transformator od Stolicy, a 2xEBL21
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
transformator od Stolicy, a 2xEBL21
Witam
Dostałem dzisiaj transformator od odbiornika radiowego Stolica i chciałbym się upewnić, czy wystarczy od do zasilenia wzmacniacza stereo na lampach EBL21 i EF80. Prąd żarzenia wyniesie 2,2A, a prąd anodowy 100mA. Prostownik będzie na diodach krzemowych.
Dostałem dzisiaj transformator od odbiornika radiowego Stolica i chciałbym się upewnić, czy wystarczy od do zasilenia wzmacniacza stereo na lampach EBL21 i EF80. Prąd żarzenia wyniesie 2,2A, a prąd anodowy 100mA. Prostownik będzie na diodach krzemowych.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 625...1249 postów
Re: transformator od Stolicy, a 2xEBL21
jaki to typ? są na nim jakieś oznaczenia?
ja mam trafo typ. TSP (sądzę, że od stolicy będzie podobne) gdzie anodowe jest nawinięte drutem 0,25. z moich obliczeń, zakłądając s=3A/mm2 to można 'wycisnąć' 114mA.
o ile anodowe moze uciągnąć to żarzenie być może już nie.
lapiej zrób na duotriodzie jakiejś - w tedy dasz rade z żarzeniem w rozsądnych granicach.
ja mam trafo typ. TSP (sądzę, że od stolicy będzie podobne) gdzie anodowe jest nawinięte drutem 0,25. z moich obliczeń, zakłądając s=3A/mm2 to można 'wycisnąć' 114mA.
o ile anodowe moze uciągnąć to żarzenie być może już nie.
lapiej zrób na duotriodzie jakiejś - w tedy dasz rade z żarzeniem w rozsądnych granicach.
Ostatnio zmieniony czw, 17 września 2009, 16:43 przez eS, łącznie zmieniany 1 raz.
-Jó vevökészuleke van?
-Igen, ötlámpás, négysávos.
-
- 3125...6249 postów
Znalazłem dane techniczne tego transformatora.
http://trioda.com/forum/viewtopic.php?f ... or+stolica
http://trioda.com/forum/viewtopic.php?f ... or+stolica
-
- 625...1249 postów
w świetle tego sądzę, że anodowe nie da rady.
-Jó vevökészuleke van?
-
- 3125...6249 postów
Transformator ten ma dwa uzwojenia anodowe po 60mA, czyli sumaryczny prąd wynosi 120mA.
Podłączyłem przez dwie diody żarówkę 230V 40W i napięcie uzwojenia anodowego spadło z 320 do 250V.
Podłączyłem przez dwie diody żarówkę 230V 40W i napięcie uzwojenia anodowego spadło z 320 do 250V.
Ale te uzwojenie w prostowniku lampowym pracują naprzemiennie, nie można ich łączyć równolegle licząc na podwojenie mocy, bo rdzeń nie przeniesie tej mocy, stąd ten spadek. Oprócz tego żarówka 40W i tak przeciążyła transformator i to sporo, więc wynik nie jest miarodajny.
-
- 625...1249 postów
Cześć!
W mojej Syrenie z końcówką przeciwsobną na EBL21 pakiet kształtek jest 1.5x grubszy od trafa ze zwykłej Syreny/Stolicy/Agi/Woli.
Pozdrawiam
Matizz
W mojej Syrenie z końcówką przeciwsobną na EBL21 pakiet kształtek jest 1.5x grubszy od trafa ze zwykłej Syreny/Stolicy/Agi/Woli.
Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
-
- 625...1249 postów
nie dwa uzwojenia anodowe a jedno dzielone pod prostownik lampowy.AZ12 pisze:Transformator ten ma dwa uzwojenia anodowe po 60mA, czyli sumaryczny prąd wynosi 120mA.
z resztą tak czy siak - poszukaj sobie tabeli z powierzchnią przekroju poprzecznego DNE w zaleznosci od srednicy i policz z proporcji ile można z takiego drutu wyciągnąć.
w tedy wszystko bedzie jasne.
-Jó vevökészuleke van?
