Jak robią lampki w Chinach...
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
Jak robią lampki w Chinach...
http://www.ks-hifi.com/artical/shuguang/shuguang.htm
Kilka zdjęć z zakładów Shuguang + tekst (niestety po chińsku...).
Kilka zdjęć z zakładów Shuguang + tekst (niestety po chińsku...).
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
-
- 500...624 posty
-
- 1875...2499 postów
Troche sie w tej fabryce ostatnio zmienilo od kiedy amerykanska Penta Laboratories i Samsung weszli tam z pieniazkami.
Wczesna wiosna dostalem partie nieoznakowanych 12AX7, KT88,6550 itp prosto z fabryki. Zdjalem charakterystyki przy pomocy Tektronix 570 (udalo mi sie taki uratowac przed wyrzuceniem na zlom), wszystko sie ladnie zgadzalo z danymi katalogowymi.
Z tej fabryki pochodza lampy Ruby Tubes, TAD, Valve Art oraz wiele innych o ezoterycznych nazwach.
Za 30 $ i minimum 200 sztuk drukuja na lampach wlasne logo klienta.
Zuzylem juz kilkaset roznych lamp ich producji i do tej pory nie mialem awarii w ekslpoatacji oprocz jednej 5A4R ktora padla przy pierwszym wlaczeniu.
Pozdrawiam
Wczesna wiosna dostalem partie nieoznakowanych 12AX7, KT88,6550 itp prosto z fabryki. Zdjalem charakterystyki przy pomocy Tektronix 570 (udalo mi sie taki uratowac przed wyrzuceniem na zlom), wszystko sie ladnie zgadzalo z danymi katalogowymi.
Z tej fabryki pochodza lampy Ruby Tubes, TAD, Valve Art oraz wiele innych o ezoterycznych nazwach.
Za 30 $ i minimum 200 sztuk drukuja na lampach wlasne logo klienta.
Zuzylem juz kilkaset roznych lamp ich producji i do tej pory nie mialem awarii w ekslpoatacji oprocz jednej 5A4R ktora padla przy pierwszym wlaczeniu.
Pozdrawiam
Aleksander Niemand
-
- moderator
Po angielsku o tej samej fabryce:
http://www.supertnt.com/default/news3.asp
http://www.supertnt.com/default/news3.asp
-
- 20...24 posty
to gdzie ladowali absolwenci tych zawodówek ?Jasiu pisze:Czołem.
Rozbawił mnie tekst o automacie do pompowania. Rozbawił dlatego, że akurat czytałem podręcznik do "lampowej" zawodówki z 1965 i był tam prawie identyczny, ale dotyczył lat dwudziestych.
Pozdrawiam,
Jasiu
nie tylko ze bez zabezpieczenia to jeszcze za 60 centów na godzineAdam Myslinski pisze:Zastanawiam sie, dlaczego na montazu te Panie Chinki pracujabez rekawiczek?
-
- moderator
W fabrykach lamp elektronowych i żarówek...zameryki pisze:to gdzie ladowali absolwenci tych zawodówek ?
Czołem.
Zdzisław Kleczko Lampy oświetleniowe i elektronowe Panstwowe Wydawnictwa Szkolenia Zawodowego. W-wa, 1965.
"Stanowi książkę fachową dla uczniów klas II szkoły telekomunikacyjnej, zawód monter lamp elektrycznych i elektronowych..."
Janina Kaczmarek Technologia Produkcji lamp elektronowych i elementów półprzewodnikowych Panstwowe Wydawnictwa Szkolenia Zawodowego. W-wa, 1966.
"... dla klas IV i V techników grupy telekomunikacyjnej..."
Myślę, że już powoli zbliżają się do emerytury składając żarówki, świetlówki i kineskopy.
Pozdrawiam,
Jasiu
Cytaty:zameryki pisze:to gdzie ladowali absolwenci tych zawodówek ?Jasiu pisze: Rozbawił mnie tekst o automacie do pompowania. Rozbawił dlatego, że akurat czytałem podręcznik do "lampowej" zawodówki z 1965 i był tam prawie identyczny, ale dotyczył lat dwudziestych.
Zdzisław Kleczko Lampy oświetleniowe i elektronowe Panstwowe Wydawnictwa Szkolenia Zawodowego. W-wa, 1965.
"Stanowi książkę fachową dla uczniów klas II szkoły telekomunikacyjnej, zawód monter lamp elektrycznych i elektronowych..."
Janina Kaczmarek Technologia Produkcji lamp elektronowych i elementów półprzewodnikowych Panstwowe Wydawnictwa Szkolenia Zawodowego. W-wa, 1966.
"... dla klas IV i V techników grupy telekomunikacyjnej..."
Myślę, że już powoli zbliżają się do emerytury składając żarówki, świetlówki i kineskopy.
Pozdrawiam,
Jasiu
-
- 20...24 posty
to nie ma w pl fachowca zeby uruchomil to od nowa ??Myślę, że już powoli zbliżają się do emerytury składając żarówki, świetlówki i kineskopy.
Pozdrawiam,
Jasiu
tradycje chyba sa a i kasa jest duzo lepsza, przy takim oszolomieniu i fascynacji lampami we wzmacniaczach na calym swiecie to powinno byc oplacalne
Przecież to "lampowe oszołomienie" to folklor, nie będący nawet maleńkim marginesem elektroniki. Kasa z tego żadna - nie opłaca się i tyle - miezależnie jak wielka by nie była moja żałośćzameryki pisze: to nie ma w pl fachowca zeby uruchomil to od nowa ??
tradycje chyba sa a i kasa jest duzo lepsza, przy takim oszolomieniu i fascynacji lampami we wzmacniaczach na calym swiecie to powinno byc oplacalne

Pozdrawiam,
Jasiu
-
- 20...24 posty
Czołem.
Pozdrawiam,
Jasiu
PS. Lampy sprzedawane aktualnie w USA to w większości przypadków produkcja krajów poradzieckich i Chin. J.
Alku - przecież lampy się robi cały czas, tyle że ambitniejsze. Odbiorczych się po prostu nie opłaca...Alek pisze:Weź pod uwagę polskie realia. To trzeba by było budować od początku.
Dobre pompy próżniowe, odpowiednie szkło, palniki, elektrody. Samo uzyskanie próżnioszczelnego połączenia metal-szkło to spora trudność.
Pozdrawiam,
Jasiu
PS. Lampy sprzedawane aktualnie w USA to w większości przypadków produkcja krajów poradzieckich i Chin. J.