Zewnętrzna krzemowa pętla efektów
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Zewnętrzna krzemowa pętla efektów
Witam,
Jeden kolega poprosił mnie o zrobienie urządzenia, które pozwoli na przepuszczenie sygnału z gitary przez efekt a potem zmiksowanie z czystym sygnałem. Czyli równoległa pętla efektów, ale jako zewnętrzne urządzenie w kostce, stosowana między gitarą a wzmacniaczem.
Narysowałem to, co w załączniku, czyli najpierw rozdzielacz sygnału, potem jeden tor z gniazdami Send i Return a potem do miksera. Drugi tor bezpośrednio do miksera. Na wyjściu gniazdo stereo, które pozwala również pobrać sygnał symetryczny.
Dodałem też drugie gniazdo na wejściu, żeby urządzonko mogło służyć jako mikser do wpięcia dwóch gitar do jednego wzmacniacza. Można też rozdzielić nim sygnał z jednej gitary na dwa wzmacniacze, korzystając z wyjść Send i Out.
Ponieważ to mój pierwszy projekt na wzmacniaczach operacyjnych, to proszę o wyrozumiałość i wszelkie uwagi. Co należy dodać, co jest niepotrzebne, itp.
Jeden kolega poprosił mnie o zrobienie urządzenia, które pozwoli na przepuszczenie sygnału z gitary przez efekt a potem zmiksowanie z czystym sygnałem. Czyli równoległa pętla efektów, ale jako zewnętrzne urządzenie w kostce, stosowana między gitarą a wzmacniaczem.
Narysowałem to, co w załączniku, czyli najpierw rozdzielacz sygnału, potem jeden tor z gniazdami Send i Return a potem do miksera. Drugi tor bezpośrednio do miksera. Na wyjściu gniazdo stereo, które pozwala również pobrać sygnał symetryczny.
Dodałem też drugie gniazdo na wejściu, żeby urządzonko mogło służyć jako mikser do wpięcia dwóch gitar do jednego wzmacniacza. Można też rozdzielić nim sygnał z jednej gitary na dwa wzmacniacze, korzystając z wyjść Send i Out.
Ponieważ to mój pierwszy projekt na wzmacniaczach operacyjnych, to proszę o wyrozumiałość i wszelkie uwagi. Co należy dodać, co jest niepotrzebne, itp.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 4 posty
Re: Zewnętrzna krzemowa pętla efektów
Zasilanie będzie symetryczne?
-
- 250...374 postów
1. Na wejściach dodałbym w szereg rezystor np po 1k tak, by z C3 i C4 (można je trochę zwiększyć) utworzyły filtr dolnoprzepustowy RC dla częstotliwości radiowych.
2. Potencjometr głośności - widzę tu nawyki "lampowe", wystarczą 10k zamiast 470k.
3. Mute rozwiązałbym inaczej, teraz zwiera Ci wyjście opampa dla sygnałów zmiennych. Lepiej zastosować SPDT i przełączać Send między suwakiem potencjometru, a masą.
4. R3 w zasadzie mógłby być pominięty, impedancja wejściową będzie 10k||47k w takim przypadku. Raczej zwiększyłbym R4, R5 i pot. Master. Zin poniżej 10k może być za mało dla niektórych urządzeń.
5. Który sygnał ma iść do Return we wzmacniaczu?
6. Wg schematu będzie zasilanie symetryczne, mógłbvś zrezygnować z C6.
2. Potencjometr głośności - widzę tu nawyki "lampowe", wystarczą 10k zamiast 470k.
3. Mute rozwiązałbym inaczej, teraz zwiera Ci wyjście opampa dla sygnałów zmiennych. Lepiej zastosować SPDT i przełączać Send między suwakiem potencjometru, a masą.
4. R3 w zasadzie mógłby być pominięty, impedancja wejściową będzie 10k||47k w takim przypadku. Raczej zwiększyłbym R4, R5 i pot. Master. Zin poniżej 10k może być za mało dla niektórych urządzeń.
5. Który sygnał ma iść do Return we wzmacniaczu?
6. Wg schematu będzie zasilanie symetryczne, mógłbvś zrezygnować z C6.
-
- 3125...6249 postów
Dużo tego, ale wszystko racja.

