Mesa DR 3 kanały

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Gimli
15...19 postów
15...19 postów

Mesa DR 3 kanały

Post autor: Gimli »

Witam,
dość niedawno zająłem się przygotowaniami do zbudowania może nie w 100%, ale kopii mesy. Po analizie schematów (które są w tym temacie w pierwszym poście: link) mam kilka pytań.
Pierwsze z nich dotyczy dwóch tranzystorów z 6 strony (preamp pt1). Do czego one konkretnie służą i gdzie mam podpiąć "1'BUS".
Następnie pytanie dotyczy uruchamiania pętli efektów (strona 8, preamp pt3). Rozumiem, że jest ona dwukrotnie uruchamiana: po pierwsze przez przekaźnik RY10, po drugie przez układ przełącznika wielopozycyjnego i dalej konkretnie przez tranzystory J175 które włączają lub odłączają SEND i RTRN. Czy mogę bezboleśnie dla działania układu wyrzucić te tranzystory i całość sterowania nimi i zostawić uruchamianie tylko przekaźnikiem? Nie potrzebuję tak wielu możliwości załączania pętli.
Kolejne dotyczy przełączania kanałów. Jak, czym i pod które wejście mam się podpiąć do układu LM3914? Chyba, że co innego odpowiada za przełączanie.
Ostatnie pytanie (na tą chwilę) odnosi się do potencjometrów. Czy dobrze rozumiem, że te oznaczone L są liniowe a A logarytmiczne (audio)? Przynajmniej tak by wynikało z użycia do głośności potencjometrów oznaczonych przez A. I gdzie można kupić takie potencjometry (konkretnie chodzi o wartości 25k i 250k liniowe i logarytmiczne) tak aby jeszcze było mnie na cokolwiek stać ;)
Postaram się informować o postępie prac. Właśnie powoli zabieram się za projektowanie płytek. Na pewno wrzucę je na forum w celu konstruktywnej krytyki. :)
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Mesa DR 3 kanały

Post autor: TooL46_2 »

Jesli to Twoj pierwszy wzmacniacz, to mozesz dac sobie spokoj. Tego wzmaka samemu nie zrobisz, jesli nie masz (duzego) doswiadczenia. Ja sie do niego przymierzalem (jak widac) ale doszedlem do wniosku, ze to jednak za wysokie progi. Zastanow sie jeszcze, czy 3 kanalowy, 100 watowy wzmacniacz jest Ci niezbedny.
Gimli pisze:dwóch tranzystorów z 6 strony
Sluza do wytlumiania stukow przekaznikow podczas przelaczania kanalow (w szczegolnosci RY1 i RY3). Podpinasz do CH MSTR WIPER (w MUTE CIRCUIT; p. 10). Podczas przelaczania kanalow zwieraja na moment sygnal do masy (przez 2n6426).
Gimli pisze:(...) pętli efektów (...) jest ona dwukrotnie uruchamiana:
Cos mieszasz. Petla jest zalaczana tylko przekaznikiem RY10. LOOP ASSIGN sluzy do wyboru, czy petla ma dzialac tylko i wylacznie na CH1, CH2 lub Ch3, ma byc wlaczona na stale na wszystkich kanalach (pozycja 'on') lub operowana zewnetrznym footswitch'em (ftsw) jesli ktos nie chce uzywac do tego footswitch'a glownego (do tego tez sluzy gniazdko EXT). Przykladowo, jesli ustawisz ten przelacznik w pozycji CH1, w momencie, kiedy wzmacniacz uzywa kanalu czystego petla jest aktywna. W momencie przelaczenia na kanal crunch albo lead petla przestaje byc aktywna. Przeanalizuj sobie schemat ukladu przelaczania przekaznikow oraz popatrz na moja odpowiedz punkt nizej (analizujac schemat tam podany lepiej to widac).
Gimli pisze:Kolejne dotyczy przełączania kanałów.
Jesli mnie pamiec nie myli, to mozna, po paru adaptacjach, wykorzystac schemat (dostepny w sieci) ukladu sterowania i footswitch'a od Mesy Maverick (nie pamietam dokladnie).
Gimli pisze:te oznaczone L są liniowe a A logarytmiczne
Tak.
Gimli pisze:I gdzie można kupić takie potencjometry (...) tak aby jeszcze było mnie na cokolwiek stać ;)
Wybacz moja wrodzona zlosliwosc -- przymierzasz sie do zbudowania 100W potwora a chcesz sie szczypac na potencjometry? Przeciez to jedne z tanszych rzeczy w calym wzmaku... :? A gdzie trafa, lampy, i chocby kondensatory z zasilacza? :?

