Black Ice - co w środku?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Black Ice - co w środku?
Firmę Stewart Mc Donald i ich sklep internetowy zna chyba każdy zainteresowany tematem gitary. Oprócz wielu ciekawych części i akcesoriów gitarowych natrafiłem na ciekawostkę której nigdzie więcej nie spotkałem. Nazywa się jak w tytule wątku, ma postać czarnego sześcianu z dwiema końcówkami i włącza się go w miejsce kndensatora od regulacji barwy. Wtedy potencjometr tone przekształca się w pasywny distortion regulowany potencjometrem. Można też podłączyć to przełącznikiem zachowując niezmienioną regulację tone. Więcej detali tu http://www.stewmac.com/shop/Electronics ... ls#details i http://www.stewmac.com/shop/Electronics ... ns#details
Teraz pytanie które brzmi : co jest w tej kostce? Bo jak to działa wiadomo, ogranicznik amplitudy. Ale jak to sensownie zrealizowano w całkowicie biernym układzie, gdzie sygnał jest niewzmocniony i ma poziom co najwyżej kilkuset mV w momencie ataku? Jedyne co mi się nasuwa to diody o małym napięciu przewodzenia, germanowe albo Schottky'ego. Na co obstawiacie, jakieś pomysły, a może ktoś po prostu wie co tam jest?
Teraz pytanie które brzmi : co jest w tej kostce? Bo jak to działa wiadomo, ogranicznik amplitudy. Ale jak to sensownie zrealizowano w całkowicie biernym układzie, gdzie sygnał jest niewzmocniony i ma poziom co najwyżej kilkuset mV w momencie ataku? Jedyne co mi się nasuwa to diody o małym napięciu przewodzenia, germanowe albo Schottky'ego. Na co obstawiacie, jakieś pomysły, a może ktoś po prostu wie co tam jest?
-
- 125...249 postów
- Kontakt:
Re: Black Ice - co w środku?
Ja bym obstawiał raczej diody, nic innego mi nie przychodzi do głowy, tajemnicza czarna skrzynka niestety kosztuje i to sporo jak na taki gadżet patrząc z perspektywy elektronika który ma w elektronicznym diody po parę groszy. Wykluczałbym tutaj inne rozwiązanie jak diody, z takim małym sygnałem można z jednej strony nadziałać sporo a z drugiej tez nie bardzo.
Może niedokładnie czytałem i przeoczyłem ale nie było nigdzie napisane "vintage" więc germanowe diody bym odrazu skreślił
.
Może niedokładnie czytałem i przeoczyłem ale nie było nigdzie napisane "vintage" więc germanowe diody bym odrazu skreślił

Dwie diody z tego co widzę ;] tylko nie wiadomo jakie ;p
http://www.projectguitar.com/tut/madsci ... rdrive.JPG
http://www.projectguitar.com/tut/madsci ... rdrive.JPG
Jakiekolwiek diody Shottkyego (np. 1N5817), z germanowymi też można spróbować. Ale nie spodziewałbym się rewelacji.
No i ten link wyjaśnił wszystko. Rewelacji na pewno nie będzie, jak w opisie jest powiedziane lekki crunch. A i to bym spodziewał się tylko lekkiego chrypienia przy ataku, dalej już nie.Trzeba by kupić diody Shottkyego i sprawdzić. Te 27$ to faktycznie sporo jak za diody zalane żywicą, ale popatrzmy np. na ceny preampów gitarowych gdzie realna wartość elementów wynosi kilka $ a cena preampa nawet setki $. No ale tu pomysł kosztuje, jak dobrze brzmi to gitarzysta, techniczny laik kupi.
Nie uwierzyłbyś, za ile sprzedaję dwa rezystory, dwa kondensatory, dwa kabelki i przełącznik zamontowane na małej płytcePi-Vo pisze:Te 27$ to faktycznie sporo jak za diody zalane żywicą

Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Mozna zainwestowac w 2 tranzystory i kilka rezystorow.
- Załączniki
-
- bjtclipper.pdf
- "Design Idea" EDN 09/1982
- (47.61 KiB) Pobrany 177 razy
Aleksander Niemand
Tak, ale diody Shottky'ego obcinają przy niższym poziomie sygnału, zdaje się że przy 250mV można osiągnąć clip a w tym układzie z tranzystorami lub zwykłymi, impulsowymi diodami aż 600mV. Tyle nie każdy przetwornik daje. Zresztą jest powiedziane że to działa tylko z przetwornikami o dużym sygnale i to też chyba z ledwie słyszalnym efektem.
Które razem tworzą... co? Jeśli możesz zdradzić?Marvel pisze: Nie uwierzyłbyś, za ile sprzedaję dwa rezystory, dwa kondensatory, dwa kabelki i przełącznik zamontowane na małej płytce
_
Przełączaną modyfikację Rk/Ck jednego ze stopni czerwonego kanału w Bognerze Ecstasy 

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 100...124 posty
Jak cos to mam troche diod germanowych AAP153...