Co zrobić z kącikiem audiofilskim?

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

Czas głosowania minął pn, 7 grudnia 2009, 22:57

Połączyć z koszem.
14
27%
Pozostawić.
37
73%

Liczba głosów: 51

OTLamp

Post autor: OTLamp »

Z powodu ponownego napływu bełkotu do tego działu, co oczywiście nie dziwi, zakładam niniejszą ankietę. Niech lud się wypowie. Trzeciej opcji nie ma, bo jak pokazały wcześniejsze doświadczenia, nie da się już niczego innego wymyślić w tej kwestii.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Co zrobić z kącikiem audiofilskim?

Post autor: Thereminator »

Jestem za pozostawieniem, natomiast zastosowałbym w tym dziale radykalną moderację, łącznie z banowaniem za permanentne wypisywanie audiovoodooidiotyzmów.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Kazimierz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Kazimierz »

Pozostawić. Każdemu czasami nawet w dobrej wierze może przytrafić się jakieś pytanie, problem, idea itp, które bezustannie czujni koledzy zakwalifikują do tego kącika. Czyli na zasadzie: więcej niż kosz mniej niż "kącik humoru".
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Waldemar D. »

Napiszę pozornie o czymś innym. Wydaje mi się, że mam wszelkie zadatki na bibliofila. Kocham książki. Lubię po nie sięgać, wertować, chłonąć zapach kartek, mimo, że nie jest to związane z ich treścią. Ulubionych autorów staram się kolekcjonować w pierwszych wydaniach chociaż treść późniejszych, często o wiele tańszych wydań, jest taka sama... I powiem wam, że nikt jeszcze nie obdarzył mnie z tego powodu żadnym pogardliwym epitetem...
Jak widzę w wielu postach pogardę dla audiofilstwa, rechotanie z czyjejś niewiedzy, chamskie wyzywanie od idiotów, to niedobrze mi się robi... Zamiast spychać na margines ludzi, którzy mają fioła na punkcie sprzętu i często bardzo dużą wrażliwość na dźwięk i dla których jest też ważna szeroko pojęta cała zewnętrzna oprawa aktu odsłuchu, należałoby po prostu rozmawiać z nimi rzeczowo. No bo od kogo młodzi fanatycy audio mają zdobyć trochę obycia fachowego? Od nawiedzonych sprzedawców ze sklepików ze sprzętem? A może z kolorowych magazynów audio chodzących często na pasku producentów? A może od ludzi z marketingu, którzy dla sprzedaży choćby najgorszego gówna nie zawahają się przed żadną bzdurą? Ten kącik miał szansę być jedynym w swoim rodzaju. Tyle, że to nie audiofile a my nie dorośliśmy poziomem do niego. Brak kultury, obrona prawa Ohma jak krzyża, pogarda dla błądzących i niedoinformowanych... jestem zdecydowanie za zlikwidowaniem tego działu... dla naszego dobra.
gosc123

Post autor: gosc123 »

Ciesze sie ze jet na tym forum jeszcze jedna osoba ktora ceni dobry dzwiek ,bo wydaje mi sie ze pozostali zapomnieli po co montuja te wzmacniacze i inne urzadzenia Audio.
OTLamp

Kazimierz pisze:Pozostawić. Każdemu czasami nawet w dobrej wierze może przytrafić się jakieś pytanie, problem, idea itp, które bezustannie czujni koledzy zakwalifikują do tego kącika. Czyli na zasadzie: więcej niż kosz mniej niż "kącik humoru".
Na wszystkie tego typu pytania odpowiedzi już padły. Nie zauważyłeś? Przecież jesteś tu dłużej ode mnie. Po co więc pisać w kółko to samo, skoro można podać link do jasno postawionych tez?
Ostatnio zmieniony wt, 1 grudnia 2009, 01:04 przez OTLamp, łącznie zmieniany 1 raz.
gosc123

Post autor: gosc123 »

OTLamp pisze:Na wszystkie tego typu pytania odpowiedzi już padły. Nie zauważyłeś? Przecież jesteś tu dłużej ode mnie. Po co więc pisać w kółko to samo, skoro można podać link do jasno postawionych twierdzeń?
Cala istota jakiegokolwiek "forum" polega na wolnej wypowiedzi na tematy zwiazane .
Moze wiec zlikwidowac cale Forum i zastapic spisem linkow ?
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Mam wrażenie deja vu:
viewtopic.php?f=10&t=8016
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
OTLamp

Waldemar D. pisze:Napiszę pozornie o czymś innym. Wydaje mi się, że mam wszelkie zadatki na bibliofila. Kocham książki. Lubię po nie sięgać, wertować, chłonąć zapach kartek, mimo, że nie jest to związane z ich treścią. Ulubionych autorów staram się kolekcjonować w pierwszych wydaniach chociaż treść późniejszych, często o wiele tańszych wydań, jest taka sama... I powiem wam, że nikt jeszcze nie obdarzył mnie z tego powodu żadnym pogardliwym epitetem...
Znowu to samo :/ Co ma piernik do wiatraka? Elektronika, jako jedna z nauk ścisłych rządzi się swoimi ściśle określonymi prawami, albo je akceptujesz, starasz się opanować i stosować, albo nie. Wszelkie argumenty typu "wrażliwość na sztukę" itd. są po prostu nie na temat.

