Apel o rozsądne zgłaszanie postów i wątków

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

Alek

Apel o rozsądne zgłaszanie postów i wątków

Post autor: Alek »

Ostatnie kłopoty z funkcjonowaniem forum przyniosły lawinę zgłoszeń tematów, które uznawane były przez zgłaszających za "przedawnione", "niewarte uwagi" itp. Zgłaszającymi byli z reguły autorzy wątków.
Pojawiło się do rozpatrzenia kilkadziesiąt zgłoszeń, które głównie ja, ale też i inni moderatorzy rozpatrzyli.
Należy podkreślić, że podobna akcja miała już miejsce w przeszłości, przy innej jednak okazji (był to bodajże zmiany organizacyjne forum).

Stanąłem na stanowisku odmiennym od stanowiska Admina, które ujawnił on w sąsiednim wątku (tzn. nic nie usuwać) i po rozpatrzeniu w/w zgłoszeń część zgłoszonych wątków wykasowałem. Był to więc podwójny filtr: wątki wytypowali zgłaszający, moderator rozstrzygnął -pozostawić czy usunąć.
Decyzja o takim załatwieniu sprawy wynikła z faktu, że zgłaszający wykonali też pewną pracę, szukając zbędnych tematów, choć ich wybór (jak i wybór moderatora) być może nie zawsze był trafny. Wykonaną pracę należało uszanować i zgłoszenia rozpatrzyć.

Część zgłoszeń była ewidentnie nietrafna: zgłaszający uznawali, że skoro kiedyś uzyskali satysfakcjonującą ich odpowiedź, to wątek jest zbędny. Należy mieć jednak na względzie, że ktoś może z treści wątku skorzystać.
Autor wątku nie jest zaś jego "właścicielem". W momencie, gdy inni zabiorą głos w dyskusji jest on już tylko "współwłaścicielem".

Dlatego należy przed zgłoszeniem wątku do wyrzucenia odpowiedzieć sobie na pytanie, czy ten wątek komuś nie będzie pomocny.

Każdy wątek jest inny i sprawa może być oczywiście dyskusyjna, jednakże nie sposób urządzać głosowań wszystkich współwłaścicieli czy wręcz całego forum nad usunięciem czy pozostawieniem wątku. Nie można bowiem doprowadzać do całkowitej obstrukcji w zarządzaniu forum. Pozostaje więc oprzeć się na rozsądku zgłaszających jak i rozsądku moderatorów.