-
- 625...1249 postów
Z proporcji to tak nie do końca, ale tu jest kalkulator:eS pisze: z resztą tak czy siak - poszukaj sobie tabeli z powierzchnią przekroju poprzecznego DNE w zaleznosci od srednicy i policz z proporcji ile można z takiego drutu wyciągnąć
http://www.fonar.com.pl/bonus/programy/ ... rdrutu.htm
Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
-
- 3125...6249 postów
Czyli nie ma szans na wyciśnięcie 100mA z zasilacza na tym transformatorze? W sumie to by było ok. 30W. Mój transformator ma rdzeń EI 102/34 i waży ok. 2,2kg.
-
- 625...1249 postów
niestety.
wg. tego co podales to nie.
wg. tego co podales to nie.
-Jó vevökészuleke van?
-
- 3125...6249 postów
A poza tym wzmacniacz na proponowanym zestawie lamp to byłby ohydny mezalians. Jak EF80-to z EL84 (patrz Calypso), jak EBL21-to z EF22 (patrz Stolica).
Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
-
- 3125...6249 postów
Błąd w rozumowaniu: rdzeń nie przenosi mocy, on ma tylko wytrzymać natężenie pola magnetycznego, a ono nie zależy od mocy (pole magnetyczne wytwarzane przez zwiększony prąd po stronie wtórnej będzie kompensowane przez zwiększony prąd po stronie pierwotnej). Od przekroju rdzenia zależy tylko minimalna liczba zwojów na wolt (przy założonej częstotliwości): są do siebie odwrotnie proporcjonalne. Teoretycznie zatem dowolnie mały rdzeń mógłby przenieść dowolnie dużą moc... o ile tylko zmieści się liczba zwojów warunkowana napięciem, a drut wytrzyma prąd.traxman pisze:Ale te uzwojenie w prostowniku lampowym pracują naprzemiennie, nie można ich łączyć równolegle licząc na podwojenie mocy, bo rdzeń nie przeniesie tej mocy, stąd ten spadek.
Wracając do tematu: rozłączenie polówek uzwojenia anodowego i połączenie ich równolegle (i zastosowanie prostownika mostkowego) zmniejszy dwukrotnie wypadkową moc traconą w uzwojeniu wtórnym, przy założeniu że kształt prądu w tym uzwojeniu będzie taki sam (trzeba zatem zastosować odpowiedni zewnętrzny rezystor ochronny, jako że prostownik półprzewodnikowy ma dużo mniejszy opór od lampy prostowniczej AZ1. Moc tracona w uzwojeniu pierwotnym pozostanie niezmieniona. Gdy jako lampy przedwzmacniacza zastosuje się 2 szt. EF22 (Iż=0,2A) oraz uwzględni brak lamp ECH21, EM4, lampy prostowniczej AZ1 oraz żarówek skali, to mimo użycia dodatkowej w porownianiu ze Stolicą lampy EBL21 okaże się że obciążenie uzwojenia sieciowego będzie mniej więcej takie samo.
Dalsze zmniejszenie mocy traconej w obydwu tym razem uzwojeniach można osiągnąć przez zastąpienie rezystora ochronnego dławikiem. Jest więc możliwe wykorzystanie tego transformatora do zasilania wzmacniacza stereo na EBL21-ale chyba trochę go do tego celu szkoda, skoro przystosowano go do prostownika lampowego. Nie lepiej użyć tu transformatora od odbiornika "Tatry" (TS60 coś tam) lub 2 szt. transformatorów od odbiornika "Calypso" (TS40 coś tam), które mają pojedyncze uzwojenia anodowe?
Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
-
- 3125...6249 postów
Niestety, nie posiadam dużej ilości podstawek nowal, a chciałbym wykorzystać podstawki ceramiczne loktal. Chciałbym też wykorzystać duotriodę loktal 7F7, ale to lampa amerykańska, więc trudna do zdobycia w naszym kraju.Tomek Janiszewski pisze:A poza tym wzmacniacz na proponowanym zestawie lamp to byłby ohydny mezalians. Jak EF80-to z EL84 (patrz Calypso), jak EBL21-to z EF22 (patrz Stolica).
-
- 3125...6249 postów
Więc dlaczego nie zastosujesz EF22 w miejsce EF80? I podstawki loctal wykorzystasz, i ładniej będzie się komponować z EBL21, i prądu żarzenia się trochę zaoszczędzi. Poza tym podstawki noval (także ceramiczne) zdobyć jest chyba zdecydowanie najłatwiej.