Zasilacz impulsowy do wzmacniacza lampowego
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Zasilacz impulsowy do wzmacniacza lampowego
Wątek jest kontynuacja:
viewtopic.php?f=25&t=14143&start=0&st=0&sk=t&sd=a
o zastosowaniu transformatora do halogenków w celu zasilania wzmacniacza lampowego.
Ze względu na pozytywne wyniki podczas testów, układ warto zbudować od podstaw na własnej płytce drukowanej, bez potrzeby poszukiwania odpowiedniego "dawcy".
Założenia do zasilacza są następujace:
- napięcie anodowe stałe ok.240-270V/0.1A
- napięcie żarzenia przemienne 6,3V/2-3A
- zasilacz pomocniczy napięcie stałe +12V/+5V do wykorzystania lub nie.
Budowa ukladu jest prosta, napięcie sieciowe doprowadzone jest poprzez filtr i prostownik do półmostka falownika, sterowanego specjalizowanym generatorem przebiegu prostokątnego, przetransformowane w.cz jest po stronie wtórnej dodatkowo prostowane i filtrowane dla otrzymania napięcia anodowego (z powolnym narastaniem po włączeniu - eliminuje układ przekaźnika), symetryzowane jest żarzenia oraz prostowane i filtrowane i stabilizowane dla otrzymania napięcia pomocniczego (np. do zasilania sterownika potencjometru, stałej polaryzacji itp). Napięcie pomocnicze nie jest powiązane z napięciami anodowymi i żarzenia, umożliwia to uzyskanie napięcia ujemnego - dla polaryzacji stałej.
Powoli schemat zamienia się w płytkę drukowaną, dalsze losy zostaną opisane później.
viewtopic.php?f=25&t=14143&start=0&st=0&sk=t&sd=a
o zastosowaniu transformatora do halogenków w celu zasilania wzmacniacza lampowego.
Ze względu na pozytywne wyniki podczas testów, układ warto zbudować od podstaw na własnej płytce drukowanej, bez potrzeby poszukiwania odpowiedniego "dawcy".
Założenia do zasilacza są następujace:
- napięcie anodowe stałe ok.240-270V/0.1A
- napięcie żarzenia przemienne 6,3V/2-3A
- zasilacz pomocniczy napięcie stałe +12V/+5V do wykorzystania lub nie.
Budowa ukladu jest prosta, napięcie sieciowe doprowadzone jest poprzez filtr i prostownik do półmostka falownika, sterowanego specjalizowanym generatorem przebiegu prostokątnego, przetransformowane w.cz jest po stronie wtórnej dodatkowo prostowane i filtrowane dla otrzymania napięcia anodowego (z powolnym narastaniem po włączeniu - eliminuje układ przekaźnika), symetryzowane jest żarzenia oraz prostowane i filtrowane i stabilizowane dla otrzymania napięcia pomocniczego (np. do zasilania sterownika potencjometru, stałej polaryzacji itp). Napięcie pomocnicze nie jest powiązane z napięciami anodowymi i żarzenia, umożliwia to uzyskanie napięcia ujemnego - dla polaryzacji stałej.
Powoli schemat zamienia się w płytkę drukowaną, dalsze losy zostaną opisane później.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 6250...9374 posty
Re: Zasilacz impulsowy do wzmacniacza lampowego
Nie znam się na zasilaczach impulsowych, więc może głupio pytam, ale co z separacją galwaniczną od sieci?
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 375...499 postów
Na schemacie widać, że strona wtórna jest odseparowana.
-
- 1875...2499 postów
Separacja jest zrealizowana na transformatorze.Thereminator pisze:[...] co z separacją galwaniczną od sieci?

Nie ma elementów sprzężenia zwrotnego (zwykle transoptor), bo nie ma stabilizacji napięć wyjściowych (jak to w "transformatorze"

Model zbudowałem w 3/4 z części wyciągniętych z zasilacza PC. Konieczne zakupy to:

Napięcia są bardzo "sztywne" - napięcie anodowe spada o około 6V przy zmianie obciążenia od 0 do 160mA, żarzenie o ok. 0.2V (0-2.3A).
Zasilacz był liczony na 60W, ale po wyposażeniu MOSFET-ów w niewielkie radiatory można uzyskać znacznie więcej. Transformator (ETD34) powinien sobie poradzić.
Tomek
jethrotull, Thereminator, przepraszam pomyliłem się podczas dodawania zdjęcia i zamiast odpowiedzieć, przeedytowałem
, dopiszcie raz jeszcze posty.
Tak wygląda płytka wstępnie:

Tak wygląda płytka wstępnie:
-
- 1875...2499 postów
Teraz widać separację galwaniczną. 
Powiększyłbym pola miedzi przy kondensatorach i dławiku po stronie pierwotnej - to pozwoli stosować elementy o różnych wymiarach.
Rozumiem, że ścieżkę żarzenia trzeba pocynować?
Czy do MOSFET-ów da się w razie potrzeby przykręcić kawałek blaszk?

