Prośba w wyborze układu wzmazniacza audio 20W

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Prośba w wyborze układu wzmazniacza audio 20W

Post autor: slawekmod »

Witam.Mam na imię Sławek. Mieszkam w Ostrowcu Św.To mój pierwszy post na tym forum wiec moze napisze coś o sobie.
Z zawodu jestem elektronikiem automatykiem ale od kilkunastu lat zajmuję się elektronicznymi systemami zabezpieczeń. Około 15 lat tamu robiłem wzmacniacze gitarowe na własny użytek. Potem całkowicie zarzuciłem elektronikę amatorską i zająłem się modelami latającymi RC. Jestem aktywny na http://www.pfmrc.eu .
Ostatnio przeprowadzając się odkryłem zapomniane przeze mnie zapasy lamp i postanowiłem odkurzyć stare hobby. Ponieważ posiadam bardzo dużo lamp typu :EL34 , 6P3S ,ECC81 ,ECC82, ECC83 ,EL84 ,ECC85 chcę wykonać na nich wzmacniacz stereo z korekcją do użytku domowego, moc 20W na kanał będzie wystarczająca w zupełności.Chciałbym również wykorzystać dostępne w handlu trafa głośnikowe indela lub innej firmy.
I tu chciałbym zwrócić się do użytkowników tego forum z prośbą o wskazanie sprawdzonego schematu do wykonania takiego wzmacniacza lub chociażby sugestię co do zastosowania lamp 6P3S LUB EL34 oraz które fabryczne transformatory będą odpowiednie do tych lamp (oczywiście nie mam tu na myśli późniejszej podmiany lamp z EL34 na 6P3S) .Kiedyś znalazłem w internecie transformatory głośnikowe toroidalne ale nie mogę tego odszukać. Do swoich poprzednich konstrukcji transformatory nawijałem sam lecz teraz nie mam już czasu na takie sprawy.Konstrukcja mechaniczna wzmacniacza nie będzie stanowiła dla mnie problemu ale co do rozwiązań układowych zdam się na Wasze porady. Za wszelką pomoc będę wdzięczny.Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony sob, 16 stycznia 2010, 10:06 przez slawekmod, łącznie zmieniany 1 raz.
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Prośba w wyborze układu wzmazniacza audio 20W

Post autor: Marvel »

Schematy są tutaj:
http://www.talpro.pl/5_1.htm

A transformatory toroidalne tutaj:
http://www.sklep.talpro.pl/catalog/inde ... Path=25_26
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Marvel pisze:Schematy są tutaj:
http://www.talpro.pl/5_1.htm

A transformatory toroidalne tutaj:
http://www.sklep.talpro.pl/catalog/inde ... Path=25_26
Dzięki za pomoc :)

Wzmacniacz stereo zrobię na EL34 Tesli ( NOS-y) , transformatory kupię toroidalne z odczepami UL . Posiadam jeszcze E 34 L (też Tesla, NOS) . To chyba jakaś odmiana zwykłej EL-ki. Poszukam coś na jej temat w necie. Ponieważ do wzmacniacza użyję 4 szt EL 34 to na dwóch które mi zostaną zrobię wzmacniacz gitarowy. W każdym razie relację z moich zmagań na 100% zamieszczę tu na forum. Najpierw zgromadzę wszystkie potrzebne elementy a z tym chwila zejdzie.
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Wojtek »

Podczepię się do wątku bo pytanie dotyczy schematu ze strony http://www.talpro.pl/el34.gif są tam rezystory R22+R23 oraz R20 + R21 rozumiem że są połączone równolegle parami jeden z pary to 470R a drugi? Opisany jest jako k1A jaka to wartość ? A moze czegos z tego zapisu nie rozumiem. Inaczej zapytam jaka wartość wypadkowego rezystora ma być i jakiej mocy?
Wojtek
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Wojtek pisze:Inaczej zapytam jaka wartość wypadkowego rezystora ma być i jakiej mocy?
Myślę, że ma być szeregowo 470R/5W i nastawny 100R. A wypadkowa ma być taka, żeby prąd był dobry, czyli zależy od konkretnego egzemplarza lampy.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

Marvel pisze:
Wojtek pisze:Inaczej zapytam jaka wartość wypadkowego rezystora ma być i jakiej mocy?
Myślę, że ma być szeregowo 470R/5W i nastawny 100R. A wypadkowa ma być taka, żeby prąd był dobry, czyli zależy od konkretnego egzemplarza lampy.
Ano tak :oops: napisane jest przecież R22+R23 a nie R22||R23. Czyli potencjometr montażowy 100R o ch-ce liniowej (bo intryguje mnie ta literka A w opisie na schemacie k47/5W+k1A) i mocy 1W plus w szereg 470R/5W? A jeżeli mam wszystkie lampy EL34 dobrane to nie wystarczy tylko 470R?
Wojtek
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Wojtek pisze:A jeżeli mam wszystkie lampy EL34 dobrane to nie wystarczy tylko 470R?
Nie wystarczy.
Dobrane, to znaczy, że z taką samą emisją. Ale z jaką konkretnie? Katalogową 100mA? Na pewno nie.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

