Radziecka 1E1P

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

slawekgaj3
100...124 posty
100...124 posty

Radziecka 1E1P

Post autor: slawekgaj3 »

Witam. Jestem w posiadaniu kilku lamp 1E1P wymontowanych z jakichś wojskowych urządzeń pomiarowych, Prawdopodobnie mierników promieniowania, ale nie jestem pewien. Oprócz tego, że jest to tetroda z bezpośrednio żarzoną katodą a napięcie anodowe wynosi 6V (!), niewiele więcej wiem.
Jeżeli ktoś wiedział by coś więcej o tej lampce, a dodatkowo miał jakieś pomysły układowe jak ją wykorzystać byłbym bardzo wdzięczny. Najlepszy pomysł mogę nagrodzić parką lampek.
Alek

Re: Radziecka 1E1P

Post autor: Alek »

To są lampy elektrometryczne. Tak niskie napięcie anodowe pozwala bardzo zmniejszyć prąd siatki, który staje się rzędu 10^-14...10^-15A.
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.
slawekgaj3 pisze: Jeżeli ktoś wiedział by coś więcej o tej lampce, a dodatkowo miał jakieś pomysły układowe jak ją wykorzystać byłbym bardzo wdzięczny. Najlepszy pomysł mogę nagrodzić parką lampek.
To lampa elektrometryczna do pomiaru małych prądów. W zasadzie trioda z siatką katodową, to znaczy, że pierwsza siatka jest na stałym potencjale dodatnim, a do sterowania używa się drugiej. Nada się do pomiaru prądów w zakresie pikoamperowym. Kiedyś jej używałem - o ile dobrze pamiętam jest w katalogu Mikołajczyka (z 1964).

Widziałem na jakiejś rosyjskiej stronie WWW zastosowanie tej lampy do odbiornika reakcyjnego, ale dla niej to ekstremalnie nietypowe zastosowanie. Za to będzie działało z małych bateryjek.

Pozdrawiam,
Jasiu
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Matizz »

Cześć!

W załączniku zdjęcia karty z Mikołajczyka.

Pozdrawiam
Matizz
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com