Kaseta/Taśma testowa zakładów Kasprzaka

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Kaseta/Taśma testowa zakładów Kasprzaka

Post autor: Furman Zenobiusz »

Od jakiegoś czasu poszukuję kasety lub szpuli z testowym nagraniem - było to dołączane do magnetofonów pochodzących z zakładów Kasprzaka; niestety na razie poszukiwania idą z marnym skutkiem.
Na pewno było dołączone do M531S, identyczna wersja również do M535 (taka szara kaseta). Prawdopodobnie również do jakiegoś szpulowca, ponieważ posiadałem takie nagranie również na taśmie (ale nie mam już 100% pewności, że nie była to kopia - mgliście kojarzę ostatniego szpulowca w domu).
Pewnie niejeden forumowicz to kojarzy/pamięta - zaczynało się typowym testem kanałów ("Kanał lewy, Kanał prawy..."), paroma zdaniami na temat zakładów Kasprzaka, były jakieś próbki śpiewu, kawałki muzyki i kończyło się stereofonicznym nagraniem odjazdu parowozu ze stacji.
Może ktoś całkiem przypadkiem posiada to zrzucone do postaci cyfrowej, lub też oryginał i jest w stanie zrzucić/wypożyczyć do skopiowania ? Chciałbym tym nagraniem uzupełnić oryginalną kasetę, z której taśmę niestety kiedyś wciągnął i zniszczył uszkodzony magnetofon; a także przy okazji posłuchać co tam było nagrane, bo już kiepsko pamiętam :D
mll
125...249 postów
125...249 postów

Re: Kaseta/Taśma testowa zakładów Kasprzaka

Post autor: mll »

Nie wiem czy o to chodzi - nie sprawdzałem nawet z czym jest ten plik, ale możesz spróbowac:
http://www.rapidshare.com/files/2179884 ... Unitra.rar
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Furman Zenobiusz pisze:
Na pewno było dołączone do M531S, identyczna wersja również do M535 (taka szara kaseta).
... także do polsko-niemieckiego SKR-700 . Wiem, bo niechcący skasowałem taką kasetę właścicielowi radiomagnetofonu - mojemu starszemu bratu, dzięki "ułatwieniu" pod tytułem one touch recording.
_
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Furman Zenobiusz »

Kasetę z linku wyżej łączą pewne podobieństwa z tą od Kasprzaka (tekst - ale lektor inny, sekcja testowa), jednak większość zawartości różni się.
Szukam dalej, sama nazwa 'kaseta demonstracyjna' dużo pomaga.

EDIT:
http://www.youtube.com/watch?v=AlJaYMkHVxg to jest mniej więcej to, szkoda że tu jakość marna. Wersja dla szpulowców, ale do M531S było dołączone prawie identyczne nagranie, na kasecie.
EDIT2: Chociaż niestety brakuje tu odjazdu parowozu :(
Podlasiak
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Podlasiak »

Mam takie kasety ale nie z Kasprzaka a z Diory bo w dawnych czasach składałem wieże diorowskie-na jednej kasecie jest nagrany sygnał testowy 333\6300 a na drugiej sygnał Dolby
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Ale te o których piszesz trafiały do ZURT-ów a nie do użytkowników a o takie chyba chodzi docentowi.

Docent wspomina w pierwszym wpisie o testowej taśmie testowej do szpulowców. Podczas słuchania klasyki elektronicznej w polskiejstacji.pl usłyszałem Hora staccato w wykonaniu Isao Tomity i przypomniałem sobie że u wuja mego była takowa - z typowymi testami szumowymi kanału lewego, prawego, fazy i przeciwfazy oraz fragmentami muzyki m.in. bardzo efektownym nagraniem Hora staccato właśnie, z tym że granym przez orkiestrę oczywiście. Niestety przesłuchiwany na okoliczność wuj zeznał że to kopia z płyty gramofonowej, nielegalna zresztą, wykonana w studiu radiowęzła nieistniejącej fabryki. :)
_
Podlasiak
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Podlasiak »

Podlasiak pisze:Mam takie kasety ale nie z Kasprzaka a z Diory bo w dawnych czasach składałem wieże diorowskie-na jednej kasecie jest nagrany sygnał testowy 333\6300 a na drugiej sygnał Dolby
Temat nieaktualny!