Rtęciówki i dławiki.

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Rtęciówki i dławiki.

Post autor: Marcin K. »

Jako że to lampy wysokoprężne mam nadzieje że temat od razu nie powędruje to kosza :roll:
Dostałem od mojego proboszcza reklamówkę żarówek rtęciowych 250W i 400W. Ma tego więcej, chyba ze dwie skrzynki i leżą tam na strychu Kościoła chyba od lat 80-tych... Byłem tam kłaść instalację i natrafiłem na magiczne pomieszczenie :)
Mam dwa dławiki 125W z opraw. Najprzód podłączyłem jedną żarówę 250W przez jeden dławik, zapaliła się. Podłączyłem drugą, pomrugała i w środku zapalił się łuk ale słabo toto świeciło i wyłączyłem (najpierw różowo a potem już na biało). Połączyłem dławiki równolegle i z powrotem podłączyłem żarówkę tą z początku (Telam). Zaświeciła od razu i świeciła baaardzo jasno. Kolejna (Polamp) zapaliła łuk i czekałem aż osiągnie pełną moc. Czekałem chyba z 5 minut ale nadal nie świeciła pełną mocą. Z żarówkami 400W było podobnie, czekałem i czekałem ale wyłączyłem bo dławiki buczały.
Czy lampy są do kitu czy poprostu dławiki za słabe?
Gdzie dostanę dławiki na moce 250W i 400W?
Może któryś z kolegów chciałby się pozbyć takich dławików?
Taką 250W zamontowałbym sobie w nowym muzeum 8)
Dziwne jest to że żarówka Telamu zapaliła się bardzo szybko i bardzo szybko osiągnęła pełną moc natomiast żarówki Polampu świeciły się wprzódy na różowo a potem na biało a potem to już zgasiłem bo prądu szkoda na czekanie. Chyba że tak ma być? Jak długo mogą rozgrzewać takie lampy?
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony pt, 25 września 2009, 20:39 przez Marcin K., łącznie zmieniany 1 raz.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Rtęciówki i dławiki.

Post autor: AZ12 »

Dławiki, czyli stateczniki możesz kupić nowe w hurtowni elektrotechnicznej, albo poszukaj na złomowisku starych lamp ulicznych, tylko musisz się spieszyć, bo złomiarze je rozwalają.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Tylko gdzie są takie złomowiska? W hurtowniach to nie wiem czy dostanę bo teraz to już raczej na sodówki przechodzi się :roll: Zapytam...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Rtęciówki na dławikach od lamp sodowych też będą świecić, ale trzeba usunąć zapłonnik (taka mała puszka).
geguś

Post autor: geguś »

Marcinie, sprawdź napis na żarówie, bo były dwa rodzaje. Dławikowe "LRF" i bezdławikowe "MIX". Może podłączyłeś MIX'a przez dławik i nie chce zaskoczyć? A przy okazji, to zajmujesz się utylizacją starego sprzętu "rtęciowego"?
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Nie nie, MIXy to nie są. To najzwyklejsze rtęciówki LRF, takie jak w lampach ulicznych. Jak długo może się rozgrzewać taka żarówka? Może to wina tego że leżą w zapomnieniu z 20-parę lat?
Utylizacją sie nie zajmuję i nie mam też zamiaru wywalać zepsutych lamp do kosza, spokojnie :wink: Zapytam o sklepach elektronicznych czy by nie przyjęli (jeśli oczywiście będą zepsute).
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Alek

Post autor: Alek »

U nas w pracy wykorzystuje się jarzniki kwarcowe z tych rozbitych "ulicznic" jako źródełka UV :D
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

:arrow: Alek właśnie czytałem o takiej praktyce :lol: Do naświetlarek są idealne. Tylko najprzód potrzebuję dobre dławiki, ale narazie nie wyłażę z domu celem ich szukania, bo chory jestem :cry:
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Marcin, jeżeli lampy zamierzasz stosować do oświetlenia, to musisz koniecznie użyć statecznika o takiej samej mocy jak podana na lampie. Przy mniejszym palnik nie osiągnie nominalnej temperatury, a pary rtęci właściwego ciśnienia, więc widmo światła generowane przez palnik nie będzie optymalne. Obserwowany przez Ciebie różowo czerwony kolor świecenia, to kolor który emituje luminofor znajdujący się na wewnętrznej powierzchni balona. Kolor czerwony musi być dodany, gdyż nie występuje on w widmie światła wytwarzanego przez palnik.

Gdybyś usunął z lampy balon szklany, to zachowaj szczególną ostrożność - promieniowanie UV palinka ma nieco inne widmo niż to wykorzystywane w solariach (w przypadku lamp rtęciowych jest ono zdecydowanie bardziej szkodliwe), a ponadto podczas pracy lampy powstają spore ilości ozonu. Będąc w szóstej klasie podstawówki bawiłem się taką rozmontowaną lampą przez kilkanaście minut, co skończyło się naświetleniem oczu, poparzeniem twarzy i wizytą u lekarza (przez tydzień nie chodziłem do szkoły).
Obecnie używam czasami taką lampę (o mocy 125 W) do kasowania EPROM-ów.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

W Polskich Zakładach Zbożowych, gdzie pracował ś.p. dziadek magazyny były takimi lampami oświetlane, wielu ludzi opalało się jarznikami z rozbitej lampy, nie jeden się oparzył, a ciekawe ilu wspomogło się w nabyciu nowotworów skóry. Są to jednak bardzo przydatne rzeczy, pod warunkiem zachowania ostrożności (zwłaszcza oczy ! ) , nie wiem jakie jest widmo dokładnie, ale chyba dość twarde, więc może nawet nadaje się do dezynfekcji ?

W hurtowniach to nie wiem czy dostanę bo teraz to już raczej na sodówki przechodzi się :roll:
PKP jeszcze masowo takimi świeci.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Romek poruszył problem widma emitowanego przez lampy rtęciowe. Czy taka lampa może wisieć w małym pomieszczeniu nie zagrażając poparzeniem tudzież uszkodzeniem wzroku?
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Jeżeli nie pozbawisz jej zewnętrznego balona, to można jej używać, choć na pewno jej zimne światło nie jest specjalnie zdrowe dla oczu (migotanie, barwa, pewna ilość promieniowania UV; działają na podobnej zasadzie jak stare świetlówki /popularne dawniej "rury"/ i nowoczesne lampy energooszczędne z wbudowanym dławikiem). Palnik rtęciowy, znajdujący się wewnątrz takiej lampy, zrobiony jest ze szkła kwarcowego (szkło to przepuszcza promieniowanie UV), natomiast zewnętrzny balon zatrzymuje większość szkodliwego promieniowania ultrafioletowego (tego twardszego), przepuszczając światło widzialne.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Lampy te mają wysoką luminancję i nie nadają się do oświetlania niskich pomieszczeń.
Awatar użytkownika
rufio
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: rufio »

Jeśli chcesz mierzyć widmo takiej żarówki. To będę potrzebował do rozmontowania taką lampkę. W pracy mam sprektrograf.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Rufio, to podeślę ci jedną jak wycyganię więcej tych żarów.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU