Pomoc w naprawie radia calypso
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 75...99 postów
Pomoc w naprawie radia calypso
Witam mam taki problem zakupiłem radio calypso celem jego remontu i użytkowania, jednak po naprawia wzmacniacza utknąłem, czułość radia jest bardzo słaba tzn aby coś usłyszeć na długich tj polskie radio program 1 gałka głośności musi być w pozycji maks a i tak ledwo co słychać,co morze być przyczyną ?? pomierzyłem napięcia względem schematu i niby są w normie ogólnie rozrzut napiec do +10v względem tych na schemacie czyli chyba w normie jak na taki układ http://www.fonar.com.pl/audio/schematic ... alypso.htm. I jeszcze jedno pytanie dotyczące ukf, wiem że polskie głowic trudno jest przestroić, ale z tego co wiem calypso miało chyba inną głowice ponieważ było robione w wersji na eksport z zakresem do 108mhz czy głowica w polskim calypso to ta sama co na eksport i czy da się ja przestroić na pełne pasmo czy lepiej wstawić konwerter ??
Re: Pomoc w naprawie radia calypso
]mizgu pisze:czułość radia jest bardzo słaba tzn aby coś usłyszeć na długich tj polskie radio program 1 gałka głośności musi być w pozycji maks a i tak ledwo co słychać,co morze być przyczyną ??
Radio jest rozstrojone. Ew. są uszkodzone elementy w fitlrach. do sprawdzenia czy niem przerw w obwodzie ARW.
Na eksport to co najwyżej pasmo 87,5 - 100MHz. Rozszerzenie do 104MHz odbyło sie później w Europie niz to radio skończono produkować. Kolejne rozszerzenie do 108 najóźiej dooanło sie w RFN pod koniec lat 70-tych.mizgu pisze: I jeszcze jedno pytanie dotyczące ukf, wiem że polskie głowic trudno jest przestroić, ale z tego co wiem calypso miało chyba inną głowice ponieważ było robione w wersji na eksport z zakresem do 108mhz czy głowica w polskim calypso to ta sama co na eksport i czy da się ja przestroić na pełne pasmo czy lepiej wstawić konwerter ??
Odbiorniki Calypso na polski rynek miały ZAWSZE zakres UKF 64,5 - 73MHz. Późniejsze głowice ale już w innych odbiornikach oferowały zakres 65,5 - 73,5MHz -- rozszerzono zakres UKF do 73.5MHz a ofeorwanie czegoś poniażej 65.5MHz nie miało sensu (fonia z 2 kanału TV łapała się). Poszerzenie tego zakresu do 74MHz było już w latach 80 tych.
Tak głowica jest wredna do przestrojenia. Z racji konstrukcji mechanicznej. Aby uzyskac sensowne pokrycie zakresu to trzeba nie tylko przewinąć cewki ale dobrać długości uzwojeń - żmudna praca.
-
- 75...99 postów
Hmm właśnie tego się obawiałem
rdzenie we filtrach są całe przerw w cewkach te nie widzę, a dało by się je podstroić je na ucho ?? jak tak to która/e cewka jest odpowiedzialna za czułość ??

-
- 3125...6249 postów
Jeśli nie zależy na oryginalności tego radia to w celu uzyskania pełnego zakresu UKF CCIR można wstawić głowicę tranzystorową.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 75...99 postów
To wiem ze mogę wstawić tranzystorową, np od amatora bo taką mam, ale zależy mi na lampowej głowicy i chyba zrobię co innego kupie lampowa głowice ukf na allegro na nowe pasmo, ale mniejsza o to chciał bym zestroić to radio więc jeszcze raz z zapytaniem o te cewki które odpowiadają z czułość 

