Najstarszy "muzyczny" komputer

Internet to prawdziwa skarbnica lampowej wiedzy. Znalazłeś ciekawą stronę tematyczną? Tutaj możesz przekazać innym informację o jej adresie i zawartości.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Najstarszy "muzyczny" komputer

Post autor: Thereminator »

Prawdopodobnie pierwsze na świecie nagranie dźwięku wygenerowanego przez komputer (lampowy :) ):
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/7458479.stm
Obrazek
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Najstarszy "muzyczny" komputer

Post autor: Michał_B »

Kiedyś to robili maszyny. Teraz by nie zrobili takiego cuda. Też taki chce :D :wink:
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.
Thereminator pisze:Prawdopodobnie pierwsze na świecie nagranie dźwięku wygenerowanego przez komputer (lampowy :) ):
Niegdyś było dosyć popularnym łączenie głośniczka do jednej z linii adresowych komputera. Jeżeli wygrywana w ten sposób melodyjka stawała się monotonna operatorzy podejrzewali, że drań się zapętlił. Słyszałem taką "muzykę" w wykonaniu Odry 1305 i Riada R-32.

Pozdrawiam,
Jasiu
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

Odra 1305 była już trochę zbyt szybka.
Lepiej to brzmiało na Odrze 1304.
Oczywiście Ty mogłeś słuchać innych melodii "pisanych" specjalnie na 1305.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
wall1
3 posty
3 posty

Post autor: wall1 »

Witam. Czy wiecie gdzie w sieci mogę znaleźć 'kawałki' wygrywane na polskich maszynach?
Jasiu

wall1 pisze:Witam. Czy wiecie gdzie w sieci mogę znaleźć 'kawałki' wygrywane na polskich maszynach?
Wątpię by ktokolwiek to nagrał. Nie był to skutek działania specjalnie napisanego programu, ale środek mający służyć szybszemu wykryciu zawieszenia się maszyny. Odra zawieszała się raz na kilka dni, Riad - praktycznie codziennie.

Pozdrawiam,
Jasiu
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

A propos Odry - "Na nastawni kolejowej na Brochowie pracuje komputer Odra. Maszyna działa od ponad 20 lat i jeszcze nigdy nie miała poważnej awarii": http://www.wroclaw24.net/news.php?id=10004
Ostatnio zmieniony czw, 7 stycznia 2010, 17:23 przez fugasi, łącznie zmieniany 2 razy.
_
wall1
3 posty
3 posty

Post autor: wall1 »

Tak odnośnie tematu komputerów: niedługo otwieram w sieci muzeum maszyn matematycznych (muzmaszmat) a widzę że są tutaj ludzie którzy mieli do czynienia z polskimi i radzieckimi maszynami. Mogę liczyć na współpracę?
Jasiu

Czołem.
wall1 pisze:Tak odnośnie tematu komputerów: niedługo otwieram w sieci muzeum maszyn matematycznych (muzmaszmat) a widzę że są tutaj ludzie którzy mieli do czynienia z polskimi i radzieckimi maszynami. Mogę liczyć na współpracę?
Byłem tylko użytkownikiem, ale jak zajdzie potrzeba - myślę, że znajdę kogoś z administratorów.

BTW: Riad 32 był jak najbardziej polski (sam procesor). Dyski były bułgarskie, przewijaki taśm polskie, drukarka i konsola chyba też. Generalnie Riad to kopie maszyn serii IBM 360. Polska prasa bardzo się cieszyła, że R32 jest mniejszy od oryginału. Zapomnieli dodać, że IBM 360 był wprowadzony w 1965, a R32 w chyba gdzieś w 1975...

Pozdrawiam,
Jasiu
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Tomasz Gumny »

Jasiu pisze: Dyski były bułgarskie
Mam jeszcze serwisówkę takiego napędu (a właściwie "nakopitiela na gibkom magnitnom diskie" :D ) typu EC5074 .
Tomek
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Post autor: jdubowski »

Jasiu pisze:
wall1 pisze:Witam. Czy wiecie gdzie w sieci mogę znaleźć 'kawałki' wygrywane na polskich maszynach?
Wątpię by ktokolwiek to nagrał. Nie był to skutek działania specjalnie napisanego programu, ale środek mający służyć szybszemu wykryciu zawieszenia się maszyny. Odra zawieszała się raz na kilka dni, Riad - praktycznie codziennie.
Głośnik był też w czeskich dziurkarkach kart Aritma - buczał sobie w takt pracy mechanizmu dziurkującego, jak się karta zacięła to piszczał jak zranione zwierzę...
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
Jasiu

jdubowski pisze: Głośnik był też w czeskich dziurkarkach kart Aritma - buczał sobie w takt pracy mechanizmu dziurkującego, jak się karta zacięła to piszczał jak zranione zwierzę...
Nie pamiętałem, choć chyba używałem tych dziurkarek. Przy R-32 mieliśmy perforator kart jako wyjściowe urządzenie peryferyjne (zdaje się produkcji CCCP, raczej rzadki był). Podobno RAZ udało się go uruchomić. Stał sobie w rogu i służył za stolik.

Pozdrawiam,
Jasiu
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

Warto tu wspomnieć, że Muzeum Kolejnictwa w Jaworzynie uruchomiło już po remontach i konserwacji swoją Odrę 1305 (wcześniej, aż do końca służby pracowała ona w jednej z nastawni stacji Wrocław Brochów, chyba WBB). Na youtube można zobaczyć filmy przedstawiające "wstającą" odrę.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

A propos Odry - "Na nastawni kolejowej na Brochowie pracuje komputer Odra. Maszyna działa od ponad 20 lat i jeszcze nigdy nie miała poważnej awarii": http://www.wroclaw24.net/news.php?id=10004

Sam siebie cytuję ale właśnie podali w Teleekspresie że ta ostatnia Odra dostąpi ostatecznego shutdownu.
_
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Michał_B »

Ciekawe czy dało by się jakoś zobaczyć tą Odrę w Brochowie..

Do Brochowa to z 10 min rowerkiem mam.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu