Paczki gitarowe
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Paczki gitarowe
Jako że nie ma na triodzie takiego tematu. Postanowiłem go założyć by każdy mógł wymienić się własnymi spostrzeżeniami i trikami jakie stosuje przy konstrukcji paczek gitarowych oraz wymiarami rodzajami materiałów itd..
Zabieram się powoli do budowy kolejnej paczki - tym razem będzie to 1x12 eminence v12. Zastanawiam się czy nie zrobić jej z desek bodajże sosnowych jakie są dostępne w castoramie , natomiast płytę czołową i plecy dać ze sklejki. Mam dostęp do warsztatu stolarskiego mojego dziadka. Tu mam pytanie - ponieważ zawsze rogi robiłem strugiem i papierem ściernym - musze kupić sobie frez do frezarki - jaki będzie najlepszy ? Jakiego kleju używacie do klejenia sklejki/drewna? Przychylam się do zrobienia paczki z desek dlatego chce kupić je w castoramie - docelowo sa one do mebli więc nie powinny się rozsychać. Docelowo myślałem żeby zmieścić się w rozmiarach 54 × 28 × 45 cm, Zdjętych z kolumny orange. Co myślicie o takich wymiarach i drewnie ?
Zabieram się powoli do budowy kolejnej paczki - tym razem będzie to 1x12 eminence v12. Zastanawiam się czy nie zrobić jej z desek bodajże sosnowych jakie są dostępne w castoramie , natomiast płytę czołową i plecy dać ze sklejki. Mam dostęp do warsztatu stolarskiego mojego dziadka. Tu mam pytanie - ponieważ zawsze rogi robiłem strugiem i papierem ściernym - musze kupić sobie frez do frezarki - jaki będzie najlepszy ? Jakiego kleju używacie do klejenia sklejki/drewna? Przychylam się do zrobienia paczki z desek dlatego chce kupić je w castoramie - docelowo sa one do mebli więc nie powinny się rozsychać. Docelowo myślałem żeby zmieścić się w rozmiarach 54 × 28 × 45 cm, Zdjętych z kolumny orange. Co myślicie o takich wymiarach i drewnie ?
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Re: Paczki gitarowe
Otwarta czy zamknięta? Jak zamknięta to wymiary zdjęte z innej paczki moga być zupełnie nieodpowiednie.
Co stoi na przeszkodzie żeby całość zrobić ze (znacznie tańszego) MDFu?
Jaki element będziesz frezował?
Co stoi na przeszkodzie żeby całość zrobić ze (znacznie tańszego) MDFu?
Jaki element będziesz frezował?
paczka zamknięta z dzielonymi plecami i możliwościa otwarcia części. Co stoi na przeszkodzie.. Lepsze paczki znanych marek są wykonywane ze sklejki lub drewna - krank, co ma zapewne odbicie ma walorach brzmieniowych. Koszty nie mają większego znaczenia jeśli chodzi o materiał mdf/ sklejka/ drewno. Frez będzie potrzebny do zaokrąglenia rogów oraz ewentualnie wycięcia wczepów
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Jak paczka zamknięta to trzeba liczyć od zera (chyba że wzorcowa ma ten sam głośnik).
Co do wyższości drewna nad płytą to stawiałbym, że jest to audiofilski mit, albo że ewentualny pozytywny wpływ drewna jest pomijalny. Ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie żeby go użyć.
Co do wyższości drewna nad płytą to stawiałbym, że jest to audiofilski mit, albo że ewentualny pozytywny wpływ drewna jest pomijalny. Ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie żeby go użyć.
Tavil nie traktuj mdf-u jak coś gorszego brzmieniowo od drewna. B&W robi kolumny z mdf-u i zapewne nie jest to podyktowane cięciem kosztów
Wpływ materiału na brzmienie (choć raczej subtelny) na pewno jest i to co się podoba innym niekoniecznie musi się spodobać Tobie więc nie zamykaj się na inne możliwości.

- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Paczka jest tak samo czescia instrumentu jak wzmacniacz czy nawet gitara i (o zgrozo!) gitarzysta, wiec nie powinna byc akustycznie martwa, ale tez nie powinna miec waskich modulow rezonansowych.
Po kilkunastu prototypach doszedlem do mojej recepty:
MDF na plyte czolowa, w paczce 212 lub 412 MDF o grubosci 19mm, w 210 lub 410 wystarczy 15mm.
Boki - sklejka brzozowa 18mm, w otwartej paczce tylne sciany ze sklejki 15mm, w zamknietej ze sklejki tez 15mm lub czasem 12mm. Tylna sciane 12mm w 412 usztywniam listwami 3x3cm na krzyz. Dla grajacych DM i temu podobne wstawiam pal osikowy, tak na wszelki wypadek...
Paczki basowe to oczywiscie troche inna opera.
Po kilkunastu prototypach doszedlem do mojej recepty:
MDF na plyte czolowa, w paczce 212 lub 412 MDF o grubosci 19mm, w 210 lub 410 wystarczy 15mm.
Boki - sklejka brzozowa 18mm, w otwartej paczce tylne sciany ze sklejki 15mm, w zamknietej ze sklejki tez 15mm lub czasem 12mm. Tylna sciane 12mm w 412 usztywniam listwami 3x3cm na krzyz. Dla grajacych DM i temu podobne wstawiam pal osikowy, tak na wszelki wypadek...
Paczki basowe to oczywiscie troche inna opera.
Aleksander Niemand
Zrobiłem córce biurko z tych desek z Castoramy. Porażka... Nie wiem, skąd wzięli takie drewno, ale jest bardzo lekkie i miękkie. Pewnie to "zasługa" bardzo szybko rosnących drzew...
Sprzęty gitarowe robię tylko ze sklejki 18mm. Moja paczka Orange 1x12 w zał.
Sprzęty gitarowe robię tylko ze sklejki 18mm. Moja paczka Orange 1x12 w zał.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com

Te otwory z przodu to Twój patent? Co zmienia?
Dzięki za odzew - czyli deski z castoramy odpadają i zostaje sklejka. Marvel bardzo ładna paczka. Masz dokładniejsze dane dotyczące tej paczki ? W Twojej siedzi eminence , natomiast w orange jest celestion v30. Czy jak zugerował jethrotull liczyłeś paczkę od czy skopiowałeś wymiary?
Edit: właśnie otwory na płycie czołowej są też w orange ? Liczyłeś jakoś czy skopiowałeś ?
Edit: właśnie otwory na płycie czołowej są też w orange ? Liczyłeś jakoś czy skopiowałeś ?
Skopiowałem wymiary. The Governor to podobno kopia V30
Co do liczenia pod Celestiony, to może być problem, bo nie udostępniają chyba żadnych danych swoich głośników.
Nie pamiętam, czy oryginalna Orange ma jakieś otwory BR. Ja wolałem zrobić. Średnica 7 cm. Miały dodawać dołu, ale nie dałem rady sprawdzić z otworami i bez

Nie pamiętam, czy oryginalna Orange ma jakieś otwory BR. Ja wolałem zrobić. Średnica 7 cm. Miały dodawać dołu, ale nie dałem rady sprawdzić z otworami i bez

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
Witam. Jak wiadomo, paczka zamknięta gra dołem i ma wadę, bo ruch membrany do tyłu jest tracony na ciepło. Paczka półotwarta gra raczej górą i do ciężkiej muzy nie nadaje się. Ja robię paczki na wzór Fendera i obudowa jest prawie zamknięta,bo tył jest pełny a u dołu przodu jest otwór o szerokosci płyty czołowej i wysokości do basu ok 30 mm a do gitary solowej-50-60 mm. Nad krawędzią otworu, wewnątrz jest pozioma półka i szerokości ok 80-100 mm , w zalezności od
wielkości kolumny. Tył i boki są wytłumione cienkim wojłokiem lub watą mineralną. Taka konstrukcja daje pełne brzmienie i wymiary nie są krytyczne. Były takie
kolumny testowane przez muzyków i opinie były pozytywne. Dla głośnika 12" wymiary są takie: wys.-53 cm, szer.-43 cm i głęb.-28 cm. Materiał to płyta wiórowa
16-18 mm i robiłem paczki też z płyty MDF 18 mm i nie stwierdziłem znaczących róznic w brzmieniu.Załączam zdjęcie kolumny i pozdrawiam- Zygmunt.
wielkości kolumny. Tył i boki są wytłumione cienkim wojłokiem lub watą mineralną. Taka konstrukcja daje pełne brzmienie i wymiary nie są krytyczne. Były takie
kolumny testowane przez muzyków i opinie były pozytywne. Dla głośnika 12" wymiary są takie: wys.-53 cm, szer.-43 cm i głęb.-28 cm. Materiał to płyta wiórowa
16-18 mm i robiłem paczki też z płyty MDF 18 mm i nie stwierdziłem znaczących róznic w brzmieniu.Załączam zdjęcie kolumny i pozdrawiam- Zygmunt.
Co do brzmienia to wypowiem się
robiłem niedawno z kumplen 2 paczki 2x12 na wymiary mesy tej mniejszej. Z tym że jedna kolumna była wykonana z mdfu natomiast druga ze sklejki. Obie na celestionach v30. Wynik testów wykazał jednoznacznie iż paka ze sklejki brzmi lepiej i potwierdziło to 2 gitarzystów którzy nie wiedzieli która paka jest ze sklejki a która z mdfu