Jesli teraz odpiszesz, ze chcesz budowac 5W to przygotuj sie na dwa trafa sieciowe -- EL84 lub 6P14P przyjmuja znacznie nizsze napiecia niz te, ktore potrzebowalbys w przedwzmacniaczu tej Mesy. Zasilajac ten preamp nizszym napieciem bedziesz mial, jak to Painlust ladnie zwykle ujmuje, metr mulu a nie przester.

I na koniec -- nie wiem, jakie jest Twoje doswiadczenie (piszesz tylko, ze dosc niedawno zajales sie przygotowania do budowy, wiec zakladam, ze niestety niewielkie), wiec musisz pamietac o napieciach panujacych we wnetrzu wzmacniacza. W tej Mesie panuja napiecia dochodzace do prawie 500V -- wystarczajace, by Cie ZABIC!!!! Nawet w pieciowatowce masz napiecia ktore moge spowodowac :shock: taka mine na Twojej twarzy po raz ostatni. Wez to pod uwage.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Nie dziwcie się. Każdy zieleniak zaczyna od co najmniej Mesy DR. To norma.
Awatar użytkownika
AnTech
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: AnTech »

Tu masz szczegóły oryginału trzykanałowej Mesy DR:
viewtopic.php?f=19&t=13502

Kolego Gimli, naprawdę czujesz się na siłach by zbudować kopię tego wzmacniacza? Po lekturze Twojej wypowiedzi mam co do tego wątpliwości. Może za kilka lat...
Próbować oczywiście możesz, ale łatwo nie będzie. Koledzy z forum też niekoniecznie będą skłonni tłumaczyć podstawowe zagadnienia.
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

Nie cykaj się, tylko kup porządną płytkę od człowieka ze SLOClone forum (60USD plus przesyłka z USA):
http://img22.imageshack.us/i/p2260062.jpg
Przecież w życiu takiej płytki sam nie zrobisz, bo to jest przerysowane z oryginału, dwustronne z metalizacją, na laminacie 2mm i grubszej miedzi.

No i poszukaj źródła LDR-ów, bo jest ich tam chyba 18 szt a jeden kosztuje ok. 25 zł...

W każdym razie powodzenia i się koniecznie pochwal efektem. :mrgreen: I o próbkach brzmienia nie zapomnij. :P
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Przestań się nabijać z chłopaka, niech projektuje... co prawda nie mam pojęcia czy zna zasady rządzące światem lampowych wzmacniaczy, ale jeśli zna to prawdopodobnie już 15-sta wersja PCB będzie znośna. Jesli nie zna to może być tego trochę więcej, ale co tam, trzeba uczyć się na błędach. To będzie idealna wprawka przed zaprojektowaniem PCB do champa :P
Awatar użytkownika
lukasz_t
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: lukasz_t »

W tedy Champa z zamkniętymi oczami zrobi. Tak na marginesie, to na jednym forum dwóch się zebrało na test swoich wzmaków, jeden miał Dual-a, drugi Triple..... i podobno lepiej wypadł Dual. Do kolegi, który chce zbudować kopię Mesy: Jeśli to ma być wierna kopia, dobre transformatory, części, wykończenie, to wyjdzie Ci podobnie jak byś kupił używaną, lub nie wiele taniej, dolicz, sprzęt pomiarowy(zakładając że nie masz).
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Poznałem już kilku co champa z zamkniętymi oczami i palcem w nosie robili, tylko dlaczego ich wątki zajmują kilka stron jak nie tu to na elektrodzie?...
bulabla
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: bulabla »

