Otwieranie linków (wydzielone z "czego słuchamy")

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

Brencik

Otwieranie linków (wydzielone z "czego słuchamy")

Post autor: Brencik »

Ożesz w morde z tymi linkami otwierającymi się w tym samym oknie tyle razy było to już poruszane w organizacji forum i nadal ten bubel istnieje...
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Re: Czego słuchamy

Post autor: Piotr »

Brencik pisze:Ożesz w morde z tymi linkami otwierającymi się w tym samym oknie tyle razy było to już poruszane w organizacji forum i nadal ten bubel istnieje...
Bo niektórzy uważają, że tak jest lepiej. Pewnie zależy to od przeglądarki. Ja się przyzwyczaiłem i nie robi mi to różnicy.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Brencik pisze:Ożesz w morde z tymi linkami otwierającymi się w tym samym oknie tyle razy było to już poruszane w organizacji forum i nadal ten bubel istnieje...
To nie jest bubel. Precz od linków otwierających się w nowych oknach. To _JA_ decyduję czy ma się otworzyć w tym samym oknie/zakładce czy w innym.
Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: megabit »

Poza tym czy to taki problem "prawy przycisk myszy --> otwórz na nowej karcie"?
Paweł
pgrzesko@gmail.com

µ Ω ± ÷ Π φ Δ Θ Λ Σ Φ Ψ α β ½ ¼ ¾ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

Standardowo w Operze, chyba w Firefoksie także, aby otworzyć w nowej karcie wystarczy kliknąć trzecim przyciskiem (u mnie, w typowej prostej myszce a4tech - pod kółkiem).
Otwieranie wszystkiego w nowych oknach, czy kartach powinno dać się ustawić w przeglądarce.
Brencik

tszczesn pisze: To _JA_ decyduję czy ma się otworzyć w tym samym oknie/zakładce czy w innym.
No właśnie chciałbym decydować tu mi otwiera jak chce samo czyli w tym samym oknie...
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Otwieranie linków (wydzielone z "czego słuchamy")

Post autor: Marcin K. »

Spokojnie Brencik, jest na to sposób. Jak chcesz otworzyć link w nowym oknie (a raczej zakładce :arrow: Firefox) wystarczy na link kliknąć środkowym klawiszem muszki czyli rolką (bo rolka się wciska) albo lewym przyciskiem myszy, tudzież toczpada razem z Ctrl i wszystko na ten temat... Stronka otworzy się w nowej zakładce.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
_idu

Post autor: _idu »

Z jednym wyjątkiem nie masz wpływu na sposób otwarcia linku jeśli link prowadzi do skryptu JavaScript. Powszechnym procederem w JS jest otwieranie w nowym oknie a użycie prawego przycisku blokowane.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

To prawda Studi ale zazwyczaj linki wklejane przez Nas czyli forumowiczów są linkami do, że tak się wrażę, normalnych stron.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Brencik

Wkurza mnie to gdyż często ze stron które są w odnośnikach ciężko się wycofać nawet dwukrotnym szybkim kliknięciem przycisku wstecz...
_idu

Post autor: _idu »

Marcin K. pisze:To prawda Studi ale zazwyczaj linki wklejane przez Nas czyli forumowiczów są linkami do, że tak się wrażę, normalnych stron.
A skąd wiesz co sie kryje pod linkiem? Strona z dynamicznną zawartością bez cholernego Java Scriptu to rzadkość (o powszechnym spyware'ze jakim jest przekierowanie na gemius'a nie wspominam).
Brencik pisze:Wkurza mnie to gdyż często ze stron które są w odnośnikach ciężko się wycofać nawet dwukrotnym szybkim kliknięciem przycisku wstecz...
Podziękuj ulubionym przez providerów technologiom jak skrypty (oraz aplety) działające pod stronie klienta.
Java Script, Java, ActiveX, Flash, Silverlight, AIR itd...

Posty scalono
Awatar użytkownika
MalKontent
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: MalKontent »

Tu nie chodzi o to, kto ma decydować - jak ktoś "nie umi", to może się nauczyć.

To jest kwestia standardu.

Ustalonym standardem na każdym znanym mi forum jest, że linki otwierają się w nowym oknie/zakładce. Odmienna konfiguracja naszego forum zmusza mnie do zaprzątania sobie uwagi faktem, że przez czyjeś cholerne widzimisię muszę tutaj pamiętać o klikaniu środkowym klawiszem.
To tak, jakby ktoś wyprodukował wzmacniacz z potencjometrem działającym odwrotnie. Niby też można, ale dziki ryk, odzywający się od czasu do czasu, bo ktoś "ściszył" muzykę, może doprowadzić do szału, tak jak doprowadza mnie tutaj otwieranie linków w tym samym oknie.

Dlaczego w nowym oknie? Trzy powody:
1. Ponieważ forum traktuję jak forum właśnie, czyli dyskusję w grupie, wszelkie linki chcę otwierać w innym oknie, by nie tracić ciągłości wątku. To tak, jakby podczas rozmowy przy stole, gdy ktoś chce wyjść do kuchni po ciasto, musiał w tym celu wyganiać całe towarzystwo z domu i zbierać je od nowa do stołu po powrocie.
2. Ponieważ wiele linków prowadzi do stron, które chciałbym w spokoju przejrzeć później i zdecydować, czy dodać do zakładek czy zamknąć
3. Ponieważ czasem wycofanie się ze strony nastręcza kłopoty (o czym już pisano), a zamyka się jednym ruchem.

Pozdrawiam
Staszek
Haha! Ten arszenik był zatruty!...
Brencik

I do tej pory nikt tego nie zmienił... Pisząc ten post też kilkając na "odpowiedz" otworzyło się z tym samym oknie... teraz żeby wrócić do wątku muszę w debilny sposób klikać w przeglądarce "wstecz"...
nixie2
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: nixie2 »

tszczesn pisze:Precz od linków otwierających się w nowych oknach. To _JA_ decyduję czy ma się otworzyć w tym samym oknie/zakładce czy w innym.
Dyktator :) :P
Brencik

nixie2 pisze:
tszczesn pisze:To _JA_ decyduję czy ma się otworzyć w tym samym oknie/zakładce czy w innym.
Dyktator :) :P

A ja nie mogę decydować, bo się otwierają w tym samym! Dziadostwo!