podstawy: masa
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
podstawy: masa
globalny punkt masy powinien byc na kondensatorze najblizszym transformatorowi czy na najdalszym (czyli najblizszy ukladowi)?
-
- 250...374 postów
Witam
Według mnie nie ma na to reguły. Często spotyka się nawet uwagę, że ten punkt należy znaleźć doświadczalnie kierując się minimum uzyskiwanego przydźwięku. Jeśli mogę coś zasugerować to proponowałbym np. punkt umieszczony w takim miejscu aby dlugość przewodów prowadzących z mas lokalnych do tego punktu była odwrotnie proporcjonalna do poziomu sygnału z jakim mamy do czynienia w sekcji układu związanej z daną masą lokalną.
Według mnie nie ma na to reguły. Często spotyka się nawet uwagę, że ten punkt należy znaleźć doświadczalnie kierując się minimum uzyskiwanego przydźwięku. Jeśli mogę coś zasugerować to proponowałbym np. punkt umieszczony w takim miejscu aby dlugość przewodów prowadzących z mas lokalnych do tego punktu była odwrotnie proporcjonalna do poziomu sygnału z jakim mamy do czynienia w sekcji układu związanej z daną masą lokalną.
Niech moc będzie z Wami
Ampliman
Ampliman
-
- 125...249 postów
A ja stanowczo popieram połączenie bliżej układu, bo na kablach idących do elektrolitów występuje spadek napięcia o częstotliwości 100Hz i są to dość mocne impulsy, które ładują kondensatory. Dlatego lepiej nie mieszać przewodów masy, po których idzie sygnał z tymi, po których idzie prąd ładujący elektrolity.
Pozdrawiam
Adam
Adam
-
- 125...249 postów
-
- 125...249 postów