Jak robią lampki w Chinach...

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Jak robią lampki w Chinach...

Post autor: jdubowski »

http://www.ks-hifi.com/artical/shuguang/shuguang.htm

Kilka zdjęć z zakładów Shuguang + tekst (niestety po chińsku...).
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Awatar użytkownika
kotok
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: kotok »

Jakby czas zatrzymał zię jakieś 50 lat temu...
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: VacuumVoodoo »

Troche sie w tej fabryce ostatnio zmienilo od kiedy amerykanska Penta Laboratories i Samsung weszli tam z pieniazkami.
Wczesna wiosna dostalem partie nieoznakowanych 12AX7, KT88,6550 itp prosto z fabryki. Zdjalem charakterystyki przy pomocy Tektronix 570 (udalo mi sie taki uratowac przed wyrzuceniem na zlom), wszystko sie ladnie zgadzalo z danymi katalogowymi.
Z tej fabryki pochodza lampy Ruby Tubes, TAD, Valve Art oraz wiele innych o ezoterycznych nazwach.
Za 30 $ i minimum 200 sztuk drukuja na lampach wlasne logo klienta.

Zuzylem juz kilkaset roznych lamp ich producji i do tej pory nie mialem awarii w ekslpoatacji oprocz jednej 5A4R ktora padla przy pierwszym wlaczeniu.

Pozdrawiam
Aleksander Niemand
250...374 postów
250...374 postów

Lampki

Post autor: Adam Myslinski »

Zastanawiam sie, dlaczego na montazu te Panie Chinki pracuja :shock: bez rekawiczek?
Pozdrawiam

Adam
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Po angielsku o tej samej fabryce:
http://www.supertnt.com/default/news3.asp
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.
jdubowski pisze:Po angielsku o tej samej fabryce:
Rozbawił mnie tekst o automacie do pompowania. Rozbawił dlatego, że akurat czytałem podręcznik do "lampowej" zawodówki z 1965 i był tam prawie identyczny, ale dotyczył lat dwudziestych.

Pozdrawiam,
Jasiu
zameryki
20...24 posty
20...24 posty

Post autor: zameryki »

Jasiu pisze:Czołem.

Rozbawił mnie tekst o automacie do pompowania. Rozbawił dlatego, że akurat czytałem podręcznik do "lampowej" zawodówki z 1965 i był tam prawie identyczny, ale dotyczył lat dwudziestych.
Pozdrawiam,
Jasiu
to gdzie ladowali absolwenci tych zawodówek ?
Adam Myslinski pisze:Zastanawiam sie, dlaczego na montazu te Panie Chinki pracuja :shock: bez rekawiczek?
nie tylko ze bez zabezpieczenia to jeszcze za 60 centów na godzine
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

zameryki pisze:to gdzie ladowali absolwenci tych zawodówek ?
W fabrykach lamp elektronowych i żarówek...
Jasiu

Czołem.
zameryki pisze:
Jasiu pisze: Rozbawił mnie tekst o automacie do pompowania. Rozbawił dlatego, że akurat czytałem podręcznik do "lampowej" zawodówki z 1965 i był tam prawie identyczny, ale dotyczył lat dwudziestych.
to gdzie ladowali absolwenci tych zawodówek ?
Cytaty:
Zdzisław Kleczko Lampy oświetleniowe i elektronowe Panstwowe Wydawnictwa Szkolenia Zawodowego. W-wa, 1965.
"Stanowi książkę fachową dla uczniów klas II szkoły telekomunikacyjnej, zawód monter lamp elektrycznych i elektronowych..."

Janina Kaczmarek Technologia Produkcji lamp elektronowych i elementów półprzewodnikowych Panstwowe Wydawnictwa Szkolenia Zawodowego. W-wa, 1966.
"... dla klas IV i V techników grupy telekomunikacyjnej..."

Myślę, że już powoli zbliżają się do emerytury składając żarówki, świetlówki i kineskopy.

Pozdrawiam,
Jasiu
zameryki
20...24 posty
20...24 posty

Myślę, że już powoli zbliżają się do emerytury składając żarówki, świetlówki i kineskopy.
Pozdrawiam,
Jasiu
to nie ma w pl fachowca zeby uruchomil to od nowa ??
tradycje chyba sa a i kasa jest duzo lepsza, przy takim oszolomieniu i fascynacji lampami we wzmacniaczach na calym swiecie to powinno byc oplacalne
Jasiu

zameryki pisze: to nie ma w pl fachowca zeby uruchomil to od nowa ??
tradycje chyba sa a i kasa jest duzo lepsza, przy takim oszolomieniu i fascynacji lampami we wzmacniaczach na calym swiecie to powinno byc oplacalne
Przecież to "lampowe oszołomienie" to folklor, nie będący nawet maleńkim marginesem elektroniki. Kasa z tego żadna - nie opłaca się i tyle - miezależnie jak wielka by nie była moja żałość :-(. Jeszcze Ukraina, Rosja, Chiny - tam gdzie koszt pracy ludzkiej się nie liczy - i to też tylko do kompletnego zużycia maszyn.

Pozdrawiam,
Jasiu
Alek

Post autor: Alek »

Marzenie ściętej głowy. Nawet jeśli są jeszcze spece, którzy znają się na robocie to i tak upłynęło już parę ładnych lat. Poza tym maszyn nie ma. Uruchomienie produkcji to rzecz nierealna, sądzę, że nie opłacałoby się.
Ostatnio zmieniony pn, 7 lutego 2005, 14:35 przez Alek, łącznie zmieniany 1 raz.
zameryki
20...24 posty
20...24 posty

ale nawet w USA chca robic lampy
Groove Tubes - to ma byc taki Lexus czy Mercedes a nie Yugo ???
Alek

Post autor: Alek »

Weź pod uwagę polskie realia. To trzeba by było budować od początku.
Dobre pompy próżniowe, odpowiednie szkło, palniki, elektrody. Samo uzyskanie próżnioszczelnego połączenia metal-szkło to spora trudność.
Jasiu

Czołem.
Alek pisze:Weź pod uwagę polskie realia. To trzeba by było budować od początku.
Dobre pompy próżniowe, odpowiednie szkło, palniki, elektrody. Samo uzyskanie próżnioszczelnego połączenia metal-szkło to spora trudność.
Alku - przecież lampy się robi cały czas, tyle że ambitniejsze. Odbiorczych się po prostu nie opłaca...

Pozdrawiam,
Jasiu

PS. Lampy sprzedawane aktualnie w USA to w większości przypadków produkcja krajów poradzieckich i Chin. J.