Schaberplatz 18.12.04

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

OTLamp

Schaberplatz 18.12.04

Post autor: OTLamp »

Zimno jak cholera ,ale ludzi sporo.Kupiłem E88CC za 4zł i EM83 za bagatela 5zł :D .Było dużo magicznych oczek,głównie EM84.Była tez śliczna płytka drukowana, na której było 20 "elektrolitów" 2000uF/350V.Facet chciał za tą płyteczkę 80zł,ale niestety nie kupiłem :cry: .

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Schaberplatz 18.12.04

Post autor: tszczesn »

OTLamp pisze:Zimno jak cholera ,ale ludzi sporo.Kupiłem E88CC za 4zł i EM83 za bagatela 5zł :D .Było dużo magicznych oczek,głównie EM84.Była tez śliczna płytka drukowana, na której było 20 "elektrolitów" 2000uF/350V.Facet chciał za tą płyteczkę 80zł,ale niestety nie kupiłem
A ja dziś na Kole dwie lampki - RE604 i RS241III. Ta pierwsza w znakomitym stanie, druga niestety tylko 50%.
OTLamp

Witam
tszczesn pisze: A ja dziś na Kole dwie lampki - RE604 i RS241III. Ta pierwsza w znakomitym stanie, druga niestety tylko 50%.
A pochwalisz się za ile? Ja swego czasu kupiłem na schaberplatzu RENS1823d i RGN1064 w znakomitym stanie.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

OTLamp pisze:
tszczesn pisze: A ja dziś na Kole dwie lampki - RE604 i RS241III. Ta pierwsza w znakomitym stanie, druga niestety tylko 50%.
A pochwalisz się za ile? Ja swego czasu kupiłem na schaberplatzu RENS1823d i RGN1064 w znakomitym stanie.
Po 50 zł sztuka. A RENS1823d to dość specyficzna lamp - żarzona jest prądem stałym. Włókna żarzenia łączy się szeregowo jak w lamach U (tyle, że prąd żarzenia to 180mA). Prądem zmiennym teoretycznie też można, ale nie chciałbyś tego przydźwięku słuchać :)
OTLamp

tszczesn pisze: Po 50 zł sztuka.
Ja dałem 15zł za sztukę :D
tszczesn pisze: A RENS1823d to dość specyficzna lamp - żarzona jest prądem stałym. Włókna żarzenia łączy się szeregowo jak w lamach U (tyle, że prąd żarzenia to 180mA).
Wiem, wiem.(potem była jeszcze BL2[równie ciekawa lampka,IMO cała seria B jest ciekawa] ) Może kiedyś się przyda(jak mi wpadnie w ręce jakieś VE301G).Albo jakąś wymianę zrobie,jak komuś będzie potrzebna.
tszczesn pisze: Prądem zmiennym teoretycznie też można, ale nie chciałbyś tego przydźwięku słuchać :)
Sprawdzałem ją przy żarzeniu prądem zmiennym (nie chciało mi sie z lenistwa prostowac :twisted: ).Pamiętam, że dużego przydźwięku nie było.

Pozdrawiam

P.S. Ciekawa też jest seria O (żarzenie o ile dobrze pamiętam 150mA lub bez żarzenia)Były takie lampy OCH4,OBF2.Ciekaw jestem w czym i kiedy je stosowano(przypuszczam, że pojawiły sie pod koniec lat trzydziestych).Miały cokół oktal,podobnie jak podobna seria P(PF9,PBF2)
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

OTLamp pisze: Ja dałem 15zł za sztukę :D
Przyzwoita cena. Mnie (a w zasadzie mojemu koledze z pracy) jest potrzebna w krztałcie globe, do Saby 311G.
OTLamp pisze: Wiem, wiem.(potem była jeszcze BL2[równie ciekawa lampka,IMO cała seria B jest ciekawa] ) Może kiedyś się przyda(jak mi wpadnie w ręce jakieś VE301G).Albo jakąś wymianę zrobie,jak komuś będzie potrzebna.
Serii B w zasadzie nie było - tylko trzy typy: BB1, BCH1 i BL2. W momencie wprowadzenia jednolitego systemu oznaczeń akurat skończyły się lampy na prąd stały i pojawiła się uniwersalna seria C. Praktycznie wszystkie typy na prąd stały miały nietypowe oznaczenia producentów.
OTLamp pisze: P.S. Ciekawa też jest seria O (żarzenie o ile dobrze pamiętam 150mA lub bez żarzenia)Były takie lampy OCH4,OBF2.Ciekaw jestem w czym i kiedy je stosowano(przypuszczam, że pojawiły sie pod koniec lat trzydziestych).Miały cokół oktal,podobnie jak podobna seria P(PF9,PBF2)
Prawdopodobnie był to wynalazej jednej firmy (zapewne angielskiej), który jakoś nie znalazł uznania. 150mA do odbiorników było za dużo, w porównaniu z serią U wychodził mniejszy spadek napięcia na żarzenia i więcej ciepła się traciło na urdoksie, a doi odbiorników TV z kolei za dużo - wymagana była tak duża ilość lamp, że suma napięć wychodziła większa od 220V - tu przyjęła się seria P

Były tez inne 'egzotyczne' serie - np. X - 600mA, czy Y - 450mA. Były to na ogół odpowiedniki lamp amerykańskich, oni jak tam miei 110V to i pzy szeregowym łączeniu używali na ogół w radiach lamp 300mA a w TV 600mA. A lampy specjalne potrafiły mieć najdziksze żarzenia.
OTLamp

tszczesn pisze: Przyzwoita cena. Mnie (a w zasadzie mojemu koledze z pracy) jest potrzebna w krztałcie globe, do Saby 311G.
Niestety nie jest w tym kształcie.Szukam takiej RES964.

Pozdrawiam
OTLamp

Witam
tszczesn pisze: Prawdopodobnie był to wynalazej jednej firmy (zapewne angielskiej), który jakoś nie znalazł uznania. 150mA do odbiorników było za dużo, w porównaniu z serią U wychodził mniejszy spadek napięcia na żarzenia i więcej ciepła się traciło na urdoksie, a doi odbiorników TV z kolei za dużo - wymagana była tak duża ilość lamp, że suma napięć wychodziła większa od 220V - tu przyjęła się seria P
Obydwie serie produkowała firma Philips.Np odbiornik Philips AL552-H-61 (Argentyna!) posiadał lampy:PH4,2xPF9,PBF2,PM5,25L6,25Z6,ale był na 220V AC/DC.Radyjko jest z 1942roku.

Pozdrawiam