Siemens-super G-63

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

ahigienix
4 posty
4 posty

Siemens-super G-63

Post autor: ahigienix »

Witam!
Jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum nie chciałbym od razu zwracać się do Was z uporczywymi pytaniami.
Szczerze jednak przyznam, że obok elektronika nie stałem, a przygodę z zabytkowymi radiami dopiero zaczynam i niestety muszę zacząć pytaniem.

Dostałem ostatnio (za 40 zł od starej rosjanki) w/w radioodbiornik. Póki co jego stan jest dość marny ale już się za niego zabrałem. Ogólnie muszę go jeszcze okleić na nowo fornirem i dopieścić mechanicznie. Do dzisiaj wymieniłem dwie lampy, przeczyściłem chasis i coś przemówiło na falach długich i średnich, niestety nadal milczy na krótkich i ultrakrótkich. Wydaje mi się, że to problemy z anteną bo wyciągnąłem ją w kilkucentymerowych kawałkach, ale z drugiej strony odbiornik nie szumi, a milczy na UKW. Czy moglibyście mi poradzić z czego zrobić nową antenę (zwykły kabel może być?) i do której wtyczki ja podłączyć (są dwie, jedna z szerszym rozstawem bolców, druga węższa). Jak sprawdzić co się stało, że się zesrało w UKFie i dlaczego na reszcie fal wystepuja cholerne trzaski i piski. Przydałby mi sie również schemat, którego w necie nie mogę znaleźć.

z góry dzięki za odpowiedź i mam nadzieję, że kiedyś będę mógł odpłacić tym samym
pozdrawiam

właśnie odkryłem, że podświetlenie skali przygasa, (?)
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Siemens-super G-63

Post autor: Vault_Dweller »

Sprawdź, czy któraś cewka od KF/UKF nie ma urwanego wyprowadzenia ani nie jest nadgryziona przez mysz. To się zdarzało.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Siemens-super G-63

Post autor: Michał_B »

Myszy nie żarły cewek od KW i UKW. Tylko te od LW i MW.

Ta z szerszym rozstawem bolców jest od AM, a ta z węższym od FM. FM nie ruszy bez kilku metrowego przewodu. AM tak samo(chyba, że jest antena ferrytowa to będzie grać na AM). Przed podłączeniem kabla(anteny) trzeba sprawdzić który zacisk robi za uziemienie.
Musisz policzyć zwoje i od nowa nawinąć antnę ferrytową.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu