Witam!
To jest moja pierwsza wypowiedź na tym forum, ale odwiedzałem je wcześniej jako gość. Interesują mnie głównie stare telewizory. Przedwojennymi radiami nigdy się nie zajmowałem. Ostatnio dostałem jakieś niemiecki odbiornik z lat trzydziestych (jest napisana data, ale ostatnia cyfra nieczytelna). Były w nim dwie lampy Telefunkena: AF7 i chyba AF3 (nieczytelny napis). Niestety brakuje transformatora sieciowego. Zakresy na skali: 800-2000 i 200-600. Proszę o rozpoznanie, co to za radio. Poniżej umieściłem jego zdjęcia. Do czego służyła skrzyneczka z dwoma gałkami i przełącznikami, która stała na chassis z tyłu? Napisano na niej "Sperrkreis-Umschaltung", co przetłumaczyłem jako "przełączanie obwodu zaporowego".
Pozdrawiam
Niemieckie radio z lat trzydziestych - proszę o rozpoznanie
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Niemieckie radio z lat trzydziestych - proszę o rozpoznanie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 2500...3124 posty
Re: Niemieckie radio z lat trzydziestych - proszę o rozpoznanie
MendeWinetu pisze:Witam!
To jest moja pierwsza wypowiedź na tym forum, ale odwiedzałem je wcześniej jako gość. Interesują mnie głównie stare telewizory. Przedwojennymi radiami nigdy się nie zajmowałem. Ostatnio dostałem jakieś niemiecki odbiornik z lat trzydziestych (jest napisana data, ale ostatnia cyfra nieczytelna). Były w nim dwie lampy Telefunkena: AF7 i chyba AF3 (nieczytelny napis). Niestety brakuje transformatora sieciowego. Zakresy na skali: 800-2000 i 200-600. Proszę o rozpoznanie, co to za radio. Poniżej umieściłem jego zdjęcia. Do czego służyła skrzyneczka z dwoma gałkami i przełącznikami, która stała na chassis z tyłu? Napisano na niej "Sperrkreis-Umschaltung", co przetłumaczyłem jako "przełączanie obwodu zaporowego".
Pozdrawiam

http://www.radiomuseum.org/r/mende_185gw.html
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 125...249 postów
Dziękuję za odpowiedź. Rzeczywiście jest to radio Mende, ale model raczej 185W (lampy serii A). Ze względu na spore braki nie uda mi się go zapewne uruchomić. Chciałbym jeszcze wiedzieć, do czego służy ta skrzyneczka z jakimiś przełączanymi filtrami. Gdyby ktoś miał schemat lub inne dane na temat tego radia, to prosiłbym o udostępnienie ich. Przy okazji czyszczenia zeskanowałem skalę - może komuś się przyda.
-
- 375...499 postów
Mende 185W, proszę bardzo:
-
- 6250...9374 posty
Gdybyś chciał się pozbyć to pisz na PW.
Ta skrzyneczka to może być jakiś eliminator p.cz. bądź stacji lokalnej wpinany w wejście antenowe.
Ta skrzyneczka to może być jakiś eliminator p.cz. bądź stacji lokalnej wpinany w wejście antenowe.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 125...249 postów
Dziękuję za odpowiedzi, a zwłaszcza za schemat. Na razie nie zamierzam się tego radia pozbywać.