Stary telefon RWT

Elektronika retro

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Stary telefon RWT

Post autor: Marcin K. »

Witam! Mam taki stary telefon RWT, model dokładnie nieznany ale jest identyczny jak ten: http://www.allegro.pl/item890986677_telefon_rwt.html mój jest z 1957 roku i ma inny dzwonek, trochę staryszy.
Mój ma popękaną obudowę ale jakoś się trzyma. Chodzi o to że nie wiem jak to podłączyć do sieci miejskiej oraz nie mogę znaleźć schematu do tego telefonu. Miałem kiedyś książeczkę ze schematami telefonów ale wsiąkła... Czy on jest podobny do tych z serii CB-45 itd?
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony pn, 1 lutego 2010, 12:25 przez Marcin K., łącznie zmieniany 1 raz.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
george6
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Stary telefon RWT

Post autor: george6 »

Witaj Marcin !!
CB-45 to był trochę wcześniejszy, nieco bardziej kanciasty...i zerżnięty z Ericssona...ten na foto z Allegro to z całą pewnością jest CB-49....Produkowany przez długie lata w różnych odmianach...
Doczekał się nawet BIAŁEJ obudowy ...choć to okaz tak rzadki jak biały kruk....
Załączniki
CB49.jpg
CB49B.jpg
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Cześć! Czyli jak piszesz to może być CB49 tylko klepany w Radomiu... Nawet lepiej, może będzie chciał pracować z siecią miejską :)
Sznur sieci ma 4 żyły z czego jedna wisi czyli zostają 3 wykorzystane. Kolorów nie pamiętam, jutro sprawdzę...
Takiego białego nie widziałem, bardzo ładny :P Mam ogromny sentyment do tych telefonów, pierwsza linia telefoniczna u nas w osiedlu i wieczne czekanie na międzymiastową żeby do ciotki z Wolina zadzwonić... Kto to pamięta?
Pozdrawiam! Marcin.
PS. Co oznacza skrót CB? Bo MB oznacza Miejską Baterię.
Ostatnio zmieniony sob, 30 stycznia 2010, 21:30 przez Marcin K., łącznie zmieniany 1 raz.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tetroda »

george6 pisze:zerżnięty z Ericssona
Fabryka w Radomiu o ile wiem wcześniej /przed wojną/ należała do Ericcsona. Więcej tu
http://www.rwt.pl/cms/dzial/id/6/Radoms ... 1f334078ef ,
na stronie wytwórni RWT.
george6 pisze:Doczekał się nawet BIAŁEJ obudowy ...choć to okaz tak rzadki jak biały kruk....
Nie wiem, czy to fabryczne, ale tu
http://allegro.pl/item898780995_telefon ... kolor.html
jest zielony.
Marcin K. pisze:Chodzi o to że nie wiem jak to podłączyć do sieci
U znajomych taki jest i pracuje, sam go uruchamiałem, postaram się coś podrzucić.

I już jest. Kolory żył w oryginalnym parcianym kablu są takie same jak tu. W telefonie znajomych nie było w ogóle białej, po prostu podłączyłem tylko czerwoną i zieloną i tak zostało. I chodzi dobrze.
Załączniki
IMG_3578.JPG
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW

Pozdrawiam!
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

Marcin K. pisze:Cześć! Czyli jak piszesz to może być CB49 tylko klepany w Radomiu... Nawet lepiej, może będzie chciał pracować z siecią miejską :)
Sznur sieci ma 4 żyły z czego jedna wisi czyli zostają 3 wykorzystane. Kolorów nie pamiętam, jutro sprawdzę...
Takiego białego nie widziałem, bardzo ładny :P Mam ogromny sentyment do tych telefonów, pierwsza linia telefoniczna u nas w osiedlu i wieczne czekanie na międzymiastową żeby do ciotki z Wolina zadzwonić... Kto to pamięta?
Pozdrawiam! Marcin.
PS. Co oznacza skrót CB? Bo MB oznacza Miejską Baterię.
O ile pamiętam to:
- Centralna Bateria (czyli zasilanie telefonu z linii)
- Miejscowa Bateria (czyli zasilanie telefonu z lokalnej baterii)
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
Awatar użytkownika
george6
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: george6 »

Hej Marcinie...
Wszystkie telefony miały połączenie do wtyczki 4 żyłowe ... po to , aby było możliwe połączenie układu dzwonka... T. zn. żeby dzwoniły wszystkie aparaty podłączone do jednej linii..
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