-
- 3125...6249 postów
Tak jak pisał Studi , masz radio rozstrojone . Żeby je zestroić musisz sprawdzić elementy LC. W praktyce do rutynowych czynności należy wymienić kondensatory w pcz. ( te w aluminiowych kubkach) Następnie ,najlepiej na zakresie ŚR spróbuj zestroić filtry pcz na max sygnału . Sprawne filtry powinny Ci "ostro" stroić . Jeżeli pokonasz ten etap przystąp do zestrojenia obw wejściowych. Powodzenia.
-
- 625...1249 postów
Czy aby na pewno? To po co skala opisana po polsku i z górnym pasmem? Nie mówię, że nie było "kalipsiaków" na eksport, ale to może kilka procent spotykanych obecnie egzemplarzy z górnym UKF.STUDI pisze:Na eksport to co najwyżej pasmo 87,5 - 100MHz. Rozszerzenie do 104MHz odbyło sie później w Europie niz to radio skończono produkować. Kolejne rozszerzenie do 108 najóźiej dooanło sie w RFN pod koniec lat 70-tych.
Odbiorniki Calypso na polski rynek miały ZAWSZE zakres UKF 64,5 - 73MHz.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Przed 1960 r. w Polsce obowiązywał zakres 88-100MHz i odbiorniki produkowane w tym okresie (Śląsk, Symfonia, Podhale, załapały się też Bolero, Calypso) miały właśnie taki zakres. Pierwszą stację uruchomiono w 1952 r. w Warszawie na częstotliwości 97,6Mhz, potem były m.in Katowice (89,9Mhz) i Opole (95MHz). Po wprowadzeniu w 1960 r. nowego zakresu 66-73MHz planowano nadawanie na obydwu zakresach do roku 1965 r.* Nie wiem co wyszło z tych planów, ale raczej nie wyłączono z dnia nadzień nadajników pracujących na starym zakresie.
*W. Scharf "Odbiorniki ultrakrótkofalowe AM FM" WKiŁ 1965 r.
*W. Scharf "Odbiorniki ultrakrótkofalowe AM FM" WKiŁ 1965 r.
-
- 75...99 postów
Czy aby na pewno trzeba wymienić te kondensatory w puszkach po otwarciu puszek (przy okazji zauważyłem że puszki wo gule nie miały połączenia z masą popękane ścieżki) zauważyłem że w środku są ceramiki rurkowe a narzazie się nie spotkałem żeby tego typu kondensator trzeba było by wymieniać, mikowe tak ale ceramik ??
-
- 1875...2499 postów
Prawie nigdy nie trzeba wymieniać kondensatorów w filtrach. Szczególnie tych nowszych z ceramicznymi kondensatorami.
Może mam szczęście ale w jednym na 30 radyj trzeba było wymienić kondensatory w filtrze. Ja wymieniam te kondensatory jak już wszystko zawiedzie, a nie na samym początku..
Jak masz woltomierz w.cz to sprawdź, czy działa heterodyna. Nieraz zużyta lampa powoduje brak odbioru.
Jak masz inne radio lampowe to możesz spróbować podać sygnał p.cz do Calypso. Tą metodą bardzo szybko trafia się na uszkodzenie.
Pozdrawiam
Może mam szczęście ale w jednym na 30 radyj trzeba było wymienić kondensatory w filtrze. Ja wymieniam te kondensatory jak już wszystko zawiedzie, a nie na samym początku..
Jak masz woltomierz w.cz to sprawdź, czy działa heterodyna. Nieraz zużyta lampa powoduje brak odbioru.
Jak masz inne radio lampowe to możesz spróbować podać sygnał p.cz do Calypso. Tą metodą bardzo szybko trafia się na uszkodzenie.
Pozdrawiam
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
-
- 75...99 postów
Nie to lampy nie będą włożyłem wszystkie lampy nowe po tym jak zacząłem naprawiać układ wzmacniający gdzie ef 80 i el84 były już kompletnie styrane,aa radyjka lampowego drugiego tu gdzie teraz jestem nie mam drugiego żeby zrobić to co mówisz
grhhh a w mierniku v640 sondę gdzieś zgubiłem od w.cz
. Mam jeszcze jedno pytanko w moim calypso mimo że na drukowanej płytce, to panuje tam straszny sajgon i wydaje mi się że fabrycznie zostało tak zrobione ale nie jestem pewien (tj po poprzecinane ścieżki masy i poprowadzone inaczej mostkami z kabli) i tu mam pytanie bo wiem że chassis od calypso było w wiele budach pod inna nazwą wpychane, czy u was jest tak samo tam gdzie jest układ calypso ?? Jest to ostatnia wersja calypso z em84

-
- 3125...6249 postów
Pisząc o kondensatorach w pośredniej miałem na myśli C mikowe . Jeżeli są rurkowe to faktycznie bardzo rzadko zmieniają swoje parametry.