nie ma sposobu, żeby to przeskoczyć.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

No macie rację, ale mimo to dajcie chłopakowi robić. Zawsze samodzielne doświadczenie ma większą wartość poznawczą.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

No ale musi mieć chłopak z czym porównać. Znaczy się mam na myśli full lampę. Jeśli jej nie będzie miał do porównania to to co zrobi w odniesieniu do chińskiego tranzystora wyda się full wypasem...
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Niech próbuje, części na prosty preamp można nabyć za równowartość przysłowiowej flaszki. Lampowa końcówka o mocy większej niż 5W to jednak już sporo wyższy koszt. A od czegoś trzeba naukę lamp zacząć.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Ale preamp też musi zasilać z jakiegoś trafa zapewniającego anodowe i żarzenie, a z pewnością będzie to trafo mogące napędzić końcówkę choćby na ECC82...
marusmk
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: marusmk »