Waldemar D. pisze: Jak widzę w wielu postach pogardę dla audiofilstwa, rechotanie z czyjejś niewiedzy, chamskie wyzywanie od idiotów, to niedobrze mi się robi... Zamiast spychać na margines ludzi, którzy mają fioła na punkcie sprzętu i często bardzo dużą wrażliwość na dźwięk i dla których jest też ważna szeroko pojęta cała zewnętrzna oprawa aktu odsłuchu, należałoby po prostu rozmawiać z nimi rzeczowo. No bo od kogo młodzi fanatycy audio mają zdobyć trochę obycia fachowego? Od nawiedzonych sprzedawców ze sklepików ze sprzętem? A może z kolorowych magazynów audio chodzących często na pasku producentów? A może od ludzi z marketingu, którzy dla sprzedaży choćby najgorszego gówna nie zawahają się przed żadną bzdurą? Ten kącik miał szansę być jedynym w swoim rodzaju.
Ty to piszesz na serio? Naprawdę wierzysz że da się tych ludzi nawrócić? Ja nie wierzę. Zresztą sprawdźmy:
Waldemar D 6 lat temu. pisze: Otóż to, skąd pochodzi lampa, ma czasem dla brzmienia znaczenie OGROMNE. Swego czasu sprzedawałem na Allegro sporo lamp ECC82 z różnych firm (m.in. Belvu, Siemens, RFT, Haltron) Ich konstrukcja wewnętrzna była skrajnie różna (nawet w ramach jednej firmy!) np. z anodą jako prostopadłościan płaski, gruby, niski i wysoki, z otworami i bez we wszystkich możliwych kombinacjach. A więc każda z tych lamp była czwórnikiem o zupełnie odmiennej impedancji. Co za tym idzie grzebień harmonicznych od podania czystej sinusoidy miały różny. To oznacza czasem znaczne różnice w brzmieniu. Zresztą potwierdzali mi to kupujący ode mnie te lampki audiofile, mając te same spostrzeżenia odsłuchowe!
2 lata temu (moim zdaniem bez zmian): viewtopic.php?f=8&t=9538&st=0&sk=t&sd=a

A jak jest dzisiaj? Czyżbyś był pierwszym nawróconym?
OTLamp

lysy ns pisze: Cala istota jakiegokolwiek "forum" polega na wolnej wypowiedzi na tematy zwiazane .
Oczywiście że tak, sęk w tym, że tutaj rozchodzi się właśnie o te tematy niezwiązane (od tego są inne fora, które można nazwać ogólnie nietechnicznymi). Swoją drogą, wcześniej odpisywałem Ci już chyba ze 2 razy, ale za każdym razem dałem sobie spokój. Nawiążę tylko do jednego. Gdzieś tam wcześniej napisałeś bardzo ładną definicję audiofila, tyle że zupełnie oderwaną od rzeczywistości. O jaki wierny przekaz w niej chodzi? O ten za pomocą wzmacniacza SE z transformatorowymi sprzężeniami miedzystopniowymi i o zniekształceniach nieliniowych 15%? Gdyby naprawdę chodziło o jak najwierniejszy przekaz w porównaniu do rzeczywistego koncertu, 90% dyskusji dotyczyłoby głośników, ich obudów i adaptacji pomieszczeń, a tylko 10% - wzmacniaczy, źródeł sygnału itp. Tymczasem proporcje są zupełnie odwrotne.
Ostatnio zmieniony wt, 1 grudnia 2009, 01:00 przez OTLamp, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

:arrow: OTLamp: uwielbiam Twój kompletny brak rozumienia czegokolwiek poza czystą elektroniką. Pozdrawiam i więcej się już w tym wątku nie odzywam...
OTLamp

Waldemar D. pisze::arrow: OTLamp: uwielbiam Twój kompletny brak rozumienia czegokolwiek poza czystą elektroniką.
Widzisz, w dalszym ciągu udowadniasz, że po prostu nie potrafisz oddzielić dwóch zupełnie odmiennych dziedzin. Przy projektowaniu elektroniki nie ma miejsca "na wrażliwość na sztukę", co innego przy jej użytkowaniu.
Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

Trafiłeś w sedno! Ale Twój post potwierdza tylko moją diagnozę. Audiofil i konstruktor urządzeń elektronicznych to dwa różne pojęcia choć jedno drugiego nie wyklucza. Podobnie jak zestawienie drukarza z bibliofilem, że pozostanę przy mojej ulubionej analogii... Przecież mówimy o kąciku audiofilskim a nie o kąciku konstruktorów urządzeń elektronicznych.
OTLamp

Waldemar D. pisze: Przecież mówimy o kąciku audiofilskim
na forum technicznym. Mówimy o tworze, którego tu nigdy nie powinno być. Czy naprawdę trzeba to n-ty raz powtarzać?
Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

... no przecież napisałem, że jestem za jego likwidacją tyle, że z innych powodów...