Witam wszystkich :) forumowiczów , napiszę jeszcze raz co już raz napisałem :D . Mój pierwszy poważny wzmacniacz jaki zrobiłem , to mesa boogie single recti 50w . Temat gdzieś tam jest na forum . Wzmacniacz gra , nie szumi nie brummi . Trudno patrzeć na wasze słowa niewiary w ludzi . Uważam , że jeżeli Koleś się uprze to ten wzmacniacz zrobi . Ja się uparłem i wzmacniacz zrobiłem . Co więcej , taka potęga może okazać się ogromną nauka w przyszłość . Wystarczy poważnie podejść do tematu - przeczytać stronę TOma , przejżec całe te forum i można tworzyć . Chciałem by babka za ściana spadła z wyra jak ogląda mode na sukces" i tak się stało - mogę cieszyć się z dźwięków illusiona :D . Przyznam się szczerze wiedzę mam mierną , miałem problemy , ale lektura i pomoc Innych zaowocowała . I cienias zrobił wzmaka :) . Jeżeli chodzi o sam wzmacniacz , napiszę Ja : te schematy co znajdują się w internecie nie są kompletne ! "Nie ma" schematu przełącznika kanałów który steruje LMa - ale można to sobie zrekompensować patrząc na nomad'a 100 np... W tym schemacie jest dokładnie pokazane jak sterowany jest lm napięciem . W swoim wzmacniaczu wykonałem muting na 2n6426 i j175 - powiem na starcie że nie działa :) ( dokładniej : wzorowałem się na mutingu z lonestara ,12v napięcie sterowania - na płytce montażowej oczywiście działa , ale we wzmacniaczu gorzej to odczuwam ) - dużo lepiej działa metoda peaveyowska z triakiem ( strona toma ) .
I tu podpowiedz najlepiej sterowanie wykonać na płytce montażowej ,żeby ustrzec się błędów , w footswitchu jest po prostu nasra... układami logicznymi :D - zawsze można uprościć sterowanie i można zrezygnować z lma i dać 4081 i 4044 - mesa po prostu chciała dać mniej przewodzików z footswitcha i wpinać się we wzmacniaczu wejściem din 5 - ostatecznie można zrobić wejście com . A dla ambitnych można by było użyć procesora atmega8 np i napisać prosty program dla przełączania kanałów + muting . ( Ileż doświadczeń wiąże się ze zrobieniem wzmaka :D ) .

Ja ogólnie nie odradzam wyprawy :) zaprojektowanie płytki przedwzmacniacza na pewno zajmie troszkę czasu i przyjemności - ale pytania trzeba sobie zadać na początek:
czy potrzebny 3 kanał ,
czy musi to być 100w wzmacniacz ,
czy pętla efektów mysi być załączana/odłączana ( czy w ogolę ma być ?)
Bo po co robić coś z czego mogło by się nie korzystać.
czy mam kasę na części ? oczywiście wiernej kopii nie uda ci się zrobić :) zrobisz swój wzmacniacz wzorowany NA ... który będzie grał tak , tak jak podejdziesz do tematu ..

Zostaje mi jedynie życzyć sukcesów w walce ze wzmacniaczem i z samym sobą .Jeszcze raz pisze do niewiernych - uwierzcie wreszcie w innych ludzi , to może i uwierzycie w samych siebie , pozdrawia TEN któremu udało się mese zrobić .
Awatar użytkownika
lukasz_t
625...1249 postów
625...1249 postów

Bulabla, Mesa to twój pierwszy wzmak, ale jak piszesz to widać że z elektroniką nie jesteś od wczoraj i to jest twój plus.
Gimli
15...19 postów
15...19 postów

Post autor: Gimli »

