Dobieranie lamp

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Podlasiak
250...374 postów
250...374 postów

Dobieranie lamp

Post autor: Podlasiak »

Czytam Wasze wypowiedzi o doborze lamp i trochę mnie to śmieszy.Pracowałem kiedyś w DIORZE jak jeszcze produkowano lampiaki i wiecie jak dobierano lampy? Otórz lampowaczka [ta co wkładała lampy w podstawki ] brała z pudełka lampy wkładała w podstawki i już były one sparowane, tak samo było z tranzystorami z jednego pudełka brała np. AD161 a z drugiego AD162 i po przykręceniu była to para komplementarna i tak szła produkcja. Nikt takimi pierdołami nie zawracał sobie głowy.Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Dobieranie lamp

Post autor: Thereminator »

Chińczycy tak do dzisiaj robią, cokolwiek by nie produkowali, dlatego ich wyroby cieszą się zasłużona renomą :wink:
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

Podlasiak pisze:Nikt takimi pierdołami nie zawracał sobie głowy.
Nie masz się czym chwalić... :?
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Furman Zenobiusz »

A może podzespoły były już dostarczane dobrane przez producenta, stąd wtykanie na oślep ?
Ojciec mój opowiadał mi kiedyś o swoich praktykach w jakimś dużym serwisie, gdzie naprawiali między innymi sprzęty z fabryki Kasprzaka.
Od producenta (nie wiem jednak, czy chodzi o producenta sprzętu, czy samych tranzystorów) tranzystory dostawali przebrane, o określonym zakresie parametrów.
Co więcej, do niektórych gratów dostawali gotowe 'zestawy naprawcze' - w postaci kompletu dobranych tranzystorów do końcówki. O ile dobrze zrozumiałem, zestaw taki obejmował parę końcową i ewentualnie dodatkowy tranzystor do zestawu niby-komplementarnego. Stąd jeśli w końcówce trachnięte było coś w okolicach pary końcowej, wymieniali wszystko jak leci nie bawiąc się w żadne pomiary wzmocnienia.
Jakiś czas szukałem dość aktywnie takiego zestawu z czystej ciekawości i chęci odnowienia retro-magnetofonu do stanu 100% zgodnego z oryginałem, jedyne na co trafiłem to pudełka z parami BD254B/C zaplombowane przez producenta taśmą w poprzek, ze stemplem. Co ciekawe, sprzedawał je na ebayu jakiś pan o obcojęzycznie brzmiącej ksywce. W przeliczeniu na PLNy wołał sobie około 400zł za jedną paczkę razem z przesyłką. Za tyle to zapewne na bazarku kupię pół wiaderka tych tranzystorów i sam coś powybieram :D

Z tego co widziałem już na własne oczy, tranzystory sortowane przez producenta to chyba nie było nic specjalnego, jeśli szły masowo do jakiegoś zakładu. Pewnie kosztem odbiorców detalicznych, dla których zostawały odselekcjonowane te najgorsze.
Nawet w domu walają się u mnie pudełka zbiorcze po tranzystorach od CEMI, na których długopisem ktoś wypisał jaka jest ich przybliżona beta. Ciekawe tylko po co potrzebne były takie producentowi zasilaczy, bo stamtąd pochodzą pudła :D
traxman

Post autor: traxman »

Tranzystory np. były dobierane - grupy wzmocnieniowe (A,B,C, 6-10-16 itp w zależności od typu więc wstępnie jednak były selekcjonowane już u źródła)

Diora nigdy nie produkowała sprzętu wysokiej, a nawet średniej klasy, wszystko to sprzęt powszechnego użytku - większość po takim doborze i tak nadawała się do naprawy zaraz po odpakowaniu kartonu, więc precyzyjne parowanie było by potrzebne mniej więcej tak jak pastowanie gumowców/(kaloszy).

Reasumując uważam podobnie: nie ma się czym chwalić.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

W 1979r przez parę miesięcy pracowałem na sklepach w Warszawie na tzw. naprawach przedsprzedażowych (coś jak ,,przegląd zerowy'' autek) i kto tam nie popracował ten nie wie, co naprawdę produkowały Polskie fabryki RTV. ,,Najciekawszym'' egzemplarzem był bodajże tuner Meluzyna(Kleopatra?) z indywidualnie wykreślaną charakterystyką (dla każdego zestawu) gdzie PCB tunera było DOKŁADNIE zaklejone rozlanym płatem lutowia, kierownik sklepu zgłosił usterkę ,,nie działa''.....oczyściłem (kilka dkg lutowia...), zestroiłem na ucho i poszedł z pod lady (to też fakt autentyczny).
nixie2
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: nixie2 »

cirrostrato pisze: zestroiłem na ucho i poszedł z pod lady (to też fakt autentyczny).
Tu też nie ma się czym chwalić