Identyfikacja elementów - transformatory.

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

bubx
15...19 postów
15...19 postów

Identyfikacja elementów - transformatory.

Post autor: bubx »

Witam,
znalazłem w mych zbiorach niedużą płytkę, na której znajdują się dwa niewielkie transformatory. Pierwszy większy oznaczony jest jako " 411 DD1" wraz z rozpisem uzwojen. Obok niego znajduje się mniejszy Td-45. Pytanie, cóż to za transformatory, i jak je można skutecznie wykorzystać ? ;)
Pozdrawiam,
bubx.
Obrazek
Obrazek
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Identyfikacja elementów - transformatory.

Post autor: cirrostrato »

Płytka posiada jakieś elementy np. półprzewodniki, można nawet samemu pokusić się o zdjęcie schematu, oznaczenia transformatorów najczęściej nic nie mówią, chociaż na tym większym trafku są podane ilości zwojów raczej do niczego wprost go nie wykorzystasz. No i to forum lampowe...pytanie,,do czego można to wykorzystać'' jest często zadawane na różnych forach, jeśli nie wiesz do czego to najczęściej do ,,nitrzego'', na śmietnikach są tony złomu elektronicznego i jeśli ktoś sam nie umie tego wykorzystać to niech nie bierze do ręki elektrośmieci.
Popierając kogoś warto sprawdzić jaki jest jego termin ważności.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Td-45 to prawdopodobnie trafo sterujące albo głośnikowe z małego przenośnego odbiornika tranzystorowego. Podobne trafa (Td-48 i Td-481) występowały w radiach Kamila i Koliber, widziałem też podobne, ale nie pamiętam typu, w elektronicznym dzwonku do drzwi.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią.
W praktyce jest.
bubx
15...19 postów
15...19 postów

Post autor: bubx »

Ok ok, pytam bo może nadały by się do jakiś konstrukcji lampowych, i tylko dlatego. A złomu elektronicznego nie zbieram, dostałem kiedyś karton różnych elementów za frajer, nie było kiedy do tego zajrzeć, a że teraz nadażyła się okazja to zajrzałem i zapytałem.
Temat do zamknięcia.