PCB do lampiaczka gitarowego - czy dobrze poprowadzona masa?

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

PCB do lampiaczka gitarowego - czy dobrze poprowadzona masa?

Post autor: popiol17 »

Projektuję sobie taki mały wynalazek... 2xECC83 i końcówka na EL84 - 4 stopnie wzmacniające bez wtórnika na końcu, możliwość wpięcia się tylko pod 2 ostatnie bloki. Dobierając odpowiednie elementy można sobie zrobić jakiś przedwzmacniaczyk typu soldano czy mesa (bez końcowego wtórnika). Płytka co prawda nie jest dokończona, ale wierzę że tęgie lampowe głowy się zorientują gdzie co jest :D. Mam pytanie - czy masa jest dobrze poprowadzona (przynajmniej na pierwszy rzut oka)? Zamiast star groundingu wybrałem szynę masy co bardzo uprasza płytkę. Masa jest zaznaczona żółtym kolorem, we wzmaku będzie jeszcze gruby drut 3mm przylutowany do ścieżki od spodu, czerwone linie to wysokie napięcie. Przy każdym stopniu jest kondensator filtrujący, a czy między zasilaniem każdego stopnia będzie rezystorek to wyjdzie w praniu:D:D:D:D>

Pozdrawiam!!!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Jeszcze nie gotowy układ regulacji barwy... Zobacz jak wyjdzie- ale ja jednak wciąż bym wolał zrobić ustrojstwo na łączówkach a szynę masy z drutu :)
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Popiół

hehehehe, też bym chciał, ale....
1) wzmacniaczyk będzie niski
2) mam masę podstawek do lutowania w płytki
3) to samo tylko że kondesatorami :D
4) obudowa robi się bardzo prosta :)

a czy sama idea prowadzenia tak masy jest dobra?
bo wszędzie tylko star grounding? :)

hmmm, a może tak ścieżki masy sobie odpuścić i wykonać je drutem? (będzie można zmienic jak by co.....)

wyślę fotkę blachy i płyteczki :D

pozdrawiam!!
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Witam
Skoro sam pytasz więc pozwolę sobie na uwagę. Dlaczego nie prowadzisz masy po najkrótszej drodze tylko robisz "zakola'" naokoło podstawek lamp. Według mnie jeśli już przyjąć zaproponowany układ elementów to masę lepiej poprowadzić jedną linią na dole płytki - będzie krócej i bez tych dwóch "pętelek".
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Masa....

Dziękuję za odpowiedź, właśnie też tak myślałem aby zrobić :D ostatecznie zostawiłem ze ścieżek masy tylko punkty masowe każdego bloku, połączenia z punktem masowym zasilacza będą grubym drutem miedzianym.... wolne miejsce na płytce zostawiłem, będzie toto robić za ekran, poprzez śruby będzie się stykać z obudową :D - to chyba nie jest złe rozwiązanie? - a i oszczędność chlorku duża :lol: