Transformator wyjściowy PP EL34

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tomix
100...124 posty
100...124 posty

Transformator wyjściowy PP EL34

Post autor: tomix »

Zastanawiam się od pewnego czasu nad wyborem transformatorów wyjściowych do mojego wzmacniacza PP na dwóch lampach EL34 w końcówce.

Po wielu poszukiwaniach udało mi zawęzić mój wybór do dwóch modeli transformatorów: toroidalnego (podukowanego dla Amplifon-u prawdopodobnie przez firmę Trafber) i na kształtkach EI (w firmie Microlamp).

Amplifon- transformator toroidalny pochodzący z pierwszego seryjnie produkowanego wzmacniacza WL36
Microlamp - transformator 18 sekcyjny na rdzeniu EI120 lub EI150 z kształtek o grubości poniżej 0,3mm

Czym powinienem się kierować podczas wyboru transformatora?

W przypadku trafa na kształtkach EI góra pasma zależy od ilości sekcji, natomiast dół pasma od wielkości rdzenia - a jak jest z toroidem?
mario_34
50...74 posty
50...74 posty

..

Post autor: mario_34 »

dla mnie niestety pozostanie tylko Zatra. Tam jest fajne trafo do w/w wzmacniacza z odczepami "ultralinearnymi" jesli dobrze zapamietałem nazwe. Za stówke sztuka. Te które wymieniłes widzialem ale chyba po 250 zł. Troche za drogo jak dla mnie. A Microlamp - zaraz zobacze bo tam nie bylem.
Awatar użytkownika
tomix
100...124 posty
100...124 posty

ceny transformatorów o których wspominam oscylują wokół 230zł
jest to dość dużo ale wydaje mi się, że są to dobre transformatory

w przyszłości będe próbował sam nawinąć trafo
ale wtedy będe mógł się odnieść do profesjonalnych konstrukcji i porównać dźwięk
może będzie lepsze :D
Awatar użytkownika
tomix
100...124 posty
100...124 posty

czekam, czekam i bez odpowiedzi
czy mógłby mi ktoś odpowiedzieć na postawione przeze mnie pytania?
Awatar użytkownika
tubeaudio
50...74 posty
50...74 posty

trafa

Post autor: tubeaudio »

Witaj!

Jeśłi chodzi o parametry techniczne to wolę nie doradzać, bo są tu zdecydowanie większe autorytety niż moja skromna osoba :)...

Mogę natomiast z czystym sumieniem polecić transrormatory z allegro od "l-ogonowski". Wątki na ich temat przewijały się kilka razy na forum - sam byłem autorem jednego z nich. To naprawdę doskonałe trafa pod kątem parametrów elektrycznych i przede wszystkim brzmienia. Mają blaszkę 0,25, solidny rdzeń i dużą ilość sekcji, są dobrze opisane, zmontowane, nie "grają", nie buczą, nie grzeją się, itp, itd... To dość lakoniczny opis, ale jeśli będziesz zainteresowany dokładnymi parametrami, to dopiszę szczegóły, bo na razie tworzę wątek na kolenie :) Ja osobiście kupowałem trafoki do 6P3S-E (głośnikowe i sieciowe) i jestem naprawdę bardzo zadowolony. Moim zdaniem Microlamp i Zatra to 1-2 klas niżej, choć uwarzam, że te produkt są także dobre, szczególnie Zatra w kwestii ceny. Trafa głośnikowe to kwota 250-270zł/szt. za EL34 UL PP i około 130zł za sieciowe. Uważam, że cena jest adekwatna do jakości. Będę niedługo zamawiał trafa do KT88, wiec jeśli chcesz to możemy złożyć razem zamówienie, wtedy komplet wyjdzie po około 600zł.

pozdrawiam

Leszek