Jak to malujecie...

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

Jak to malujecie...

Post autor: tetroda »

...żeby efekty (przyciemnienie) było takie jak w oryginale? Załączam zdjęcie /fragment przy głośniku/.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW

Pozdrawiam!
ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Jak to malujecie...

Post autor: ed_net »

Witam !
Po uzupełnieniu forniru i dokładnym przeszlifowaniu całości ,fragment do przyciemnienia pociągam bejcą o kolorze w tym przypadku brązowym ( bejca wodna własnoręcznie mieszana - z suchej mieszanki wytwórni Kakadu ) , po dokładnym wyschnięciu całość łącznie z bejcowaną częścią polituruję politurą zrobioną z szelaku i przezroczystego denaturatu.
Nie używam do przyciemnienia bejcy spirytusowej ze względu na rozpuszczanie przez politurę. Oczywiście wcześniej trzeba wypróbowac kolory na podobnym materiale-fornirze gdyż z każdą warstwą bejcy i póżniej politury kolor nabiera intensywności.
Życzę powodzenia , a jak się to uda to póżniej prosta droga do cieniowania Elektritów -podobno ,bo Elektrita jeszcze nie próbowałem cieniować natomiast udało to mi się w przypadku czeskiej Mikrofony 375.
Pozdrawiam ed_net.
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: zagore1 »

ed_net pisze:Witam !
Po uzupełnieniu forniru i dokładnym przeszlifowaniu całości ,fragment do przyciemnienia pociągam bejcą o kolorze w tym przypadku brązowym ( bejca wodna własnoręcznie mieszana - z suchej mieszanki wytwórni Kakadu ) , po dokładnym wyschnięciu całość łącznie z bejcowaną częścią polituruję politurą zrobioną z szelaku i przezroczystego denaturatu.
Nie używam do przyciemnienia bejcy spirytusowej ze względu na rozpuszczanie przez politurę. Oczywiście wcześniej trzeba wypróbowac kolory na podobnym materiale-fornirze gdyż z każdą warstwą bejcy i póżniej politury kolor nabiera intensywności.
Życzę powodzenia , a jak się to uda to póżniej prosta droga do cieniowania Elektritów -podobno ,bo Elektrita jeszcze nie próbowałem cieniować natomiast udało to mi się w przypadku czeskiej Mikrofony 375.
Pozdrawiam ed_net.
Jak widzę nie tyko ja stosuję do odnawiania politurę szelakową :D
Jak długo prowadzi kolega proces politurowania jednej skrzynki?, bo ja ok. 2 miesiące :P
od położenia pierwszej warstwy do zakończenia politurowania.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ed_net »

Witam !
Wywołany do tablicy odpowiadam : rzeczywiście proces politurowania jest długotrwały i poniżej 2 miesięcy nie warto go przyspieszać. W moim przypadku skrzynkami zajmuję się w porze letniej ze względu na zapylenie podczas przygotowywania ( co z reguły wykonuję na zewnątrz zabudowań ) i odpowiednią dodatnią temperaturę podczas politurowania najlepiej powyżej 20 stopni. Pewnym mankamentem w letniej porze są wszelkiego rodzaju komary, meszki i inne owady które z upodobaniem siadają na przedmiocie. Dlatego samo politurowanie robię w garażu.
Namawiam kolegów którzy jeszcze nie próbowali wykończyć skrzynki w politurze do zrobienia próby.
Nie jest to żadna sztuka ,jedynie rzeczywiście czasochłonny proces ( 2 do 3 wartw i kilka dni schnięcia i tak 10 razy)
a efekt gwarantowany.
Pozdrawiam i życzę sukcesów
ed_net
P.s.
Moje ostatnie foto politurowanej skrzynki jest w poście z listopada tego roku poszukuję części do Sterna.
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Wywołany do tablicy odpowiadam : rzeczywiście proces politurowania jest długotrwały i poniżej 2 miesięcy nie warto go przyspieszać. W moim przypadku skrzynkami zajmuję się w porze letniej ze względu na zapylenie podczas przygotowywania ( co z reguły wykonuję na zewnątrz zabudowań ) i odpowiednią dodatnią temperaturę podczas politurowania najlepiej powyżej 20 stopni. Pewnym mankamentem w letniej porze są wszelkiego rodzaju komary, meszki i inne owady które z upodobaniem siadają na przedmiocie. Dlatego samo politurowanie robię w garażu.
Namawiam kolegów którzy jeszcze nie próbowali wykończyć skrzynki w politurze do zrobienia próby.
Nie jest to żadna sztuka ,jedynie rzeczywiście czasochłonny proces ( 2 do 3 wartw i kilka dni schnięcia i tak 10 razy)
a efekt gwarantowany.
Pozdrawiam i życzę sukcesów
ed_net
P.s.
Moje ostatnie foto politurowanej skrzynki jest w poście z listopada tego roku poszukuję części do Sterna.
Politurowanie jest czasochłonne, ale efekt jest niesamowity. Żaden lakier do podłóg nie jest w stanie zastąpić politury. Politura po prostu "żyje" - (zmienia się w czasie), a lakier jest "martwy". Poza tym przy politurowaniu wszystkie błędy łatwo naprawić (scierając wadliwe miejsce alkoholem) co w przypadku lakieru jest bardzo trudne.
Ja do wypełniania porów stosuję pył wylkaniczny dzięki temu uzyskuję piękną gładką powierzchnię.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Pumeks w proszku.
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

chrzan49 pisze:Pumeks w proszku.
He, he "pył wulkaniczny" ładniej brzmi - pumeks to się z piętami kojarzy.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

A nie,nie.Są 2 rodzaje pumeksu.Jeden pochodzenia naturalnego ,podobnież najlepszy i drugi syntetyczny.Jak ktoś chce ten pierwszy to jechać na Santorini albo do Armenii.Drugi w drogeriach.
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

chrzan49 pisze:A nie,nie.Są 2 rodzaje pumeksu.Jeden pochodzenia naturalnego ,podobnież najlepszy i drugi syntetyczny.Jak ktoś chce ten pierwszy to jechać na Santorini albo do Armenii.Drugi w drogeriach.
Ja stosuję coś takiego:
http://www.reno-art.pl/product_info.php ... ucts_id=46
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Wacek Z
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Wacek Z »

Pozdrawiam ed_net.
Wracając do tematu,to co to jest ten "przeżroczysty" denaturat ? Pozdrawiam. Wacek Z
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Wacek Z pisze:
Pozdrawiam ed_net.
Wracając do tematu,to co to jest ten "przeżroczysty" denaturat ? Pozdrawiam. Wacek Z
aklohol 98-99%

Klik http://www.domex.sklep.pl/index.php?a=opis&k=32&id=93
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Michał_B »

Jest denaturat barwiony (granatowy chyba) i bezbarwny, czyli przeźroczysty.

Pozdrawiam
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Wacek Z
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Wacek Z »

Znam denaturat taki granatowy,używany dawniej przez stolarzy.Nie spotkałem się z przeżroczystym .
Czy "rozcieńczalnik" do szelaku to właśnie jest ten denaturat przeżroczysty i czy jest lepszy od granatowego.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Michał_B »

Granatowy brudzi?
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Potwierdzam, jest denaturat fioletowy [ech, wy, faceci, to się na barwach nie znacie! ;)] i bezbarwny, oba śmierdzą tak samo :).
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!