Czy Ktoś wie jak zrobić tabelę?
Moderator: gsmok
Czy Ktoś wie jak zrobić tabelę?
Jak w temacie, w html się nie da, a czasem przydatna np. do zbiorowych zakupów lub wstawienia danych z pomiarów.
Pewnie to proste jak cep, ale jakoś nie potrafię na to wpaść.
Pewnie to proste jak cep, ale jakoś nie potrafię na to wpaść.
-
- 3125...6249 postów
Re: Czy Ktoś wie jak zrobić tabelę?
Hmm... ale o jaką tabelę chodzi? Jakąś inną niż można wymodzić w arkuszu kalkulacyjnym?
_
Taką by miała kolumny i wiersze jak tu, a nie wszystko wlepione na siebie jak w wątku o zakupach:
<table border="1">
<tr><td>Lp</td><td>Nick</td><td>Zestaw</td><td>Uwagi</td><td>Wpłata</td><td>Zaksięgowane</td><td>Wysyłka</td><td>Odebrane</td></tr>
<tr><td>1</td><td>-</td><td>0</td><td>-</td><td>-</td><td>-</td><td>-</td><td>-</td></tr>
<tr><td>1</td><td>-</td><td>0</td><td>-</td><td>-</td><td>-</td><td>-</td><td>-</td></tr>
</table>
<table border="1">
<tr><td>Lp</td><td>Nick</td><td>Zestaw</td><td>Uwagi</td><td>Wpłata</td><td>Zaksięgowane</td><td>Wysyłka</td><td>Odebrane</td></tr>
</table>
-
- 625...1249 postów
Nie rozumiem też pytania, w html da sie bez problemu zrobić każdą tabele swego czasu dużo sie tym bawiłem i nawet cała moja strona była zrobiona w tabelach. Co to za wątek o zakupach? Do czego ci ta tabela na jakiejś stronie www chcesz ja umieścić?
Wojtek
Taką tabelę, aby się dało wstawić do posta na forum http://www.trioda.pl i wyglądała jak tabela, której kod dałem w html.
-
- 3125...6249 postów
Tu jest chyba ukryty jakiś haczyk.
Ja zrobiłbym to w arkuszu kalkulacyjnym, Excelu, OpenOffice.org, Gnumericu, czy co tam masz do dyspozycji. A jak nic nie masz to można nawet online: http://www.editgrid.com/untitled
Udostępnić to można w postaci załącznika albo zrzutu ekranu.

Udostępnić to można w postaci załącznika albo zrzutu ekranu.
_
Ale ja chcę na forum w poście... a nie jako załącznik..
To się musi dać zrobić, już gdzieś widziałem taką tabelę.
To się musi dać zrobić, już gdzieś widziałem taką tabelę.
-
- 3125...6249 postów
Się da, ale dalej nie wiem jak.
http://forum.polacy.ch/viewtopic.php?f=16&t=6882
http://forum.polacy.ch/viewtopic.php?f=16&t=6882
-
- 625...1249 postów
Hmm nie wiem czasami czy w ustawieniach forum nie trzeba dopuścić kodu html, coś mi tak śwoita ale na 100% nie jestem pewien, kiedyś też miałem takie forum i nie wiem czy tam nie było takiej opcji do ustawienia.
Wojtek
-
- 250...374 postów
To chyba zależy od rodzaju BBCode, jaki jest zainstalowany na forum i czy ma wsparcie tworzenia tabel. Triodowy BBCode najwyraźniej nie ma.
To jest jakiś sposób na zachowanie przynajmniej stałych odstępów, bo tabulacja też mi nie działa?
-
- 250...374 postów
Kod: Zaznacz cały
Może użyć [code] (czcionka nieproporcjonalna)?
-
- 625...1249 postów
Tenlink który podał traxman i gdzie działa html jest do forum na tym samym silniku phpbb3 co triodowe forum więc jest to raczej w ustawieniach administracyjnych forumPzP pisze:To chyba zależy od rodzaju BBCode, jaki jest zainstalowany na forum i czy ma wsparcie tworzenia tabel. Triodowy BBCode najwyraźniej nie ma.
Wojtek
-
- 625...1249 postów
Witam.
A w Excelu nie da się zapisać pliku tabeli jako html? W Open Office chyba jest taka możliwość...
A w Excelu nie da się zapisać pliku tabeli jako html? W Open Office chyba jest taka możliwość...
Pesymista to dobrze poinformowany optymista...