Pozdrawiam
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
A ja dziś na Kole dwie lampki - RE604 i RS241III. Ta pierwsza w znakomitym stanie, druga niestety tylko 50%.OTLamp pisze:Zimno jak cholera ,ale ludzi sporo.Kupiłem E88CC za 4zł i EM83 za bagatela 5zł :D .Było dużo magicznych oczek,głównie EM84.Była tez śliczna płytka drukowana, na której było 20 "elektrolitów" 2000uF/350V.Facet chciał za tą płyteczkę 80zł,ale niestety nie kupiłem
A pochwalisz się za ile? Ja swego czasu kupiłem na schaberplatzu RENS1823d i RGN1064 w znakomitym stanie.tszczesn pisze: A ja dziś na Kole dwie lampki - RE604 i RS241III. Ta pierwsza w znakomitym stanie, druga niestety tylko 50%.
Po 50 zł sztuka. A RENS1823d to dość specyficzna lamp - żarzona jest prądem stałym. Włókna żarzenia łączy się szeregowo jak w lamach U (tyle, że prąd żarzenia to 180mA). Prądem zmiennym teoretycznie też można, ale nie chciałbyś tego przydźwięku słuchać :)OTLamp pisze:A pochwalisz się za ile? Ja swego czasu kupiłem na schaberplatzu RENS1823d i RGN1064 w znakomitym stanie.tszczesn pisze: A ja dziś na Kole dwie lampki - RE604 i RS241III. Ta pierwsza w znakomitym stanie, druga niestety tylko 50%.
Ja dałem 15zł za sztukętszczesn pisze: Po 50 zł sztuka.
Wiem, wiem.(potem była jeszcze BL2[równie ciekawa lampka,IMO cała seria B jest ciekawa] ) Może kiedyś się przyda(jak mi wpadnie w ręce jakieś VE301G).Albo jakąś wymianę zrobie,jak komuś będzie potrzebna.tszczesn pisze: A RENS1823d to dość specyficzna lamp - żarzona jest prądem stałym. Włókna żarzenia łączy się szeregowo jak w lamach U (tyle, że prąd żarzenia to 180mA).
Sprawdzałem ją przy żarzeniu prądem zmiennym (nie chciało mi sie z lenistwa prostowactszczesn pisze: Prądem zmiennym teoretycznie też można, ale nie chciałbyś tego przydźwięku słuchać
Przyzwoita cena. Mnie (a w zasadzie mojemu koledze z pracy) jest potrzebna w krztałcie globe, do Saby 311G.OTLamp pisze: Ja dałem 15zł za sztukę :D
Serii B w zasadzie nie było - tylko trzy typy: BB1, BCH1 i BL2. W momencie wprowadzenia jednolitego systemu oznaczeń akurat skończyły się lampy na prąd stały i pojawiła się uniwersalna seria C. Praktycznie wszystkie typy na prąd stały miały nietypowe oznaczenia producentów.OTLamp pisze: Wiem, wiem.(potem była jeszcze BL2[równie ciekawa lampka,IMO cała seria B jest ciekawa] ) Może kiedyś się przyda(jak mi wpadnie w ręce jakieś VE301G).Albo jakąś wymianę zrobie,jak komuś będzie potrzebna.
Prawdopodobnie był to wynalazej jednej firmy (zapewne angielskiej), który jakoś nie znalazł uznania. 150mA do odbiorników było za dużo, w porównaniu z serią U wychodził mniejszy spadek napięcia na żarzenia i więcej ciepła się traciło na urdoksie, a doi odbiorników TV z kolei za dużo - wymagana była tak duża ilość lamp, że suma napięć wychodziła większa od 220V - tu przyjęła się seria POTLamp pisze: P.S. Ciekawa też jest seria O (żarzenie o ile dobrze pamiętam 150mA lub bez żarzenia)Były takie lampy OCH4,OBF2.Ciekaw jestem w czym i kiedy je stosowano(przypuszczam, że pojawiły sie pod koniec lat trzydziestych).Miały cokół oktal,podobnie jak podobna seria P(PF9,PBF2)
Niestety nie jest w tym kształcie.Szukam takiej RES964.tszczesn pisze: Przyzwoita cena. Mnie (a w zasadzie mojemu koledze z pracy) jest potrzebna w krztałcie globe, do Saby 311G.
Obydwie serie produkowała firma Philips.Np odbiornik Philips AL552-H-61 (Argentyna!) posiadał lampy:PH4,2xPF9,PBF2,PM5,25L6,25Z6,ale był na 220V AC/DC.Radyjko jest z 1942roku.tszczesn pisze: Prawdopodobnie był to wynalazej jednej firmy (zapewne angielskiej), który jakoś nie znalazł uznania. 150mA do odbiorników było za dużo, w porównaniu z serią U wychodził mniejszy spadek napięcia na żarzenia i więcej ciepła się traciło na urdoksie, a doi odbiorników TV z kolei za dużo - wymagana była tak duża ilość lamp, że suma napięć wychodziła większa od 220V - tu przyjęła się seria P