Powiększyłbym pola miedzi przy kondensatorach i dławiku po stronie pierwotnej - to pozwoli stosować elementy o różnych wymiarach.
Rozumiem, że ścieżkę żarzenia trzeba pocynować?
Czy do MOSFET-ów da się w razie potrzeby przykręcić kawałek blaszk?
Tomek
To wstępne pcb, teraz będę poszerzał ścieżki, żarzenie trzeba zrobić skrętką od spodu płytki.
Do Mosfetów jest możliwość przykręcenia wspólnej blachy, jest miejsce pomiędzy nimi a transformatorem
Do Mosfetów jest możliwość przykręcenia wspólnej blachy, jest miejsce pomiędzy nimi a transformatorem
-
- 1875...2499 postów
Mostek prostowniczy na napięcie sieci SMD? Da się to kupić?
Tomek
Odwróć płytkę zapłonnika ta długą..., mówiłem że mam wszystkie elementy.
-
- 6250...9374 posty
Traxman
OK, pomyłki się zdarzają....
Więc jeszcze raz:

Więc jeszcze raz:
Wyjaśniam skąd moje wątpliwości: przed transformatorem na schemacie są oznaczone punkty połączone z masą, jeśli zasilacz byłby zabudowany w jednej obudowie ze wzmacniaczem, to niestety nie widzę separacjiTomasz Gumny pisze:Separacja jest zrealizowana na transformatorze.(...)Thereminator pisze:[...] co z separacją galwaniczną od sieci?

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 3125...6249 postów
E tam, nic mądrego w tym moim poście nie było. Ja też często miewałem problem, że mylił mi się guzik "odpowiedz" z "cytuj".traxman pisze:jethrotull, Thereminator, przepraszam pomyliłem się podczas dodawania zdjęcia i zamiast odpowiedzieć, przeedytowałem, dopiszcie raz jeszcze posty
Płytkę skończyłem:
Pomyłki raczej nikt nie popełni, bo masa gorąca nie wychodzi poza zasilacz - no chyba, że się uprze i podlutuje do ścieżek.
Jak mnie nie dopadnie popołudniowa drzemka, to zrobię może dzisiaj płytkę.
Płytka wyszła kilka centymetrów mniejsza niż kort tenisowy, ale trudno. Jako, że jestem leń i nie robię dwa razy tego samego, to po odcięciu prawej strony, mamy gotowy zasilacz do lamp, gdzie złączem wejściowym są wyprowadzenie transformatora.
To tylko kwestia kształtu masy, używam Circuitmakera i ma zdecydowanie mniej symboli masy (słownie jeden), oprócz tego nie ma edycji globalnej, w Protelu miałem większy wybór....Pomyłki raczej nikt nie popełni, bo masa gorąca nie wychodzi poza zasilacz - no chyba, że się uprze i podlutuje do ścieżek.
Jak mnie nie dopadnie popołudniowa drzemka, to zrobię może dzisiaj płytkę.
Płytka wyszła kilka centymetrów mniejsza niż kort tenisowy, ale trudno. Jako, że jestem leń i nie robię dwa razy tego samego, to po odcięciu prawej strony, mamy gotowy zasilacz do lamp, gdzie złączem wejściowym są wyprowadzenie transformatora.
-
- 1875...2499 postów
Jakie wyszły wymiary? (Nie gram w tenisa
)
W jakim rastrze jest złącze wyjściowe? Może dałoby się tam wstawić zwykłe ARK-i?

W jakim rastrze jest złącze wyjściowe? Może dałoby się tam wstawić zwykłe ARK-i?
Tomek
3.96, takie jak w mierniku.
7925x2200mils
Złącze jest wygodniejsze i tańsze.
7925x2200mils
Złącze jest wygodniejsze i tańsze.
-
- 3125...6249 postów
Ten zasilacz nie posiada zabezpieczenia przed zwarciem wyjścia.
A nie prościej zaadoptować zasilacz impulsowy flyback z monitora lub telewizora CRT.
Zrobiłem taki zasilacz na UC3842 z transformatorem ETD39 i wycisnąłem grubo ponad 100W. Polecam budowę takiego prostego zasilacza.
A nie prościej zaadoptować zasilacz impulsowy flyback z monitora lub telewizora CRT.
Zrobiłem taki zasilacz na UC3842 z transformatorem ETD39 i wycisnąłem grubo ponad 100W. Polecam budowę takiego prostego zasilacza.
Ratujmy stare tranzystory!