Na początku chciałem podziękować za rzeczowe odpowiedzi. Jeśli chodzi o pętlę efektów, może niefortunnie ująłem w słowa to o co mi chodziło. Już na schemacie blokowym widać, że po pierwsze odłączane jest wejście i wyjście pętli lub cała pętla jest omijana. Chodziło mi o to, żeby były tylko dwie możliwości: albo cała pętla włączona albo nie tak jak to robi przekaźnik RY10. Nie wiem, czy po prostu są mi potrzebne inne mody ze względu na używanie dość niewielkiej ilości efektów.
Lekką wątpliwość mam do tranzystorów z 6 strony, ponieważ w obwodzie przełączania (fragment MUTE CIRCUIT) są tylko 3 tranzystory które odpowiednio według nazw są połączone z trzema JFETami za przekaźnikiem RY2b, za potencjometrem OUTPUT LEVEL i przy wejściu pętli SEND. Czemu więc nie ma jeszcze jednego do sterowania tranzystorem 6426? Poza tym nie ma nigdzie oznaczenia 1'BUS które jest podpięte do bazy 6426.
Teraz postaram się odpowiedzieć na różne sugestie i zarzuty. Spodziewałem się krytyki co do wyboru wzmacniacza. Tak, jest to mój pierwszy wzmacniacz, ale nie pierwsze zetknięcie się z elektroniką. Skończyłem technikum elektroniczne i teraz jestem na 2 roku studiów elektronicznych. Dlatego też zdaję sobie sprawę z warunków w jakich trzeba pracować przy wysokich napięciach. Trochę pomiarów na laborkach wykonałem. Jeśli chodzi o sprzęt pomiarowy to trochę już udało mi się zebrać z uczelni. Co prawda są to przyrządy stare (bo nowych nie oddają ;) ) ale sprawne. Budowę wzmacniacza jak najbardziej przemyślałem. Jest takie powiedzenie, że "biednych osób nie stać na tanie rzeczy". Nie mam tyle kasy żeby budować najpierw mały sprzęt który szybko przestanie mi wystarczać a następnie płacić za części do kolejnych wzmacniaczy. Nie twierdzę, że będzie to łatwe, ale wierze, że uda mi się skończyć. Część zasad odnośnie projektowania znam, części zapewne nie. Ale najlepiej uczyć się w praktyce. Co do LDR-ów to one są w dwukanałowej mesie. Trzykanałowa jest przełączana przekaźnikami które już mam. Ostatnia rzecz do której się odniosę to potencjometry. W chwili obecnej na Amptone gdzie znalazłem najtańsze nie ma wszystkich potrzebnych wartości. Myślałem, że może ktoś poradzi gdzie można dostać. Jeśli nie to oczywiście będę kupować drożej.
Dzięki wszystkim którzy wierzą. :)
Awatar użytkownika
lukasz_t
625...1249 postów
625...1249 postów

Ja polecam z Amptone Alpha za 6,9zł, jak dla mnie najlepsza jakość za tą cenę, jeśli jakiejś wartości nie ma, to napisz jaka Ci potrzebna, może będę mógł pomóc.
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: VacuumVoodoo »

W tej i innych dyskusjach z cyklu "zrobie sobie wzmacniacz model XYZ" brakuje mi kilku rzeczy:
- nikt nie pyta potencjalnego delikwenta co, na czym i w jakich warunkach gra.
- Dlaczego akurat ten wzmacniacz a nie inny, bo jesli do grania w mieszkaniu dla babci na dobranoc to raczej moze nie Mesa DR/TR, predzej chyba Road King :twisted:
- no i jaki budzet jest przeznaczony na projekt. (jaki by nie byl nalezy zwiekszyc)

Moje osobiste pytanie: dlaczego w Polsce jest taki ped na wzmacniacze Mesa, DR lub TR szczegolnie. Tu popularnie sa nazywane Dual/Triple RectumFrier...
Ostatnio zmieniony wt, 2 marca 2010, 19:44 przez VacuumVoodoo, łącznie zmieniany 1 raz.
Aleksander Niemand
625...1249 postów

Post autor: whwp »

VacuumVoodoo pisze: Tu popularnie sa nazywane Dual/Triple RectumFrier...
Per rectum?

:lol: :lol: :lol: :lol:
Wojtek SQ2KRZ
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

VacuumVoodoo pisze:Moje osobiste pytanie: dlaczego w Polsce jest taki ped na wzmacniacze Mesa, DR lub TR szczegolnie.
Nie wiem, ale jest to na pewno jakiś fenomen. Np. sprzedający wzmacniacz audio na 6P14P i 6N2P zachwala go pisząc, że ma tak samo rozwiązany prostownik jak DR:
We wzmacniaczu zasosowany jest podwujny zasilacz(tzn. prostownik prądu albo na lampie elektronowej lub na diodach krzemowych rozwiązania znane i stosowane we wzmacniaczach MESA BOOGIE DUAL RECTIFIER).
http://www.allegro.pl/item938963470_wzm ... ienia.html
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
ODPOWIEDZ