Przede wszystkim będzie to najpierw stosowane we wzmacniaczu bez pętli; na wejściu. Ale przydać się może we wzmacniaczach z pętlą szeregową, jeśli ktoś chce mieć równoległą, a nie ma jak albo nie chce przerabiać wzmacniacza. Plan jest taki, że podstawowe wyjście niesymetryczne to pin 3 złącza J4.PzP pisze:5. Który sygnał ma iść do Return we wzmacniaczu?
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 3125...6249 postów
Schemat z poprawkami Pitera w zał. Zastanawiam się nad zasilaniem z dwóch baterii 9V...
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 250...374 postów
TLC2272 można zasilić max. 16V, więc dwie baterie odpadają. Ew. mógbyś zamiast TLC użyć zwykłego TL074, dołączyć baterie jako opcjonalne awaryjne zasilanie, gdy brak zasilacza, a główne zasilanie zrobić z zasilacza 12V AC, a z tego stabilizowane symetryczne +/-12V.
Jeśli ma to służyć też jako Dibox, to dodałbym przełącznik GroundLift na wyjściu.
Jeszcze coś mi wpadło. Jeśli będziesz tego używał jako rozdzielacza sygnału dla dwóch wzmacniaczy, to bez separacji galwanicznej jednego z wyjść pojawi się spory brum - pętla mas przez uziemienie wzmacniaczy.
Jeśli ma to służyć też jako Dibox, to dodałbym przełącznik GroundLift na wyjściu.
Jeszcze coś mi wpadło. Jeśli będziesz tego używał jako rozdzielacza sygnału dla dwóch wzmacniaczy, to bez separacji galwanicznej jednego z wyjść pojawi się spory brum - pętla mas przez uziemienie wzmacniaczy.
-
- 3125...6249 postów
Wystarczy zwykłe odłączenie masy na jednym wyjściu? Jeśli tak, to najłatwiej to chyba załatwić w kablu gitarowym...PzP pisze:bez separacji galwanicznej jednego z wyjść pojawi się spory brum - pętla mas przez uziemienie wzmacniaczy.
Muszę jednak przystosować urządzonko do zasilania z jednej baterii i standardowego zasilacza. W związku z tym przerysowałem schemat. Gdybym coś namieszał, to proszę o info.

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 250...374 postów
Trochę namieszałeś.
Wejścia + C i D powinny być podłączone do potencjału sztucznej masy (Vcc/2), a Ty im wpuściłeś sygnał z wejścia podniesiony o składową stałą.
Pot. Dry Level nie ma separacji składowej stałej, więc nie może być włączony do masy.
Najlepiej zrób sobie taki standardowy dzielnik spotykany w efektach, z dwóch R=10k i C=10u, to będzie sztuczna masa. Potem wejście spolaryzuj rezystorem 1M właśnie do tego potencjału (zamiast dzielnika R1-R2), wejścia + C i D możesz wtedy podłaczyć bezpośrednio do sztucznej masy. VR2 zamiast do masy również do Vcc/2.
Wejścia + C i D powinny być podłączone do potencjału sztucznej masy (Vcc/2), a Ty im wpuściłeś sygnał z wejścia podniesiony o składową stałą.
Pot. Dry Level nie ma separacji składowej stałej, więc nie może być włączony do masy.
Najlepiej zrób sobie taki standardowy dzielnik spotykany w efektach, z dwóch R=10k i C=10u, to będzie sztuczna masa. Potem wejście spolaryzuj rezystorem 1M właśnie do tego potencjału (zamiast dzielnika R1-R2), wejścia + C i D możesz wtedy podłaczyć bezpośrednio do sztucznej masy. VR2 zamiast do masy również do Vcc/2.
No tak, ale nie zawsze jest czas i chęć rozbierać wtyczkę, albo mieć specjalny zestaw kabli. Docelowy użytkownik może się pogubić w tych wszystkich masach, pętlach, brumach itd... No chyba, że tylko dla siebie, do domu.Wystarczy zwykłe odłączenie masy na jednym wyjściu? Jeśli tak, to najłatwiej to chyba załatwić w kablu gitarowym...
-
- 3125...6249 postów
Ufff. Dzięki Piter za porządną lekcję. Chyba zaczynam rozumieć już op-ampy i wirtualną masę trochę...
Ground-lift zrobię na gnieździe Out. Przyda się i przy użyciu jako di-box i jako splitter.

