Czy mogę prosić kogoś ze szczęśliwych posiadaczy w/w odbiorników o podanie impedancji wbudowanego głośnika (lub zestawu głośników). Tak sobie kombinuję jak najlepiej wykorzystać dwa posiadane transformatory TGp5-5-666 (2 X 1320 zw / 2 X 86 zw) i nijak nie wychodzi impedancja właściwa dla dwóch lamp ECL86 w układzie PP (8,2kohm). W miarę najbliższa kombinacja - to głośnik 8 ohm zasilany z jednego uzwojenia wtórnego (lub obu w połączeniu równoległym). Dla powyższego przypadku Raa wynosiłaby 7,54kohm. Na znanych mi schematach w/w OTV impedancji głośników nie zaznaczono. Nie jest mi również znana notka lampy PCL86 przewidująca pracę w układzie przeciwsobnym przy napięciu anodowym niższym niż 250V, jakie zapewne występowalo w telewizorach.
Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
Impedancja głosników w OTV "Opal", Granit"
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Impedancja głosników w OTV "Opal", Granit"
Ostatnio zmieniony pt, 18 września 2009, 09:12 przez Tomek Janiszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- 3125...6249 postów
Re: Impedancja głosników w OTV "Opal", Granit"
Lampa PCL86 ma inne charakterystyki niż ECL86, tak więc moc uzyskiwana w wzmacniaczu lampowym z takimi lampami była mniejsza. Po drugie nie była potrzebna moc wyjściowa ponad 4W w telewizorach. Jeśli potrzebna była większa moc to stosowano PCL82. Ja zrobiłem wzmacniacz przeciwsobny na PCL86 i TG2,5-1-666 i gra dobrze przy napięciu anodowym wynoszącym 170V. Rezystancja wyjściowa wynosi ok. 5komów. Wzmacniacz przeciwsobny na lampach ECL86 ma moc wyjściową 14W przy zasilaniu 300V.
Z reguły stosowano w telewizorach głośniki o impedancji 4omów.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 9375...12499 postów
Wybacz ale to co piszesz to bzdury...
-
- 3125...6249 postów
Inne charakterystyki, czy tylko inne warunki pracy stosowane w każdym z tych przypadków z uwagi na trudności w uzyskaniu napięcia ponad 250V (trzeba wszak uwzględnić spadek napięcia na rezystancji uzwojenia anodowego transformatora głośnikowego, rzędu kilkunastu V) przy jednopołówkowym prostowaniu napięcia sieci? Akurat moc wyjściowa dla lampy ECL86 przy 250V (4,25W) nie różni się aż tak bardzo od mocy 4,1W dla PCL86 przy 230V. Niestety znane mi noty katalogowe nie przewidują wykorzystywania lampy PCL86 w układzie PP (a więc przy napięciu niższym niż stosowane dla ECL86 250 lub 300V).AZ12 pisze:Lampa PCL86 ma inne charakterystyki niż ECL86, tak więc moc uzyskiwana w wzmacniaczu lampowym z takimi lampami była mniejsza.
??? Jeśli już, to chyba PL84 (Pa=12W Pout=5,6W). E/PCL82 ma znacznie niższą moc anody niż E/PCL86 (7W zamiast 9W) i stosownie do tego umożliwia uzyskanie max 3,5W mocy wyjściowej.Po drugie nie była potrzebna moc wyjściowa ponad 4W w telewizorach. Jeśli potrzebna była większa moc to stosowano PCL82.
Przy 100V też by grał, oczywiście ze zmniejszoną mocą. TG2,5-1-666 ma ten sam rdzeń co TGp5-5-666, ale ze szkodliwą w układzie PP szczeliną, i gorszą symetrię ujawniającą się już przy porównianiu rezystancji obu połówek uzwojenia anodowego. BTW: wie ktoś może w jaki sposób jest nawinięty TGp5-5-666? Jego połówki uzwojenia anodowego mają identyczną rezystancję, mimo że dzielonego karkasu nie zastosowano. Przepleciono poszczególne warstwy uzwojenia, rozbito je tak aby jedna połówka zajmowała środkowe warstwy, druga zaś - początkowe i końcowe?Ja zrobiłem wzmacniacz przeciwsobny na PCL86 i TG2,5-1-666 i gra dobrze przy napięciu anodowym wynoszącym 170V.
Rezystancja wyjściowa wynosi ok. 5komów.
Mało

