Wzmacniacz - bardzo retro
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Wzmacniacz - bardzo retro
Cześć! Jest zima, nudy, święta itp. Ale do rzeczy: Mam do dyspozycji:
-ac2 x 5
-al4, al1
-az4
-em4
-am1
-chassis
-trafo sieciowe
-trafo głośnikowe
No, to chyba wszystko. Chcę sklecić wzmacniaczyk. No wiecie, taki "wypasiony" - mikser, magiczne oko, lampa prostownicza itp. Macie może jakieś rozwiąznie układowe? Wszystkie lampy fabrycznie nowe. Wiem, że stare lampy mają inny dźwięk (mam wzmacniacz na ECL11), a te zalegają w szufladzie. Proszę o pomoc!
------------------------------------------------------------------------------------
pozdrowienia
Jimi Hendirx
-ac2 x 5
-al4, al1
-az4
-em4
-am1
-chassis
-trafo sieciowe
-trafo głośnikowe
No, to chyba wszystko. Chcę sklecić wzmacniaczyk. No wiecie, taki "wypasiony" - mikser, magiczne oko, lampa prostownicza itp. Macie może jakieś rozwiąznie układowe? Wszystkie lampy fabrycznie nowe. Wiem, że stare lampy mają inny dźwięk (mam wzmacniacz na ECL11), a te zalegają w szufladzie. Proszę o pomoc!
------------------------------------------------------------------------------------
pozdrowienia
Jimi Hendirx
-
- moderator
Re: Wzmacniacz - bardzo retro
Z tego to trudno ci będzie zrobić wzmacniacz, no może na AL4 4 waty ci się uda uzyskać. AC2 można wykorzystać jako przedwzmacniacz, choć z tego co wiem to liniowością nie zachwycająJimi Hendrix pisze: No, to chyba wszystko. Chcę sklecić wzmacniaczyk. No wiecie, taki "wypasiony" - mikser, magiczne oko, lampa prostownicza itp. Macie może jakieś rozwiąznie układowe? Wszystkie lampy fabrycznie nowe. Wiem, że stare lampy mają inny dźwięk (mam wzmacniacz na ECL11), a te zalegają w szufladzie.
Posiadane oczka są typowo 'radiowe' - małe, okrągłe, do wzmacniaczy słabo się nadają, tam są lepsze paskowe - np. EM84. Ja bardzo chętnie się wymienię EM83 (podwójne oczko paskowe - stereo), nówka ale bez pudełka lub EMM801 (stanu nie pamiętram) na AM1. tego EM83 czy EMM801 nigdy nie użyję, za to AM1 w moich radiach siedzi.
Re: Wzmacniacz - bardzo retro
Witam
Pozdrawiam
A może chcesz sie wymienić?Za AL1,AC2 mogę dać pare lampek do wzmacniaczy(EL34,6P3S,ECCxx)albo cos co będziesz chciał.Troche tego mam.Jimi Hendrix pisze:Cześć! Jest zima, nudy, święta itp. Ale do rzeczy: Mam do dyspozycji:
-ac2 x 5
-al4, al1
-az4
-em4
-am1
-chassis
Pozdrawiam
-
- 125...249 postów
-
- moderator
Rarytasy to nie są. Jedyne bardziej wartościowe to te oczka (oczywiście o ile są sprawne). Reszta to kilka euro sztuka jest warta. Oczka w zakresie 10 - 50, zależy od układu gniazd na niebie, przynajmniej ja nie znalazłem żadnej korelacji pomiędzy wysokością ceny aukcyjnej i czymkolwiek innym. Problem polega na tym, że nie wiedzieć czemu w Polsce są dość rzadkie, a sprowadzenie z np. Niemiec oznacza kilkanaście Euro kosztów, kilka razy więcej niż sama lampa. Sam mam z tym problem, bo była EB2 (rzadka dla ścisłości), sprzedana za 2.5E w stanie idealnym, ale nie kupiłem, bo 12E przesyłka do Polski. A teraz żałuję, bo od ponad roku nie jestem w stanie jej nigdzie kupić...Jimi Hendrix pisze:nie, ja chcę zrobić wzmacniacz i nie sprzedaje lamp. Sam wiem jakie to rarytasy :lol: . Nawet przewinąłem trafo aby dawało 2x 4V. To pomożecie mi? Proszę o jakiś schemat, itp.
W każdym razie nie za bardzo ma sens składanie wzmacniacza z tych lamp.
-
- 125...249 postów
Witam
http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbr ... ac2al4.htm
Pozdrawiam
P.S. Rarytasem to dla mnie jest np. D6 Philipsa.(obiekt moich marzeń)
No to maszJimi Hendrix pisze:nie, ja chcę zrobić wzmacniacz i nie sprzedaje lamp. Sam wiem jakie to rarytasy. Nawet przewinąłem trafo aby dawało 2x 4V. To pomożecie mi? Proszę o jakiś schemat, itp.
------------------
poz
Jimi
http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbr ... ac2al4.htm
Pozdrawiam
P.S. Rarytasem to dla mnie jest np. D6 Philipsa.(obiekt moich marzeń)
-
- moderator
A to przeglądaj niemieckiego Ebaya. D6 akurat ostatnio nie było, ale były inne z tej serii - np. BII czy E. A ja sobie w końcu kupię EVN171, praktycznie pierwszą seryjną niemiecką lampę (1913 rok), wygląda w środku dokładnie tak jak symbol triody :) Nawet dość często spotykana, ale osiąga ceny ok 200E, a zawsze jak jest do kupiena to mam też do nabycia znacznie fajniejsze rzeczy...OTLamp pisze: P.S. Rarytasem to dla mnie jest np. D6 Philipsa.(obiekt moich marzeń)
-
- 125...249 postów
Ja tam uwielbiam lampy stalowe i bocznostycznikowe, mają one swoją "duszę". Największą satysfakcją jest dźwięk czegoś takiego, co prawda nie taki jak EL34 czy Kt, ale też piękny i sentymentalny. Co do tego linka z Jogis'a to myslałem nad tym, ale co prawda wole coś lepszego (mikser i oko). Macie coś innego?
==========================================
poz
Jimi
==========================================
poz
Jimi