OK już wszystko rozumiem, wieczorkiem podejdę bo babci, podłączę jak radzi Tetroda i spróbuję coś wycisnąć z tego zabytku :) U mnie jest tak że biały jest wony, pozostał czerwony i zielony zmostkowany z niebieskim.
Dzięki za wyjaśnienie skrótów. Czyli MB to poprostu telefony z korbą-induktorem, mam jeden taki, wojskowy chyba, drugi dawno temu rozebrałem (o ja głupi)...
Pozdrawiam, Marcin.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tetroda »

Marcin K. pisze:zielony zmostkowany z niebieskim
U mnie też tak jest.
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
stas2
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: stas2 »

W prawie wszystkich telefonach "końcowych" RWT fabryczne podłączenie linii było następujące: linia żyła a - kolor zielony (t jak trawa), linia żyła b - kolor czerwony (jak karmin) zmostkowany z kolorem białym. Czwarty kolor niebieski przy normalnych podłączeniach nie był wykorzystywany, a w części produkcji nawet nie istniał. Bez mostkowania białego i czerwoego aparat albo nie ma sygnału, albo nie dzwoni.
Załączniki
IMG_2294.JPG
stas2
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Dzięki za schemat ale to jest Aster, trochę późniejszy. W sumie to w końcu znalazłem książeczkę z opisami telefonów z przed lat. Nawet znalazłem odpowiedni schemat.
Rozebrałem telefon w celu jego umycia (odkręciłem tarczę) i teraz kurde nie wiem gdzie mam które kabelki wpiąć. Debilizm nie zna granic ale tak wyszło. Numery zacisków na listwie to 4,5,6 a kolory kabli z tarczy to biały, czerwony, niebieski (zielony?). Zacisk 4 to linia, zacisk 5 to kondensator, tak pokazuje schemat ale rozszyfrowanie styków w tarczy nie jest takie łatwe :lol: Cóż podłączę go według mojego uznania i włączę w linię, nic się przeca nie spali a odpowiednie podłączenie zaznaczę potem na schemacie.
PS. Gdyby ktoś chciał skan tej książeczki to służę.
Pozdrawiam.
Załączniki
IMG_7525.JPG
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Tomasz Gumny »

george6 pisze:Wszystkie telefony miały połączenie do wtyczki 4 żyłowe ... po to , aby było możliwe połączenie układu dzwonka... T. zn. żeby dzwoniły wszystkie aparaty podłączone do jednej linii..
Tutaj jest trochę na ten temat. :D
Tomek
Awatar użytkownika
stas2
125...249 postów
125...249 postów

Zacisk 4 - żyła zielona (czasem niebieska) tarczy, zacisk 5 - czerwona, zacisk 6 - żółta (czasem biała). Styki impulsujące tarczy rozłączane wiatraczkiem to żyła zielona i czerwona. W stanie spoczynku zwarte. Styki zwierające układ rozmówny w czasie impulsowania - to żyła czerwona i żółta. W stanie spoczynku rozwarte.
stas2
Awatar użytkownika
adamst_
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: adamst_ »

Co do podłączania do sieci - czy są jeszcze centrale obsługujące wybieranie impulsowe?
Awatar użytkownika
stas2
125...249 postów
125...249 postów

Impulsowy system wybierania (tarczą) stosowany był w centralach elektro-mechanicznych. W nowych centralach elektronicznych podstawą jest system wybierania tonowy, ale większa cześć central umożliwia również dodatkowo stary system wybierania tj. impulsowy. Również większość aparatów klawiszowych ma przełącznik PULSE - TONE (mechaniczny lub wybierany w opcji ustawień). Można u siebie to sprawdzić nawet jeśli aparat nie ma takiego przełącznika. Jeśli po kilkukrotnym szybkim puknięciu w widełki sygnał zaniknie jak po wybraniu cyfry - centrala jest dwusystemowa.
stas2
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Nie wiedziałem że będzie tu zainteresowanych tematem, to miłe :) W końcu to retro komunikacja, teraz większość to telefony komórkowe...
Dzięki za wyjaśnienie podłączenia tarczy! Znacie te telefony do kości czy rozbieracie swoje? :wink:
Łącznice z wybieraniem impulsowym są napewno, gównie dwu systemowe, szybko tego pewnie nie zmienią, jak działa to nie ruszają. W zeszłym roku wpinałem się z jakimś CB662 i wszystko działało.
Chcę kiedyś zbudować coś na kształt małego konwertera na jakimś scalaku/procku coby zamieniał impulsy na odpowiedni ton i połączyć to z komórką. Używasz CB49 a dzwoni komórka :)
Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
ODPOWIEDZ