Witam. Jestem w posiadaniu kilku lamp 1E1P wymontowanych z jakichś wojskowych urządzeń pomiarowych, Prawdopodobnie mierników promieniowania, ale nie jestem pewien. Oprócz tego, że jest to tetroda z bezpośrednio żarzoną katodą a napięcie anodowe wynosi 6V (!), niewiele więcej wiem.
Jeżeli ktoś wiedział by coś więcej o tej lampce, a dodatkowo miał jakieś pomysły układowe jak ją wykorzystać byłbym bardzo wdzięczny. Najlepszy pomysł mogę nagrodzić parką lampek.
Radziecka 1E1P
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 100...124 posty
Re: Radziecka 1E1P
To są lampy elektrometryczne. Tak niskie napięcie anodowe pozwala bardzo zmniejszyć prąd siatki, który staje się rzędu 10^-14...10^-15A.
Czołem.
Widziałem na jakiejś rosyjskiej stronie WWW zastosowanie tej lampy do odbiornika reakcyjnego, ale dla niej to ekstremalnie nietypowe zastosowanie. Za to będzie działało z małych bateryjek.
Pozdrawiam,
Jasiu
To lampa elektrometryczna do pomiaru małych prądów. W zasadzie trioda z siatką katodową, to znaczy, że pierwsza siatka jest na stałym potencjale dodatnim, a do sterowania używa się drugiej. Nada się do pomiaru prądów w zakresie pikoamperowym. Kiedyś jej używałem - o ile dobrze pamiętam jest w katalogu Mikołajczyka (z 1964).slawekgaj3 pisze: Jeżeli ktoś wiedział by coś więcej o tej lampce, a dodatkowo miał jakieś pomysły układowe jak ją wykorzystać byłbym bardzo wdzięczny. Najlepszy pomysł mogę nagrodzić parką lampek.
Widziałem na jakiejś rosyjskiej stronie WWW zastosowanie tej lampy do odbiornika reakcyjnego, ale dla niej to ekstremalnie nietypowe zastosowanie. Za to będzie działało z małych bateryjek.
Pozdrawiam,
Jasiu
-
- 625...1249 postów
Cześć!
W załączniku zdjęcia karty z Mikołajczyka.
Pozdrawiam
Matizz
W załączniku zdjęcia karty z Mikołajczyka.
Pozdrawiam
Matizz
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com