Internet to prawdziwa skarbnica lampowej wiedzy. Znalazłeś ciekawą stronę tematyczną? Tutaj możesz przekazać innym informację o jej adresie i zawartości.
Thereminator pisze:Prawdopodobnie pierwsze na świecie nagranie dźwięku wygenerowanego przez komputer (lampowy ):
Niegdyś było dosyć popularnym łączenie głośniczka do jednej z linii adresowych komputera. Jeżeli wygrywana w ten sposób melodyjka stawała się monotonna operatorzy podejrzewali, że drań się zapętlił. Słyszałem taką "muzykę" w wykonaniu Odry 1305 i Riada R-32.
wall1 pisze:Witam. Czy wiecie gdzie w sieci mogę znaleźć 'kawałki' wygrywane na polskich maszynach?
Wątpię by ktokolwiek to nagrał. Nie był to skutek działania specjalnie napisanego programu, ale środek mający służyć szybszemu wykryciu zawieszenia się maszyny. Odra zawieszała się raz na kilka dni, Riad - praktycznie codziennie.
A propos Odry - "Na nastawni kolejowej na Brochowie pracuje komputer Odra. Maszyna działa od ponad 20 lat i jeszcze nigdy nie miała poważnej awarii": http://www.wroclaw24.net/news.php?id=10004
Ostatnio zmieniony czw, 7 stycznia 2010, 17:23 przez fugasi, łącznie zmieniany 2 razy.
Tak odnośnie tematu komputerów: niedługo otwieram w sieci muzeum maszyn matematycznych (muzmaszmat) a widzę że są tutaj ludzie którzy mieli do czynienia z polskimi i radzieckimi maszynami. Mogę liczyć na współpracę?
wall1 pisze:Tak odnośnie tematu komputerów: niedługo otwieram w sieci muzeum maszyn matematycznych (muzmaszmat) a widzę że są tutaj ludzie którzy mieli do czynienia z polskimi i radzieckimi maszynami. Mogę liczyć na współpracę?
Byłem tylko użytkownikiem, ale jak zajdzie potrzeba - myślę, że znajdę kogoś z administratorów.
BTW: Riad 32 był jak najbardziej polski (sam procesor). Dyski były bułgarskie, przewijaki taśm polskie, drukarka i konsola chyba też. Generalnie Riad to kopie maszyn serii IBM 360. Polska prasa bardzo się cieszyła, że R32 jest mniejszy od oryginału. Zapomnieli dodać, że IBM 360 był wprowadzony w 1965, a R32 w chyba gdzieś w 1975...
wall1 pisze:Witam. Czy wiecie gdzie w sieci mogę znaleźć 'kawałki' wygrywane na polskich maszynach?
Wątpię by ktokolwiek to nagrał. Nie był to skutek działania specjalnie napisanego programu, ale środek mający służyć szybszemu wykryciu zawieszenia się maszyny. Odra zawieszała się raz na kilka dni, Riad - praktycznie codziennie.
Głośnik był też w czeskich dziurkarkach kart Aritma - buczał sobie w takt pracy mechanizmu dziurkującego, jak się karta zacięła to piszczał jak zranione zwierzę...
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
jdubowski pisze:
Głośnik był też w czeskich dziurkarkach kart Aritma - buczał sobie w takt pracy mechanizmu dziurkującego, jak się karta zacięła to piszczał jak zranione zwierzę...
Nie pamiętałem, choć chyba używałem tych dziurkarek. Przy R-32 mieliśmy perforator kart jako wyjściowe urządzenie peryferyjne (zdaje się produkcji CCCP, raczej rzadki był). Podobno RAZ udało się go uruchomić. Stał sobie w rogu i służył za stolik.
Warto tu wspomnieć, że Muzeum Kolejnictwa w Jaworzynie uruchomiło już po remontach i konserwacji swoją Odrę 1305 (wcześniej, aż do końca służby pracowała ona w jednej z nastawni stacji Wrocław Brochów, chyba WBB). Na youtube można zobaczyć filmy przedstawiające "wstającą" odrę.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
A propos Odry - "Na nastawni kolejowej na Brochowie pracuje komputer Odra. Maszyna działa od ponad 20 lat i jeszcze nigdy nie miała poważnej awarii": http://www.wroclaw24.net/news.php?id=10004
Sam siebie cytuję ale właśnie podali w Teleekspresie że ta ostatnia Odra dostąpi ostatecznego shutdownu.