- TripleXXX
- 125...249 postów
- Kontakt:
Jeśli chodzi o deski z Castoramy to chyba tylko lite (tu jednak też bym się poważnie zastanowił), bo klejonka jest gorzej niż fatalna
Marvel
te otwory możesz zaślepić krążkami z wyciętej sklejki, oczywiście o nieco większej średnicy(tudzież innego ustrojstwa) i przykręcić do frontu od wewnątrz.
Wszystko co wychodzi spod mojej ręki jest ze sklejki o grubości 18mm. Ostatnio jednak rozważam 15mm i to dość poważnie. Chodzi głównie o "odchudzenie" i tak sporo ważących kolumn. Zobaczymy co z tego wyjdzie i jak to wpłynie na brzmienie.
Wymiary paczek w większości kopiuję + dokładam coś od siebie lub też robię tak, jak sobie ktoś zażyczył.
Nigdy nie jest to wierna kopia. Zawsze jest jakiś margines "+-" jeśli chodzi o wymiary.
Inna sprawą jest już sam sposób złożenia formatek w całość. Triki/patenty przychodzą z czasem i nabytym doświadczeniem.
Z liczeniem paczki też nie do końca jest taka jasna sprawa. Kiedyś liczyłem pod Jakiegoś Eminenca i wyszła szafa zamiast kolumny
Duże firmy robią paczki "taśmowo". Frezarki cnc, setne milimetra itd. A jak już zrobią to do jednej budy wkładają różne głośniki... Oczywiście nie uogólniam tu bo nie każdy tak robi
Poniżej moja odpowiedź na Orange PPC112

Marvel

Wszystko co wychodzi spod mojej ręki jest ze sklejki o grubości 18mm. Ostatnio jednak rozważam 15mm i to dość poważnie. Chodzi głównie o "odchudzenie" i tak sporo ważących kolumn. Zobaczymy co z tego wyjdzie i jak to wpłynie na brzmienie.
Wymiary paczek w większości kopiuję + dokładam coś od siebie lub też robię tak, jak sobie ktoś zażyczył.
Nigdy nie jest to wierna kopia. Zawsze jest jakiś margines "+-" jeśli chodzi o wymiary.
Inna sprawą jest już sam sposób złożenia formatek w całość. Triki/patenty przychodzą z czasem i nabytym doświadczeniem.
Z liczeniem paczki też nie do końca jest taka jasna sprawa. Kiedyś liczyłem pod Jakiegoś Eminenca i wyszła szafa zamiast kolumny

Duże firmy robią paczki "taśmowo". Frezarki cnc, setne milimetra itd. A jak już zrobią to do jednej budy wkładają różne głośniki... Oczywiście nie uogólniam tu bo nie każdy tak robi

Poniżej moja odpowiedź na Orange PPC112

TripleXXX
Czy w Twoim orange też siedzi celestion v30 ? Bo zastanawiam się czy nie zrobić paki pod ten wymiar i nie wsadzić tam v12. Jest jeszcze paczka kranka 1x12 Rev Jr. Cab w której siedzi v12