Cześć!
Poszukuję obiektywu Helios 44-2 o ogniskowej 58m i f/2. Koniecznie musi być taki, ze względu na średnicę filtra 49mm.Może komuś z Was wala się jakiś zbędny? Ważne dla mnie jest możliwie dobre szkło, gdyż ma być do marko (jako ten odwrócony). Robiłem zdjęcia swoim, ale upadł i tak nieszczęśliwie, że soczewka poszła w mak
Jakby ktoś przy okazji miał jakiś aparat średnioformatowy i chciał się pozbyć to również chętnie przyjmę takie coś (PentaconSix czy coś ).
Oczywiście, w przyrodzie nic za darmo nie ma, forma płatności jest do ustalenia
Pozdrawiam,
Kacper
A nie lepszy INDUSTAR (niestety też nie mam) o ile wiem rysuje bardziej twardo.
O ile wiem Heliosbył obiektywem pośrednim między twardym i miękkim.
Tylko industar mieł przysłonę 3,5
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
Mam Heliosa 58, mam również Industara 50 specjalnie do makro.
Ze średniego formatu mam Kieva 60 (ruski odpowiednik Pentacona Six) z kominkiem. Mam także pryzmat TTL ale nie działa w nim światłomierz (sam pryzmat działa, sprawny ze światłomierzem można upolować na allegro). Jest mocowanie do lampy błyskowej. Mam także osobny światłomierz Swierdłowsk-4
Jak już jesteśmy w temacie szkieł, to ja dla Pentaxowców polecam Pentax-A 50mm f1.7 (ma styki do sterowania przesłoną z poziomu korpusu) Szkło naprawdę robi piękne zdjęcia, a i nie kosztuje kroci.
Zdjęcia robię na Pentaconach 1.8/50, 2.8/29 i 2.8/135, wkręcanych do Canona EOS10D. Zamierzałem sprawić sobie Prakticę do fotografii analogowej, ale "rozeszło się po kościach". Pewnie wrócę do tego pomysłu z jednej prostej przyczyny: moja lustrzanka jest zbyt "profesjonalna" [śmiech na sali; 6-megapikselowy aparat z 2002r., który nieźle szumi już na ISO800?] by ochrona wpuszczała mnie z nią na niektóre koncerty. Może analog da radę?
Przy okazji wspomnę, że mam na zbyciu Mira 1W 2.8/37 ze "słoiczkiem" ochronnym i deklami. Wada - wewnątrz trochę pyłków. Wymiana mile widziana .
Analog nie da rady, klisza 800 tez już szumi, a obiektyw 200/2.8 to poza zasięgiem.
Drobnym utrudnieniem dla mnie są żywiołowi wykonawcy
Mam mały kompakt, szumi a jakże, ale za to można wejść bez stresu - kosztem jakości zdjęć.
Ricoh'y ponoć są przyzwoite.
Dobra, mojego skromnego szukania ciąg dalszy.
Czy ktoś z forumowiczów posiada może żarówkę mleczną do powiększalnika? Ma ona pracować w Krokusie 4.
W sumie żarówka ciemniowa czerwona też by się przydała.
Na wymienę coś lampowego lub w ostateczności bilety NBP.