dostalem takie oto radio - hornyphon super-printz.
poszperalem w necie, ale nie znalazlem nic konkretnego. porownujac zdjecia z modelami pokazanymi online, nawet nie moge ustalic daty produkcji, poniewaz jeden link wskazuje 1954, drugi 1941/42 rok.
calosc prezentuje sie nastepujaco:
- brak glosnika,
- wszystkie lampy sa, chociaz w srednim stanie (popekane adaptory, itp)
z jakiegos powodu poprzedni wlasciciel zastosowal czesciowo lampy bocznostykowe z adaptorami na "normalne" wejscia (ECH11, EBF11, EL11, AZ11, EM11)
- chassis w ok. stanie, po oczyszczeniu z supergrubej warstwy brudu prezentuje sie dobrze.
- obudowa byla pokryta jakims oblesnym lakierem ktory prawie calkowicie zakrywal drewno, sam nie jestem do konca pewnien czy byl to lakier czy poprostu ciemnobrazowa, rozzedzona farba. w praktyce sloje bylo widac tylko pod bardzo mocnym swiatlem. kolor na pewno oryginalny bo pasuje do loga "hornyphon" nad magicznym okiem.
- mocne zarysowania obudowy.
- brak kabla zasilajacego,
- material na grill sypal sie w rekach,
skala nienaruszona, niestety przy przetarciu brudu zniknela calkowicie z szybki

to co dotychczas zrobilem:
oczyscilem obudowe papierem.
gora i boki sa oblozone ladnym fornirem, przednie elementy zostaly wykonane z litego drewna.
tu pojawil sie problem. po przygotowaniu drewna do woskowania (plynny wosk w kolorze hebanu, ostatni papier 600) fornir prezentuje sie pieknie. niestety przod wykonany z litego drewna to koszmar, polozylem dopiero jedna warstwe wosku wiec sadze, ze mozna jeszcze oczyscic. przez koszmar rozumiem bardzo jasne i bardzo ciemne miesjca.
z czego to moze wynikac?
niedosuszone drewno? cos innego? jak temu zaradzic?
jak mozna inaczej pokryc przod? fornir jak wspomnialem super,ale przod moze musze jakos zaciemnic.
material na grila poloze nowy bo przy probie oczyszczenia, oryginal, sie doslownie rozsypal.
1. czy ma ktos z kolegow lampy wg. powyzszego zestawu? chetnie odkupie

2. ponadto jak, skad i gdzie moge kupic/ wykonac taki kabel jak w tym radiu (dwa plaskie bolce w radiu)
czy ten typ kabla ma jakas nazwe (nie wiem nawet jak szukac online)
3. glosnik - czy byl to standardowy glosnik (mam starego goodmansa z innego radia ktory wejdzie) czy jakies wysokoomowe dziwadlo?
wkrotce potaram sie umiescic zdjecia.
pozdr.