Dlugo mi zeszlo, ale w koncu jakies 2 tygodnie temu wzialem sie za prace nad moja kolumna (na wzmacniacz przyjdzie jeszcze czas

) Pomysl na paczke 412 przyszedl w momencie, gdy zobaczylem pomieszczenie do prob

Mysle, ze z planowanym 18-watowcem bede w stanie zagluszyc mojego bebniarza

Szczegolnie, ze kolumne beda napedzaly 4 Celestion'y V30, 16ohm (jeden lezy na obudowie)
Jak juz pisalem w
tym watku, uzylem sklejki 17mm, niestety sosnowej. Laczenia na wczepy palcowe robione (niedawno sie zorientowalem

) frezarka gornowrzecionowa (a nie dolno, jak pisalem wczesniej

), frezem prostym o szerokosci 16mm. Troche zabawy mialem, bo moja przystawka do frezowania wczepow nie przyjmuje elementow szerszych niz 300mm, ale wyszlo chyba ok, jak na pierwszy raz.
Na przodzie listwy o szerokosci 19mm do przykrecenia plyty frontowej. Listwy sa osadzone na kolkach, przyklejone, i dokrecone srubami rowniez na kleju. Na razie brak dystansow i podstawki pod logo. Oczywiscie musialm spaprac jeden z otworow, ktory wyszedl lekko za duzy (jakies 2-3mm), ale jakos to mysle obejde... Niestety, sugerowalem sie strona Celestiona, gdzie jest napisane, ze otwory powinny miec 283mm

Jak sie pozniej domyslilem, takie wyciecia nalezy robic, ale pod montaz od frontu

a moje glosniki beda montowane od tylu... Coz, nie bylbym soba, jakbym czegos nie powalil

Nastepna wyjdzie lepiej
W weekend planuje zrobic plecki, ktore beda ekstremalnie 'custom'

czym mam nadzieje pochwale sie, jak juz skoncze

Mam tez nadzieje, ze tego nie zwale

Paka bedzie oczywiscie wyposazona w kolka, bo nie widze mozliwosci noszenia tego potwora w rekach (na pewno nie samemu)

Teraz czekam juz w sumie tylko na tolex i narozniki.
Pozostaje mi zadac pytanie -- z przyczyn oczywistych wolalbym nie grac na 4 glosnikach w domu

Czy jest sens robienia przelacznika, by odciac 3 glosniki i grac tylko na jednym? Nie bedzie to dudnic zbytnio? W planach mam dwa jack'i z tylu plus dwa przelaczniki, by moc kolumne skonfigurowac: 1) mono 4 glosniki -- impedancja 16 ohm, 2) stereo 2x2 -- impedancja jednej parki -- 8ohm, 3) jeden glosnik -- 16 ohm. Ma to sens?
Ponizej pare fotek z bojow
Pozdrawiam,
Tomek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.