Do czego może się przydać trafo WN?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Do czego może się przydać trafo WN?
Witam. Dziś z resztek telewizora Beryl 102 (na śmietniku) wymontowałem transformator Wysokiego napięcia, czyli to białe z lampą co było w "domku". Powiedzcie mi jak to podłączyć i do czego wykorzystać. Może jakieś ciekawe urządzenia pokazowe?
-
- 6250...9374 posty
Re: Do czego może się przydać trafo WN?
Na część zamienną do innego TV albo na tzw. lampę plazmowa.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 3125...6249 postów
Rdzeń od tego transformatora można wykorzystać do budowy zasilacza impulsowego dużej mocy.
Ratujmy stare tranzystory!
Popatrzyłem trochę na internecie i posłuży mi do budowy Drabiny Jacoba 

-
- 6250...9374 posty
Trzeba to było poszukać przed zakładaniem tego tematu...
Jak chcesz już robić generator WN to poszperaj na forum bo jest schemat takiego czegoś na lampach ECC82, PY88 i PL504. Opracowanie: maciej_333. Ja zrobiłem i działał. ECC jako multiwibrator a reszta lamp w klasycznym układzie jak w TV. Można zastosować dowolną inną duotriodę.
Pozdrawiam.
PS. faktycznie, może lepiej zostawić to trafko na część zamienną do jakiegoś TV? Sam ostatnio szukałem takiej cewki (TVL31), całe szczęści znalazłem.
Jak chcesz już robić generator WN to poszperaj na forum bo jest schemat takiego czegoś na lampach ECC82, PY88 i PL504. Opracowanie: maciej_333. Ja zrobiłem i działał. ECC jako multiwibrator a reszta lamp w klasycznym układzie jak w TV. Można zastosować dowolną inną duotriodę.
Pozdrawiam.
PS. faktycznie, może lepiej zostawić to trafko na część zamienną do jakiegoś TV? Sam ostatnio szukałem takiej cewki (TVL31), całe szczęści znalazłem.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU