Tungsram P430 bocznostykowa
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
Tungsram P430 bocznostykowa
Wszystkie dostępne mi katalogi firmy Tungsram podają tą lampę jako kołkową (odpowiednik RE304). Tymczasem ja mam ją z cokołem bocznostykowym, który wygląda na oryginalny. Była taka wersja, czy ktoś ją tak ładnie przecokołował? Miałem kiedyś podobną RGN2004, i okazało się, że Telefunken miał krótką serię bocznostykową. Może Tungrsam robił tak samo?
Re: Tungsram P430 bocznostykowa
Raczej była, też mam taką i absolutnie nie wygląda na przecokołowaną.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
Identyczna. Taki sam kształt anod, bańki i wszystkiego. W sumie trochę dziwne po co ona była?OTLamp pisze:Raczej była, też mam taką i absolutnie nie wygląda na przecokołowaną.
Trudno powiedzieć po co taką robili, może z tych samych powodów co KC1? KC1 była używana dość długo, więc zrobili wersję z nowocześniejszym cokołem. P430 raczej nie była stosowana w odbiornikach radiowych po 1935 r, ale jako lampa sterująca w większych wzmacniaczach już prędzej. Może z tego powodu? Tak samo nie wiem, po co Tesla robiła ACH1n, będącą odpowiednikiem ECH4 w serii A.
-
- moderator
We wzmacniaczach może, choć z drugiej połowy lat 30-tych miały w tym miejscu AC2, lub w mocniejszych AD1/AL4/EL3. A niczego w czym by siedziała Teslowska ACH1n nie widziałem. KC1 jest pewną niekonsekwnecją, bocznostykowa powinna dostać inny numer, przy przejściach z cokołu na cokół zmieniano typ np. RES964->AL1OTLamp pisze:Trudno powiedzieć po co taką robili, może z tych samych powodów co KC1? KC1 była używana dość długo, więc zrobili wersję z nowocześniejszym cokołem. P430 raczej nie była stosowana w odbiornikach radiowych po 1935 r, ale jako lampa sterująca w większych wzmacniaczach już prędzej. Może z tego powodu? Tak samo nie wiem, po co Tesla robiła ACH1n, będącą odpowiednikiem ECH4 w serii A.
P430 była pośrednia między nimi. Skoro wcześniej była potrzebna taka lampa końcowa (RE304 jest pośrednia między RE134 a RE604) to i później w stopniu sterującym dla klasy B2 (który jest wzmacniaczem mocy) taka potrzeba mogła zachodzić, zwłaszcza gdy uwzględni się różne ciekawe zwyczaje firmy Tungsramtszczesn pisze: We wzmacniaczach może, choć z drugiej połowy lat 30-tych miały w tym miejscu AC2, lub w mocniejszych AD1/AL4/EL3.

Jedyny znany mi odbiornik Tesli z lampą ACH1 to T566. Źródła jednak podają, ze zawiera kołkową ACH1, zastosowaną tam z powodu istnienia jej zapasów z czasów wojny.tszczesn pisze: A niczego w czym by siedziała Teslowska ACH1n nie widziałem.
W przypadku RES964->AL1 mamy też przejście ze starego systemu oznaczeń na nowy. Wydaje mi się, że w latach 1934-36 nie stosowano tych zmian konsekwentnie przy przejściach na nowszy cokół lamp oznaczonych nowym systemem. Stąd istnieją kołkowe i bocznostykowe AB2, ACH1, KC1 i inne. Zalążki konsekwencji pojawiają się wraz z wprowadzeniem cokołu lamp stalowych: EL3 przechodzi w EL11, AZ1 w AZ11, AZ4 w AZ12, EL6 w EL12 itd., cokołu oktal, loktal itd.tszczesn pisze: KC1 jest pewną niekonsekwnecją, bocznostykowa powinna dostać inny numer, przy przejściach z cokołu na cokół zmieniano typ np. RES964->AL1