Natomiast przy 250V - 10W. Nie ma powodu aby i nie PCL86 wykorzystać przy 300V, gdyby tylko takie napięcie było do dyspozycji; graniczne parametry obu tych lamp są identyczne.Wzmacniacz przeciwsobny na lampach ECL86 ma moc wyjściową 14W przy zasilaniu 300V.
I nie tylko tam; w czasach gramofonu Bambino były one zdecydowanie najpopularniejsze, z wyjątkiem 15-omowych GD26-18/3 oraz GD31-21/5. Ale mam wątpliwości, czy aby w Opalu i Granicie nie zastosowano dwóch szergowo połączonych głośników 5ohm? W takim wypadku Raa wynosiłaby 9,4kohm co miałoby ręce i nogi.
Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
Ostatnio zmieniony czw, 17 września 2009, 15:25 przez Tomek Janiszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 3125...6249 postów
A mi na Twojej stronie tak bardzo brakuje tego fajnego transformatorka o który pytampainlust pisze:Wybacz ale to co piszesz to bzdury...

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
Telewizyjne najczęściej miały 5Om, wszelkie mutacje GD18/13 łączone z GDW6.5/15. Takie spotykałem. Potwierdzeniem mogą być też przekładnie Tg5/53 i 5/46 5k/5Om. Ale dokładnie co było w tych dwóch modelach to nie wiem.
.
Charakterystyki ECL i PCL sa jednakowe.
PCL używałem w PP, ale z dedykowanymi trafami Raa8k/8R, na EI66/33, całość zasilana z ponad 300V, gdzieś powinno być na forum. Łączyłem też po dwie pary równolegle. Wyniki przyzwoite, ale nie rzucały na kolana. Rekompensatą mordęgi jest niska cena lamp. Do PPP może jeszcze kiedyś wrócę.

Charakterystyki ECL i PCL sa jednakowe.
PCL używałem w PP, ale z dedykowanymi trafami Raa8k/8R, na EI66/33, całość zasilana z ponad 300V, gdzieś powinno być na forum. Łączyłem też po dwie pary równolegle. Wyniki przyzwoite, ale nie rzucały na kolana. Rekompensatą mordęgi jest niska cena lamp. Do PPP może jeszcze kiedyś wrócę.
-
- 3125...6249 postów
Pomyłka, chodziło tutaj o PCL82 w układzie przeciwsobnym, dla której maksymalna moc wyjściowa wynosi 9W przy zasilaniu dość niskim napięciem anodowym wynoszącym 200V.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 3125...6249 postów
A znasz w ogóle taki telewizor gdzie stosowano PCL82 w układzie PP? Kombinować różnie można, nawet i z dwiema PL95.AZ12 pisze:Pomyłka, chodziło tutaj o PCL82 w układzie przeciwsobnym, dla której maksymalna moc wyjściowa wynosi 9W przy zasilaniu dość niskim napięciem anodowym wynoszącym 200V.
Pytam zaś o impedancję głośników nie tylko z punktu widzenia lampy (ona "jakoś sobie poradzi" nawet przy Raa odbiegającej od katalogowej) ale i z punktu widzenia samego transformatora. Nominalna moc (5W) jest wszak deklarowana dla okreslownej impedancji obciążenia. Zastosować mniejszą - będą się grzały uzwojenia i spadnie sprawność, większą - zwiększy się dolna częstotliwość graniczna (zarówno "trzydecybelowa" oraz najniższa częstotliwość przy której pełna moc przenoszona jest bez zniekształceń).
Tomek Janiszewski