Philips 990X - programowanie stacji
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Philips 990X - programowanie stacji
W jaki sposób programuje się stacje w tym radiu? Na tarczy mechanizmu są śruby, do których jest dostęp z zewnątrz, ale kręcenie nimi na nic nie wpływa.
-
- moderator
Re: Philips 990X - programowanie stacji
To dziwne. Na tych śrubach opiera się ruchome 'tłok' kondensatora w mniej lub bardziej wciśniętej pozycji. U mnie działa bez pudła, choć regulacja jest niewygodna, bo AFAIR (nie chce mi się wyciągać) aktualnie używana śruba jest niedostępna mechanicznie do strojenia.OTLamp pisze:W jaki sposób programuje się stacje w tym radiu? Na tarczy mechanizmu są śruby, do których jest dostęp z zewnątrz, ale kręcenie nimi na nic nie wpływa.
Będę jednak musiał to dokładniej obejrzeć, choć na razie nie chcę nawet myśleć o rozbieraniu tego mechanizmu
Poza tym wszystko działa, poprawnie przełącza zakresy, zapala żarówki i włącza zaprogramowane stacje. Ładnie też działa precyzyjne strojenie na krótkich, choć trzeba przeczyścić przełącznik bo nie zawsze dobrze styka. Nieco zadziwił mnie zakres 46-170m, załapują się tam pasma amatorskie (np. 80m), no ale jak widać Philips miał takie różne "zachcianki" podobnie jak model 362A z 1938 roku z zakresem VHF prawdopodobnie do odbioru dźwięku telewizji.

-
- moderator
Mechanizm jest w sumie dość prosty jak się załapie jak działa. Ale rozbierać go nie trzeba, można odkręcić całość od chassis. Ja tak zrobiłem, umyłem w benzynie ekstrakcyjnej a potem nasmarowałem smarem grafitowym, działa płynnie. Uważaj na mechanizm skali - ten pręt pod skalą nie jest na masie.OTLamp pisze:Będę jednak musiał to dokładniej obejrzeć, choć na razie nie chcę nawet myśleć o rozbieraniu tego mechanizmuPoza tym wszystko działa, poprawnie przełącza zakresy, zapala żarówki i włącza zaprogramowane stacje. Ładnie też działa precyzyjne strojenie na krótkich, choć trzeba przeczyścić przełącznik bo nie zawsze dobrze styka. Nieco zadziwił mnie zakres 46-170m, załapują się tam pasma amatorskie (np. 80m), no ale jak widać Philips miał takie różne "zachcianki" podobnie jak model 362A z 1938 roku z zakresem VHF prawdopodobnie do odbioru dźwięku telewizji.
O tym już się przekonałem nausznie jak metalowy suwak ze wskazówką dotknął i zaczęły szaleć przekaźniki.tszczesn pisze:Uważaj na mechanizm skali - ten pręt pod skalą nie jest na masie.
Ostatnio zmieniony wt, 16 lutego 2010, 01:15 przez OTLamp, łącznie zmieniany 1 raz.
Chyba żadne radio nie wzbudziło we mnie tak skrajnych emocji. Rzeczywiście tak jest, że aby zaprogramować stację np. na 5 klawiszu, trzeba kręcić śrubą przez dostępny z zewnątrz otwór (nad gałką do ręcznego strojenia pasm fal krótkich) przy wciśniętym drugim klawiszu. Nie chciało mi się wierzyć aby to było aż tak kuriozalnie zrobione, przecież wystarczyłoby dać ten otwór w innym miejscu, nawet gdyby wypadł dość niefortunnie na skrzynce. Sprawa wyjaśniła się, gdy przypadkiem zajrzałem w oś od gałki do ręcznego strojenia. Wcześniej narzekałem, po jaką cholerę zrobili tę gałkę w ten sposób. W tej grubej osi zakończonej ząbkami ukazała się śruba - ta właściwa śruba! A więc aby zaprogramować stację na wybranym klawiszu trzeba kręcić śrubą dostępną w osi gałki od strojenia ręcznego, a nie przez ten otworek z boku. Uff.tszczesn pisze: choć regulacja jest niewygodna, bo AFAIR (nie chce mi się wyciągać) aktualnie używana śruba jest niedostępna mechanicznie do strojenia.
-
- moderator
A tego nie wiedziałem, żaden z moich 990X nie ma gałek.OTLamp pisze:Chyba żadne radio nie wzbudziło we mnie tak skrajnych emocji. Rzeczywiście tak jest, że aby zaprogramować stację np. na 5 klawiszu, trzeba kręcić śrubą przez dostępny z zewnątrz otwór (nad gałką do ręcznego strojenia pasm fal krótkich) przy wciśniętym drugim klawiszu. Nie chciało mi się wierzyć aby to było aż tak kuriozalnie zrobione, przecież wystarczyłoby dać ten otwór w innym miejscu, nawet gdyby wypadł dość niefortunnie na skrzynce. Sprawa wyjaśniła się, gdy przypadkiem zajrzałem w oś od gałki do ręcznego strojenia. Wcześniej narzekałem, po jaką cholerę zrobili tę gałkę w ten sposób. W tej grubej osi zakończonej ząbkami ukazała się śruba - ta właściwa śruba! A więc aby zaprogramować stację na wybranym klawiszu trzeba kręcić śrubą dostępną w osi gałki od strojenia ręcznego, a nie przez ten otworek z boku. Uff.tszczesn pisze: choć regulacja jest niewygodna, bo AFAIR (nie chce mi się wyciągać) aktualnie używana śruba jest niedostępna mechanicznie do strojenia.
No, to jak zajrzysz w tę oś zaznaczoną czerwoną strzałką, to zobaczysz tę właściwą śrubę. Serwisówka o niej milczy, ale nie ma się co dziwić, zakłada, że serwisant umie obsługiwać radio, lub posiada instrukcję obsługi
Zastanawiam się jednak teraz, do czego służy ten drugi otwór, po co jest do niego dostęp z zewnątrz?

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Mam pytanie dotyczące wskazówki dla zakresów krótkofalowych. Ma ona tam postać szklanego pręcika. Czy na jego górnym końcu było coś zamocowane w rodzaju kawałeczka filcu, czy czegoś podobnego? Dość irytujące jest u mnie, że wskazówka ta trze swym górnym końcem o skalę, a dzieje się tak za sprawą jej linki napędowej.