Marvel pisze:
Wojtek pisze:A jeżeli mam wszystkie lampy EL34 dobrane to nie wystarczy tylko 470R?
Nie wystarczy.
Dobrane, to znaczy, że z taką samą emisją. Ale z jaką konkretnie? Katalogową 100mA? Na pewno nie.
Czyli po prostu tak wyregulować tym potencjometrem aby przez obie lampy popłynął prąd 60mA. W sumie lepiej byłoby dla nieobeznanych z technika audio aby na schemacie były po prostu narysowane te potencjometry montażowe podobnie jak podłączenie siatek hamujących do katody gdyż jak gdzieś tu na forum wyczytałem niezupełnie oczywistym jest takie połączenie.
Wojtek
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Chciałem, żeby czytający schematy poczuł, że traktuję go jak doświadczonego w temacie, a nie serwuję fast-food ;)
Ewentualnie można zrzucić to na przyzwyczajenie. Zawsze tak rysowałem i było dobrze :roll:

Wracając do tematu:
-Podłączenie siatek ekranujących do katody jest oczywiste pod warunkiem, że na schemacie nie zaznaczono inaczej. Jak nie ma nic na ten temat, to nie ma wątpliwości.
-Jeżeli masz równiutki kwartet, to możesz nie dawać podkówek do regulacji. Rezystor powinien wtedy mieć wartość 500R (np. 2x1k równolegle). Ale to oznacza, że w razie jakiejś awarii zawsze będziesz musiał zmieniać lampy na równiutki kwartet, a to jest perspektywicznie droższe niż cztery podkówki, nawet ful-wypas-ceramiczne :)
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

Piotr pisze:Chciałem, żeby czytający schematy poczuł, że traktuję go jak doświadczonego w temacie, a nie serwuję fast-food ;)
Ewentualnie można zrzucić to na przyzwyczajenie. Zawsze tak rysowałem i było dobrze :roll:
Fakt dla obeznanych w temacie to może i ujma na honorze by była :lol: ala dla takich nowicjuszy w technice audio jak ja, to jak więcej szczegółów na schemacie jest to życie staje się łatwiejsze :wink:
Piotr pisze:Wracając do tematu:
-Podłączenie siatek ekranujących do katody jest oczywiste pod warunkiem, że na schemacie nie zaznaczono inaczej. Jak nie ma nic na ten temat, to nie ma wątpliwości.
-Jeżeli masz równiutki kwartet, to możesz nie dawać podkówek do regulacji. Rezystor powinien wtedy mieć wartość 500R (np. 2x1k równolegle). Ale to oznacza, że w razie jakiejś awarii zawsze będziesz musiał zmieniać lampy na równiutki kwartet, a to jest perspektywicznie droższe niż cztery podkówki, nawet ful-wypas-ceramiczne :)
No teoretycznie powinienem mieć równiutki kwartet (tak kupiłem) ale przekonałeś mnie i dam tam podkówki.
Wojtek
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Z czytaniem schematów raczej problemów nie mam :) W każdym razie muszę poczekać na trafa toroidalne ponieważ okres od złożenia zamówienia do jego realizacji wynosi około 2 tyg. Szkoda że nie znam ich średnicy zewnętrznej bo to blokuje moje prace mechaniczne. Poważnie rozważam wykonanie wzmacniacza jako dwa elementy w oddzielnych obudowach . Końcówka mocy jako jeden segment a przedwzmacniacz z korekcją jako drugi segment z lampami ułożonymi poziomo w jego wnętrzu. Da mi to możliwość dokonywania zmian w przedwzmacniaczu bez konieczności grzebania się niejako przy okazji we wnętrzu wzmacniacza mocy. Samą końcówkę mocy zrobię na EL34 , 6P3S (Rosja) zostawię na inną okazję. Mam nadzieję że budowa lampowca odstresuje mnie trochę od budowania modeli RC bo tych mam już trochę powyżej uszu ostatnio.
Awatar użytkownika
szewek
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: szewek »

A C8 doświadczalnie dobrany w jakim przedziale się zmieści:)
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

10-47pF.
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Tymczasem ja zamówiłem dwa trafa głośnikowe TG-34U w http://www.sklep.talpro.pl . Muszę przyznać że byłem mile zaskoczony kiedy jeden ( jak się okazało współwłaściciel) zadzwonił do mnie w sprawie zamówienia. Robię bardzo dużo zakupów przez net za różne kwoty ale taka niespodzianka to mnie spotkała chyba po raz drugi w ciągu kilku ostatnich lat. W każdym razie duży plus dla sklepu za kontakt z klientem. W trakcie rozmowy dowiedziałem się że na trafka będę czekał około 2-3tyg. Postaram się opisać krok po kroku moje boje ze wzmacniaczem łącznie ze zdjęciami (tak robię na forum modelarskim) . Problem w tym że nie wiem w jakiej rozdzielczości można wstawiać zdjęcia na to forum. Na modelarskim wstawiam poprzez http://www.imageshack.us w 800x600.
Awatar użytkownika
szewek
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: szewek »

Dlaczego zdecydowałeś się na transformatory z UL?
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
ODPOWIEDZ