Witam!
Juz po raz kolejny zwracam sie po porade w sprawie budowy wzmacniacza. Buduje ten oto układ: http://www.fonar.com.pl/audio/fotki/wzm ... m_el34.htm.
Zastanowił mnie wątek zamiany EL84 na EL34 i to ze trzeba zmienic parametry układu. Zgadzam sie z tym. Jednak ja posiadam schemat(w załączniku) w którym układ jest praktycznie identyczny, ale lampy inne...Na schemacie przedstawionym przeze mnie są 2 napięcia anodowe, które jest prawidłowe?? Czy zamiast napięcia -KlBC moge rezystory 270K zewrzeć masy? Jakie wartości powinny miec rezystory na katodach EL34??
Prosze o pomoc. Pozdrawiam
Wzmacniacz.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
-
- 375...499 postów
-
- moderator
Re: Wzmacniacz.
Dla EL34 napięcie S2 nie powinno przekraczać 425V, takie też może być napięcie zasilania stopnia końcowego (444V można dopuscić pod warunkiem odpowiednich wartości oporków w obwodzie siatek drugich).edi_pg pisze:Na schemacie przedstawionym przeze mnie są 2 napięcia anodowe, które jest prawidłowe??
Można, pod warunkiem odpowiedniego doboru oporków w katodach.edi_pg pisze:Czy zamiast napięcia -KlBC moge rezystory 270K zewrzeć masy?
Po około 470Ω .edi_pg pisze: Jakie wartości powinny miec rezystory na katodach EL34??
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
-
- 375...499 postów