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 250...374 postów
Dodaj jeszcze pojemność filtrującą (47-100u) po diodzie D1.
Ja bym to jeszcze inaczej rozwiązał. W tej chwili Zout wyjścia send jest zmienne i zależne od położenia pot. Send Level. Dobrze by było, aby wyjście Send było niskoimpedancyjne, niektóre rackowe procesory mają Zin koło 10k.
Mógłbyś odłączyć wejście + B, potencjometr SendLevel podłączyć równolegle do DryLevel. Z suwaka SendLevel sygnał podać na wejście + B. Wyjście B przez kondensator separujący, 100k do masy i na Send. Tym samym potencjometr SendLevel masz przed wtórnikiem napięciowym B, a on zapewnia niską imp. wyjściową na Send.
Ja bym to jeszcze inaczej rozwiązał. W tej chwili Zout wyjścia send jest zmienne i zależne od położenia pot. Send Level. Dobrze by było, aby wyjście Send było niskoimpedancyjne, niektóre rackowe procesory mają Zin koło 10k.
Mógłbyś odłączyć wejście + B, potencjometr SendLevel podłączyć równolegle do DryLevel. Z suwaka SendLevel sygnał podać na wejście + B. Wyjście B przez kondensator separujący, 100k do masy i na Send. Tym samym potencjometr SendLevel masz przed wtórnikiem napięciowym B, a on zapewnia niską imp. wyjściową na Send.
-
- 25...49 postów

http://seanm.ca/stomp/bblender.html

http://moosapotamus.net/THINGS/paraloop.htm.
... i zasilanie opampów z dwóch baterii 9V (w di-box'ie aktywnym):

-
- 3125...6249 postów
B.Blender ma urzekająco mało elementów
ale mój mi się bardziej podoba.
Ostatnia wersja na dzisiaj. Tak to chyba miało wyglądać...

Ostatnia wersja na dzisiaj. Tak to chyba miało wyglądać...
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 3125...6249 postów
Zwariowałem i zostałem hardcorem - kupiłem Sprint Layout.
Płytka wyszła 45x41mm.

Płytka wyszła 45x41mm.

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 250...374 postów
I jak Ci się na nim pracuje? Ja coraz bardziej go lubię.
Do zabaw z krzemem polecałbym coś takiego: Można sprawdzić na szybko działanie zanim zaprojektuje się płytkę. Tylko trzeba uważać, bo można trafić na badziewie. Mam dwie takie płytki, jedną, trochę droższą kupiłem w ConradElectronic, jest super. Natomiast z drugą, tak ze 3x tańszą mam same problemy, ten plastik z góry odkleja sie od podstawy, styki są za głęboko i nie da się obsadzić scalaka, bo wyskakuje.
Do zabaw z krzemem polecałbym coś takiego: Można sprawdzić na szybko działanie zanim zaprojektuje się płytkę. Tylko trzeba uważać, bo można trafić na badziewie. Mam dwie takie płytki, jedną, trochę droższą kupiłem w ConradElectronic, jest super. Natomiast z drugą, tak ze 3x tańszą mam same problemy, ten plastik z góry odkleja sie od podstawy, styki są za głęboko i nie da się obsadzić scalaka, bo wyskakuje.
-
- 500...624 posty
Marvel, czemu zmiana
? I jeśli można publicznie to ile Cię to kosztowało
)?