Witam
Próbuję odtworzyć oryginalny stan i układ Globa. W momencie zakupu wyglądał jak na zdjęciach - brak trafa sieciowego, chyba nieoryginalny (choć piękny philipsowski) transformator międzystopniowy, skala sfatygowana (choć kompletna), brak tylnej ścianki (bo może była drewniania z siatką)
Zabrałem się do roboty, zdjąłem schemacik montażowy i próbuję odtworzyć. No i są problemy:
- Zachował się odcisk trafa sieciowego na chassis, wię wiem jaki był jego rozmiar i już nawet znalazłem prawie idealnie pasujący rdzeń - ale wygląd, sposób lutowania połączeń (nity?, łączówki?), wreszcie napięcia i uzwojenia oraz sposób ich połączeń (środek żarzenia do masy?, żrzenie lampy prostowniczej połączone z anodowym?)
- Jeszcze inne problemy z trafem międzystopniowym - w podobnym Kontynencie jest to niewielkie trafo ustawione obok bloku kondensatorów, mocowane przy pomocy obejmy, a rozmiar pomiędzy śrubami mocy\ującymi obejmę wynosi 49 mm. A u mnie jedyne "pasujace" dziurki w chassis są odległe o 39 mm (to już bardzo malutkie trafo)
Może któryś z kolegów ma taki odbiornik i mógłby wspomóc - dobrymi zdjęciami, pomiarami, opisem połączeń - bardzo byłbym wdzięczny
Pozdrawiam
HP